Donald Trump

Oppsiktsvekkende uttalelser om 9/11

Med «Make America Great Again»-capsen godt plassert på hodet spilte Trump golf med både sønnen og «kompisen» fra Saudi-Arabia. Han kom også med overraskende uttalelser om terrorangrepene 11. september 2001.

GOLF: Donald Trump er vert for den kontroversielle saudi-støttede golfturneringen LIV Golf International denne uken - det faller ikke i god jord hos de pårørende etter angrepene 11. september 2001. Video: AP / Youtube / Fox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken har haglet mot LIV-tourens turnering på Donald Trumps golfklubb i New Jersey denne helga.

Det bryr tidligere president Trump seg svært lite om, og i dag åpnet han helgens arrangement med den såkalte «Pro-am»-turneringen, som spilles av både profesjonelle og amatører.

Den golffrelste 76-åringen deltok selvfølgelig selv og hadde med seg andre kjent fjes som sønnen Eric Trump og golfstjernene Dustin Johnson og Bryson DeChambeau. Også sjefen for det saudiske oljefondet og styreformann i Newcastle, Yasir Al-Rumayyan, spilte de første hullene sammen med Trump.

TOMMEL OPP: Trump kjørte fra hull til hull i gofbilen sin. Foto: AFP/NTB
TOMMEL OPP: Trump kjørte fra hull til hull i gofbilen sin. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Venner av meg

LIV Golf er en saudi-finansiert golftour som konkurrerer med den tradisjonsrike PGA-touren. Kritikere mener LIV er et forsøk på «sportsvasking» av Saudi-Arabia. Et land som blant annet er anklaget for drapet på Washington Post-journalist Jamal Khashoggi.

Saudi-linken ble naturlig nok et tema da Trump pratet med ESPN før dagens runde med golf. Han så ingen problemer ved det.

- Jeg har kjent disse menneskene lenge i Saudi-Arabia, de har vært venner av meg i lang tid. De har investert i mange amerikanske selskaper, de eier store prosenter i mange amerikanske selskaper, og jeg syntes ærlig talt at det de gjør er bra for golfen, sier Trump.

I AKSJON: Trump slår ut på det andre hullet. Foto: Reuters/NTB
I AKSJON: Trump slår ut på det andre hullet. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Oppfordret til boikott

Både det nevnte drapet på Khashoggi og Saudi Arabias rolle i terrorangrepene 9/11 har vært flittig nevnt av kritikerne.

Trump svarte i dag på kritikken med å så tvil om Saudis rolle i angrepene.

- Ingen har kommet til bunns i 9/11, dessverre. Det burde de ha gjort med tanke på gale folkene som gjorde den grusomme tingen mot byen vår, landet vårt og mot verden. Men jeg kan fortelle deg at det er mange virkelig flotte mennesker som er her ute i dag. Og vi kommer til å ha mye moro og vi skal feire, sa Trump til ESPN.

Dette står i sterk motsetning til hva Trump sa blant annet i 2016

«Hvem sprengte World Trade Center? ... ta en titt på Saudi Arabia».

Han har seinere vært mer diffus i kommentarene om Saudi Arabias involvert. Hele 15 av de 19 terroristene som kapret fly var fra Saudi Arabi. Det samme var Al-Qaeda-leder Osama bin Laden.

En FBI-rapport om terrorangrepet som ble offentliggjort i fjor, viste også koblinger til saudiske tjenestemenn og terroristene.

- At turneringen holdes på en klubb eid av ekspresident Trump er utrolig opprørende, sier president Jen Judson i National Press Club og president Gil Klein i National Press Clubs journalistikkinstitutt i en felles pressemelding.

AH! UH! Under en avslutningstale kommer det mye lyder fra tidligere president Donald Trump. Video: Reuters Vis mer

De oppfordrer det amerikanske folket til å boikotte LIV.

- Vi ber alle amerikanere om å se på dette usmakelige forsøket på å minimere det grusomme drapet på Kashoggi for det dette er – et forsøk på å feie et brutalt, statsstøttet drap under teppet.

- Kan ikke forstå det

En gruppe etterlatte etter terrorangrepene 11. september 2001 skrev forrige uke et felles brev til den tidligere presidenten. I brevet uttrykker gruppa, «9/11 Justice», at de er skuffet over at Trump tar imot LIV.

- Vi kan ikke forstå hvordan du kunne ta imot penger fra den saudiarabiske golfligaen for å la dem spille på banen din, skriver de i brevet, ifølge NY Times.

Tidligere denne uka var Trump ogå klar på at turneringen ville vært milliarder av dollar i PR for Saudi Arabia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer