Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oppturen og nedturen som gjør det mulig å drømme om dobbeltseier i utfor

Morten P. kommenterer.

 OPPTUR OG NEDTUR:  Super-G-rennet ble en opptur for Aksel Lund Svindal. Det ble det ikke for Kjetil Jansrud. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet.
OPPTUR OG NEDTUR: Super-G-rennet ble en opptur for Aksel Lund Svindal. Det ble det ikke for Kjetil Jansrud. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet. Vis mer

Kjetil Jansruds dramatiske og sure fjerdeplass forteller hvilken form han er i. Aksel Lund Svindals sjetteplass bekrefter hvilken enorm skiløper som er tilbake fra skade.

INGEN HADDE LEVERT det perfekte løpet da Kjetil Jansrud kastet seg ut av startboksen. Aksel Lund Svindal hadde kjørt en sensasjonell omgang, Hannes Reichelt som vant hadde levert en bunnsolid omgang, men ingen hadde truffet hele veien. Og fordi det var tideler å hente nederst i løypa var det i alle sammenhenger duket for Kjetil Jansrud.

Og så rotet han det til for seg selv.

KJETIL JANSRUD RISIKERTE  alt, ville for mye og mistet VM-seieren allerede i den tredje porten. Da alt handlet om å kjøre en tilnærmet feilfri runde ble verdens beste fartskjører i overkant aggressiv og vill. For når de iboende bevegelsene og den helt naturlige behendigheten på ski må vike for en overdose adrenalin og vilje, blir det fort mer galskap enn godt er.

Jeg skal ikke si det var det som henviste det norske fartsesset til den bitre fjerdeplassen.

Men det så sånn ut.

DERFOR ER DET ikke formen det er noe i veien med, det var ikke den som sviktet Kjetil Jansrud. Alt det andre han gjorde mellom de grove bommene på toppen var jo tilnærmet perfekt. Hvilket betyr at det var hodet som ikke var helt på plass da alt handlet om gullet i Super G.

Kjetil Jansrud hadde så lyst på denne seieren at han rett og slett glemte å være Kjetil Jansrud.

AKSEL LUND SVINDAL visste ikke om han var Aksel Lund Svindal slik vi kjenner ham da han sto på start, han følte seg veldig rusten uten et eneste skirenn i fartsdressen, men i mål var han skråsikker. Vår beste alpinist de siste årene er definitivt tilbake. Og hadde han hatt noen skikkelige treningsrunder før dette helt enorme og nesten medisinsk umulige comebacket, føler jeg meg sikker på at han hadde tatt VM-gullet.

De 37 hundredelene han var bak Hannes Reichelt i mål er jo ingenting.

Fordi:

Analyser og mellomtidene fra Aksel Lund Svindals Super G forteller at han tapte mer enn det han var bak i mål mens han ennå følte seg fram og nærmest klamret seg til fjellsida helt øverst i løypa. Den tidsdifferansen hadde han tatt med letthet om det hadde vært selvtillitt og ikke usikkerhet han bar med seg til start. Men det tok ikke lange tiden før han skjønte at rust er noe som forsvinner bare man gir gass, og etter tjue sekunders kjøring utfordret Aksel Lund Svindal VM-traseen hele veien.

En liten skrens nederst var en trøkkfeil som kanskje kostet ham en medalje.

Det hadde ikke vært til å tro.

AKSEL LUND SVINDALS sjetteplass er sensasjonell og bekrefter hvilken eminent skiløper og idrettsmann han er. Ferdighetsmessig er han tilnærmet perfekt. Mentalt er han et råskinn. Og med Aksel Lund Svindal tilbake og Kjetil Jansrud garantert veldig irritert og en smule klokere før lørdagens utfor, er det faktisk mulig å tro på noe Norge aldri har vunnet i utfor.

Dobbeltseier.

Der faktorenes orden er likegyldig.