SNAKKER HAN? Her vinner Lance Armstrong den 17. etappen av Tour de France i 2004. Seinere har han mistet både etappeseieren og sine sju sammenlagttitler. Det alle lurer på er om han vil innrømme dopingjuks neste uke. Foto: AFP / NTB Scanpix
SNAKKER HAN? Her vinner Lance Armstrong den 17. etappen av Tour de France i 2004. Seinere har han mistet både etappeseieren og sine sju sammenlagttitler. Det alle lurer på er om han vil innrømme dopingjuks neste uke. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Oprah lover å grille Lance Armstrong

- Alle spørsmål kan stilles.

Oprah Winfrey lover tøff grilling av Lance Armstrong, under et intervju som sendes i USA torsdag om en uke.

Samtidig fortsetter spekulasjonene om den skandaliserte syklisten med sju strake Tour de France-seirer fra 1999 til 2005 endelig kommer til å innrømme at han har vært en dopingsynder.

- Armstrong har ingen kontroll over programmet, og det er ikke noen spørsmål som ikke kan stilles, sier Nicole Nichols i TV-selskapet Oprah Winfrey Network. Hun legger til at Armstrong heller ikke får betalt for å la seg intervjue.

Samtidig innrømmer Nichols at det 90 minutter lange intervjuet er blitt tatt opp i Armstrongs hjem i Texas.

Det er altså ikke snakk om noe direkte intervju med syklisten, som er utestengt fra all idrett for livstid og som samtidig ble fratatt alle seirene sine i Tour de France.

I går sa sykkelekspert Mads Kaggestad til Dagbladet at han frykter at det bare blir koseprat.

Første gang Når Armstrong stiller til intervju med Oprah er det første gangen han snakker offentlig og lar seg intervjue etter at Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) la fram en omfattende rapport som konkluderte med at Armstrong var en doper av internasjonalt format.

USADA konkluderer med at den dopingen Armstrong står bak er den mest sofistikerte og profesjonelle sykkelverdenen noensinne har sett, men foreløpig har ikke Armstrong innrømmet noe som helst.

Onsdag lettet styreformannen i Det amerikanske antidopingbyrået, Travis Tygart, på sløret og fortalte om hvordan Armstrong og sportsdirektør Johan Bruyneel maskerte nålestikk etter injeksjoner, hvordan de brukte hemmelige mobiltelefoner, og om hvordan de fikk vite hvordan bruk av EPO skulle skjules.

De fikk kjennskap til det siste av en sveitsisk laboratorieleder. Han har siden innrømmet dette.

KRITISK OPRAH: Oprah Winfrey lover at hun er tøff mot Lance Armstrong i intervjuet med ham, men det imponerer ikke skeptikerne. Foto: AP / NTB Scanpix
KRITISK OPRAH: Oprah Winfrey lover at hun er tøff mot Lance Armstrong i intervjuet med ham, men det imponerer ikke skeptikerne. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tygart fortalte også i intervjuet i programmet «60 minutes» onsdag at Armstrong ville donere 250.000 dollar (cirka 1,4 millioner kroner) til USADA i 2004.

Spenning Det er stor spenning knyttet til det intervjuet Armstrong skal gi til Oprah Winfrey, men ikke alle er like fornøyde med at den skandaliserte syklisten står fram i et TV-program.

Britiske David Millar mener Armstrong i stedet for å la seg intervjue av Oprah, heller burde forklare seg for offisielle dopingmyndigheter.

Samtidig er det knyttet stor spenning til om Armstrong endelig kommer til å innrømme utstrakt dopingmisbruk. Tidligere har avisen The New York Times skrevet at Armstrong har planer om å komme med omfattende innrømmelser.

Armstrong-saken hadde også forgreninger til Norge, for det var i etterkant av den knusende rapporten USADA la fram i fjor høst at sportssjefen i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, innrømmet doping. Han ble umiddelbart permittert fra jobben sin i forbundet fram til kontrakten hans løp ut ved årsskiftet.

Kjærgaard har tidligere syklet på lag med Lance Armstrong.

(NTB-AFP)