TAPTE: Alireza Karimi ledet med sifrene 3-2, men endte opp med å tape 3-14. Foto: Instagram / Alirezakarimi_94
TAPTE: Alireza Karimi ledet med sifrene 3-2, men endte opp med å tape 3-14. Foto: Instagram / Alirezakarimi_94Vis mer

Bryter skal ha tapt kamp med vilje

Oppstyr etter at bryter ble bedt om å tape av treneren

Iranske Alireza Karimi-Machiani skal ha fått instrukser om å tape slik at han slapp å møte en israeler i neste runde.

(Dagbladet): Det er BBC som skriver om det merkelige opptrinnet i U23-verdensmesterskapet i bryting, som ble avholdt i Polen.

Da Alireza Karimi ledet med sifrene 3-2 etter fire minutter, skal en person ha ropt fra sidelinjen at iraneren måtte tape.

«Tap Alireza», kan man høre i et klipp lagt ut på Twitter.

Mannsstemmen, som roper følgende, er antatt å være brytetreneren hans.

Like etter stopper treneren kampen for å snakke med Alireza. Etterpå vinner den russiske motstanderen Alikhan Zhabrailov med sifrene 3-14.

Zhabrailov endte opp med å vinne turneringen.

Raser på sosiale medier

På Twitter florerer nå tusenvis av meldinger med emneknagger som #lose_alireza, #I_am_telling_you_to_lose, og #you_must_lose.

Det spekuleres i at den iranske bryteren ble forlangt om å tape kampen for å ikke møte en israelsk motstander i den neste runden av U23-verdensmesterskapet.

Iran forbyr nemlig anerkjennelsen av Israel som stat, og nekter videre deres utøvere fra å konkurrere mot israelere på internasjonale sportsarenaer.

I 2015 skulle Iran møte Israel i en Grand Slam-turnering i sandvolleyball i japanske Yokohama, men da møtte ikke iranerne opp til kampen.

- Jeg synes det er håpløst og det ødelegger sporten. Å blande politikk og idrett på denne måten er ikke bra. I løpet av mine 18 år i gamet har jeg aldri sett maken, sa Iver Horrem, tidligere norsk sandvolleyballspiller, til Dagbladet.

Saken fortsetter under lenken.

Får støtte

På sosiale medier får Alireza mange støttemeldinger, mens et mindretall mener bryteren burde ignorert kommandoen fra treneren.

- Dette viser oss hvor skitne folkene bak tapet hans er. Vi trengte å se hvordan den skitne politikken til én skitten gruppe mennesker blåste vekk den gode innsatsen din, skriver Twitter-brukeren Persianhuman, som er sitert av BBC.

- Dette klippet gjør meg trist og det er urettferdig mot mesteren vår. Død over diktatoren, skriver brukeren Davod.Ahmadi23.

Utestengt på livstid

I august skapte fotballspillerne Masoud Shojaei og Ehsan Hajsafi mye oppstyr i Iran.

De to iranske fotballspillerne spiller for greske Panionios, og møtte israelske Maccabi Tel Aviv i Europa League.

- Jeg kan med sikkerhet si at de vil aldri bli invitert igjen til å spille på iranske landslaget, sa Mohammad Reza Davarzani, visesportsministeren i Iran, ifølge The Telegraph.

Shojaei og Hajsafi er nå utestengt på livstid.