Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel:

Opptrekker overrasket: - Forbi våre villeste drømmer

Østerriker sikret seg rosa trøye i teknisk avslutning.

SKRELL: Lukas Pöstlberger overrasket alle da han vant den første etappen i Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele
SKRELL: Lukas Pöstlberger overrasket alle da han vant den første etappen i Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Den første etappen av den hundrede utgaven av Giro d'Italia gikk fredag.

Etappen gikk mot en massespurt da Lukas Pöstlberger plutselig fikk en luke med over en kilometer igjen. Østerrikeren skulle gjøre et opptrekk, men da han først fikk noen meter, så han seg ikke tilbake og holdt hele veien til mål.

Dermed ble det en overraskende seier til Bora-hansgrohe på den første etappen av årets Giro.

Bak Pöstlberger spurtet Caleb Ewan (Orica-Scott) inn til den sure andreplassen. André Greipel (Lotto Soudal) ble nummer tre.

Dette var 25-åringens Grand Tour-debut. Dermed ble Pöstlberger den første rytteren til å ta ledertrøyen i sin treukersrittdebut siden Enrico Gasparotto gjorde det i 2007.

- Utrolig

Bora-hansgrohe-rytteren skulle egentlig gjøre en jobb for Sam Bennett i finalen, men i en sving fikk han noen meter ned på resten av feltet. Bak kunne han se at luken var skapt, og etter feltet nølte i noen få sekunder, klarte de ikke å hente ham inn igjen.

Ettersom Cesare Benedetti tok klatretrøyen, sitter Bora-hansgrohe med alle trøyene etter den første etappen. Pöstlberger har altså ledertrøyen, poengtrøyen og ungdomstrøyen. Det er det man kan kalle en vellykket start på sitt første treukersritt som WordlTour-lag.

– Drømmen var å vinne en etappe, dette er forbi våre villeste drømmer. Jeg har nesten ikke stemme igjen etter all skrikingen, forteller en meget fornøyd sportsdirektør i Bora, Jens Zepke.

Slik gikk det til

Det formet seg tidlig et brudd på den lange førsteetappen av årets Giro d'Italia. Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-hansgrohe), Marcin Bialoblocki (CCC Sprandi Polkowice), Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) og Eugert Zhupa (Wilier Selle Italia) var rytterne som kom seg avgårde.

Til tross for at de lange stigningene uteble, var det flere små kneiker og et rullende terreng som rytterne skulle forsere. Den joviale italieneren Benedetti sikret seg grepet om å ikle seg klatretrøyen etter den første etappen ved å ta tre poeng på de to første klatringene.

Klatretrøye til Bora-hansgrohe

Feltet ga aldri utbryterne den store luken, og lagene med spurtere holdt bruddet på tålelig avstand på de sardinske veier.

Dagens siste utfordring på løypeprofilen kom drøye to mil før mål, da rytterne skulle over det siste klatrepunktet. Bruddet hadde minuttet på feltet inn i bakken, og over toppen sikret Benedetti seg tre nye klatrepoeng og sikret seg blå trøye og tur på podiet etter etappen.

Feltet kjørte kontrollert over San Pantaleo, og dermed satt alle de beste spurterne fortsatt med.

Tikker mot spurt

Finalen på fredagens avslutning var av det tekniske slaget, og dermed var det svært stor kamp om posisjonene.

Bruddet, som nå telte fire ryttere, holdt forsåvidt god stand etter toppen, men feltet hadde god kontroll.

Med like under fire kilometer igjen til mål, var det over for den tapre kvartetten. De ble oppspist av et felt der det var svært stor kamp om posisjonene før den tekniske delen av finalen gikk i gang.

Rett utenfor trekilometersgrensen gikk det en liten velt lenger bak i feltet. Om noen forhåndsfavoritter satt bak der, vites ikke foreløpig.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no