Frankrike

Opptøyer etter seieren: Ung gutt døde

Frankrike sikret finalebilletten onsdag kveld, men etter kampen er det amper stemning i flere franske byer. I Montpellier skal en ung gutt være død etter en påkjørsel.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MYE POLITI: Rundt 5000 politifolk var mobilisert i Paris-regionen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MYE POLITI: Rundt 5000 politifolk var mobilisert i Paris-regionen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Frankrike - Marokko 2-0 (1-0)

PARIS/OSLO (Dagbladet): Det er myndighetene i fylket Hérault, hvor Montpellier ligger, som rapporterer om dødsfallet til den unge gutten, ifølge Le Parisien. Han skal ha blitt påkjørt i kaoset som oppsto i forbindelse med opptøyene i byen.

- Våre tanker går til hans pårørende, heter det i pressemeldingen.

På sosiale medier sirkulerer det videoer som angivelige skal vise påkjørselen, men det er ikke bekreftet at det er denne situasjonen videoene viser.

Le Parisien skriver at bilen kjørte videre og etter hvert ble funnet forlatt i nærheten og at politiet fortsatt leter etter sjåføren.

Amper stemning i Paris

Jubelbrøl, fyrverkeri og tuting fra biler fylte Champs-Élysées like etter VM-semifinalen blåste av onsdag kveld. Stemningen var til å ta og føle på da tusenvis av mennesker samlet seg i den kjente avenyen for å feire seieren mot Marokko.

Men så snudde stemningen også i den franske hovedstaden.

FEIRET: Gatene i Paris etter kampen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FEIRET: Gatene i Paris etter kampen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det var på forhånd fryktet uroligheter i gatene. Totalt 5000 politifolk var mobilisert bare i Paris-regionen, og politiets tilstedeværelse var massiv på Champs-Élysées.

I blant annet Paris, Marseille, Montpellier og Lyon har det kommet meldinger om supportere som har vært i sammenstøt med politiet. En rekke videoer publisert på sosiale medier viser svært anspent stemning rundt om i landet.

I Paris smalt det fortsatt kraftig i gatene mange timer etter kampslutt. Dagbladets reporter på stedet meldte om amper stemning ved Champs-Élysées like etter 01:00.

Der Dagbladet befant seg gjorde flere ungdomsgjenger narr av politiet og lurte politiet til å løpet etter dem.

JAGES: Fransk politi jager etter ungdomsgjenger som gjør narr av politiet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
JAGES: Fransk politi jager etter ungdomsgjenger som gjør narr av politiet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

115 arrestert

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal en gruppe på 40 høyreekstreme personer ha blitt stoppet og pågrepet på vei til Champs-Élysées fordi de blant annet skal ha båret på forbudte våpen i hovedstaden. Politiet hevder gruppen var på vei til Champs-Elysées for å slåss.

Det er gjort totalt 115 arrestasjoner i Paris, rapporterer fransk politi like før 01:00.

10. desember måtte fransk politi ta i bruk tåregass mot fotballfans i den franske hovedstaden etter at det oppsto uroligheter da Marokko og Frankrike vant sine respektiver kvartfinaler. Det var derfor ventet trøbbel i Paris etter onsdagens semifinale.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer