Opptrekkeren varsler: - Tror Greipel tar et nytt steg

Greg Henderson tror tyskeren blir like farlig neste år.

OVERLEGEN: André Greipel var uten tvil den beste spurteren i årets Tour de France. Her fra seieren på Champs-Élysées. Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)
OVERLEGEN: André Greipel var uten tvil den beste spurteren i årets Tour de France. Her fra seieren på Champs-Élysées. Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)Vis mer

(procycling.no): 39 år, men langt fra gammel og grå.

Greg Henderson ser ingen grunn til å legge vekk sykkelen helt ennå.

For til tross for sin etter hvert høye alder, er newzealenderen fortsatt blant sportens aller fremste opptrekkere.

Med Breen i Girona
- Jeg har fortsatt den gløden jeg må ha. Jeg er veldig motivert og liker fortsatt livet som syklist. Det er det viktigste, sier Henderson til procycling.no.

- Jeg har alltid likt å trene hardt, og gjør det fortsatt. Jeg elsker å konkurrere, så de boksene er krysset av.

Og så mye mer enn det trengs ikke. Veteranen har allerede begynt å trene igjen etter den lille pausen etter sesongslutt.

Sammen med blant annet Vegard Breen tilbringer han tiden i Girona.

I bagasjen har han en meget god sesong.

Henderson om Breen-nyhet: - Et sjokk for alle på laget

Fornøyd med egen sesong
Som en av André Greipels stødigste og viktigste opptrekkere, har han opplevd en suksessrik sesong, til tross for at en velt sendte ham ut av Tour de France.

- Jeg hadde en god sesong. Jeg veltet dessverre i touren, men jeg var i toppform. Paris-Nice, Romandie og giroen var bra. Jeg er veldig fornøyd.

Etter velten i touren trengte ringreven et nytt mål. VM i USA ble valgt, til tross for få håp om gode resultater.

- Jeg var veldig fornøyd med lagtempoen i VM og også fellesstarten. I en sånn løype, som ikke passer meg, gjorde jeg det veldig bra.

Neste år håper Henderson igjen å kunne levere varene som er forventet av ham.

Dersom han klarer å opprettholde nivået, er det liten tvil om at Greipel kommer til å dra nytte av det.

- Tar steg hvert år
Tyskeren var årets beste spurter og vant hele fire etapper i Tour de France, i tillegg til etapper i Giro d'Italia, Paris-Nice og Eneco Tour, for å nevne noe.

Selv om alderen har steget til 33, fortsetter «Gorillaen» å forbedre seg på sykkelsetet.

- Han tar noen steg hvert år. Han er en veldig dedikert rytter, og vinner fra januar til oktober. Han er en ekte proff både på og av sykkelen, skryter Henderson.

Før årets sesong valgte man i Lotto-laget å legge mindre vekt på tidlige ritt som Tour Down Under og rittene i Midtøsten.

For første gang siden 2008 deltok ikke Greipel i WorldTour-åpningen i Australia.

Istedenfor fikk endagsrittene på Mallorca æren av å være spurterens første konkurranser for året.

Det sørget for et større overskudd, og både Greipel og andre Lotto-ryttere skinte utover våren.

- Én prosent gjør en forskjell
Greipel imponerte blant annet under Flandern rundt med særdeles offensiv kjøring.

Med 16 seirer til sitt navn, flere av dem svært prestisjefulle, har Greipel hatt én av sine mest fremgangsrike sesonger.

Henderson tror ikke tyskeren skal være noe dårligere neste sesong.

- Jeg tror han vil ta et lite steg til.

Likevel er det ikke slik at Greipel à la Tour de France 2015 var mye bedre enn tidligere.

- Ser man på tallene hans, er det ikke slik at han plutselig trådde 200 watt ekstra. Men det var en kombinasjon av at han var i perfekt form, mens de andre kanskje var rett under. På dette nivået utgjør til og med én prosent en forskjell. Han vant også to etapper tidlig og fikk selvtillit. Han fikk ikke panikk, og da ble det bare en snøball som rullet og rullet. Han var den beste spurteren.

Holdt hodet kaldt
Det var imidlertid ikke bare tyskerens hurtighet som var slående under sommerens store sykkelfest.

Hans evne til å plassere seg på egenhånd i hektiske finaler har nemlig lenge vært omtalt som hans store svakhet.

- Han vil innrømme det selv også. Han tar ikke store risikoer når han ikke må. Med et godt tog er det ikke så mye tull. Men når det er regn, rundkjøringer, mange svinger og slikt, er det mange unggutter som ikke bryr seg så mye. Spesielt jo større prestisje et ritt har, jo mer risiko blir det. Det virker ikke som at noen har bremser. Bremser man, taper man plasser og må akselerere igjen. Det kommer nok alltid til å være slik, men i år viste Greipel at han kan tape noen plasser, men likevel passere alle.

I Tour de France klarte han seg dog strålende, selv om løytnant Henderson måtte bryte tidlig.

39-åringen trekker frem den siste etappen i Paris som et eksempel.

- Normalt stiller man spørsmål ved om han kan spurte også uten et opptrekk. Vi vet at han er veldig bra med et opptrekk, men i år viste han at han var så rask at han kunne vinne uten. Jeg var i Paris med laget, og da vi så at han var rundt nummer 7-8 ut av den siste svingen, sa vi bare «oh no». Men så gikk han ut og passerte alle.

Med Greipel som det store flaggskipet, har Lotto Soudal hatt en meget god sesong.

Avgjørelsen om å ikke sende klassikerrytterne til Tour Down Under er en av avgjørelsene Lotto-ledelsen har vært fornøyd med.

Les også: Slik forklarer Lotto Soudal-sjefen suksessen

Supertalentet
En annen er nok signeringen av Tiesj Benoot.

Unggutten har imponert voldsomt i sin første proffsesong og har briljert i alt fra brostein til bakker.

Bare 21 år gammel ble han nummer fem i Flandern rundt, nummer fem i GP Montréal og klatret til åttendeplass på en klatreetappe i Critérium du Dauphiné.

- Han var nesten ikke utenom topp 10 i år. Han er et utrolig talent, og Lotto vet det. Derfor har de signert han «for en million år». De ønsker ikke å miste ham.

Belgieren er den første Henderson trekker frem når procycling.no spør hvilken Lotto-rytter som kommer til å slå gjennom neste sesong, men vet like godt som oss at 21-åringen allerede har vist seg som sportens kanskje største talent.

Det er dog ikke slik at det er få av ta selv om vi utelukker Benoot.

Belgisk klatretalent
Sean De Bie har hatt en meget god sesong, mens Tosh Van Der Sande endelig begynner å vise seg som rytteren man trodde han skulle bli i U23-klassen. Og det er bare noen av mange.

Likevel er det en belgisk klatrer som hittil har slitt med å få det til på det øverste nivået, som får æren av å være Hendersons valg.

- Louis Vervaeke er veldig bra. Når han finner ut hvor og når han skal bruke kreftene sine, kommer han til å bli veldig bra i bakkene, sier Henderson om 22-åringen og slenger med Tim Wellens i samme slengen:

- Han har vist seg selv, men fortsetter å bli bedre. Men de må lære seg å holde litt tilbake noen ganger. De er så unge at de bare vil angripe, og noen ganger går det jo. Da Tim angrep med 40 kilometer igjen av en etappe i Eneco Tour, tenkte vi bare «oh shit», men det holdt. De er veldig talentfulle gutter som kommer til å nå langt.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!