Oppsiktsvekkende: - Skal ikke skje

Før avspark mot Sveits var fokuset på Cristiano Ronaldo (37). Men etter kampslutt vakte portugiseren oppsikt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

I FOKUS: Fotografene var for en gangs skyld mest opptatt av reservebenken under nasjonalsangen før kampen mot Sveits tirsdag. Foto: NTB
I FOKUS: Fotografene var for en gangs skyld mest opptatt av reservebenken under nasjonalsangen før kampen mot Sveits tirsdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Til tross for at han var plassert på benken, var Cristiano Ronaldo i søkelyset før avspark mot Sveits i åttedelsfinalen i Qatar-VM.

En hel armé av journalister flokket seg rundt Portugal-benken, for å fotografere 37-åringen, som med resten av innbytterne sang nasjonalsangen. Tidligere har man knapt sett maken.

Men også etter kampen, som Portugal overbevisende vant hele 6-1, var Ronaldo i fokus, men denne gangen i en mer trist ramme.

For mens resten av Portugal-laget beveget seg bort til fansen for å feire kvartfinalebillett, gikk Ronaldo, alene, i garderoben.

Det synes kommentatorlegenden Arne Scheie er spesielt.

- Du vinner som lag. Fotball er en lagidrett, og da feirer du seieren sammen, du går ikke for deg selv. Uten å ha sett det, synes jeg det høres rart ut. Det skal ikke skje, sier Scheie til Dagbladet.

PÅ EGENHÅND: Det at Ronaldo forlot banen mens resten av laget takket fansen, vekker oppsikt. Foto: AP/Thanassis Stavrakis/NTB
PÅ EGENHÅND: Det at Ronaldo forlot banen mens resten av laget takket fansen, vekker oppsikt. Foto: AP/Thanassis Stavrakis/NTB Vis mer

Ikke overtolke

Viaplay-ekspert Lars Tjærnås er ikke helt enig med Scheie.

- Jeg mener vi ikke skal overtolke ting, eller lete etter feil hos Ronaldo. For meg handlet gårsdagen om en stjerne som håndterte situasjonen sin godt. Satt ut av laget, deltok som en lagspiller i feiringen av mål, og kom innpå og gjorde det han kunne for å bidra, forteller Tjærnås til Dagbladet.

Han legger til at han håper at Ronaldo har kloke folk rundt seg, som gjør at han, uansett om han starter eller ikke, kommer inn i kamper og bidrar.

- Det gjorde han i går, og det fortjener Portugal, og det fortjener faktisk han selv også, slik at ikke noe av det siste han gjør i landslagstrøya blir bilder av en som står utenfor et lag han har beriket så sterkt, forklarer Tjærnås.

FØLGER MED: Fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØLGER MED: Fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kritisk til United-sortien

Han er mer kritisk til noe av det andre Ronaldo har foretatt seg denne sesongen.

- Hvordan han forlot Manchester United, omtalte nesten alle andre der som idioter, sutret på benk, og tilsynelatende ofte satt seg selv foran laget, sier Viaplay-profilen.

Arne Scheie mener det er vanskelig å si om vi får se Ronaldo noe mer fra start i mesterskapet.

- Men jeg blir veldig overrasket om Portugal ikke kommer med samme lag i neste kamp. Det ville vært rart for meg om Fernando Santos begynner å rote med lagoppstillingen etter å ha scoret seks mål.

PÅ ULLEVAAL STADION: Den tidligere NRK-kommentatoren Arne Scheie. Foto: Mariam Butt / NTB
PÅ ULLEVAAL STADION: Den tidligere NRK-kommentatoren Arne Scheie. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

- Hva tenker du om at Ronaldo ikke fikk starte kampen mot Sveits?

- Det er en avgjørelse treneren må ta. Det han gjorde med å sette inn Ramos, var fantastisk. Det har ikke vært så veldig mye den siste tida som peker på at Ronaldos formkurve er på vei oppover. Det er lett å si etterpå, men det var et veldig lykkelig valg.

Saudi-rykter

I tillegg til lagsuksessen scoret Ronaldo-erstatteren Gonçalo Ramos tre fantastiske mål.

- Det var mest av alt en utrolig modig, og riktig viste det seg, beslutning av Santos å sette ut Ronaldo av laget. Det krever manager-mot å sette ut sin talisman i en avgjørende kamp, og han fikk betalt, sier Scheie.

Ronaldo har den siste tida vært sterkt ryktet til den saudiarabiske klubben Al-Nassr. Ifølge den spanske storavisa Marca skal Ronaldo ha blitt tilbudt en årslønn på rundt 1 milliard kroner for å spille for klubben.

Al-Nassr har bekreftet at de ønsker seg Ronaldo, men avvist at det er enighet. Bild skriver i dag at Ronaldo etter kampen i går uttalte at ryktene ikke er sanne.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer