Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Optimismen rundt Schumacher er et stort problem

Norsk overlege reagerer på alle rapportene om Formel 1-legendens helsetilstand.

KRITSK: Michael Schumacher er i en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand. Foto: David Ebener dpa
KRITSK: Michael Schumacher er i en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand. Foto: David Ebener dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Michael Schumachers 17 år gamle sønn, Mick, er i ferd med å gå i sine fars fotspor og har imponert stort den siste tiden i Formel 4.

Unggutten valgte å ikke bære farens etternavn i starten av karrieren, for at presset ikke skulle bli for stort. Nå gjør han det omsider - til ære for sin alvorlig skadde far.

Den forhenværende Formel 1-stjerna falt stygt på ski i alpene og fikk omfattende hodeskader for snaut to år siden. Tyskeren lå i koma og er blitt skjermet fra offentligheten siden den skjebnesvangre turen.

Siden da har Schumacher-leiren formidlet minimalt om 47-åringens tilstand. Den skal dessverre være enda verre enn hva majoriteten tror.

Morten Horn, overlege på nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehuset, reagerer på optimismen rundt Schumacher. Han tok selv kontakt med Dagbladet i håp om skape et mer korrekt bilde og unngå falske forhåpninger hos norske fans og falske forventninger generelt om hva en slik tilstand innebærer.

- Usikkert om han kan tenke og føle

Allerede i 2014 advarte den anerkjente tyske nevrologen Andreas Ferbert om at Schumacher kunne forbli i en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand ut livet, ifølge The Telegraph.

Siden har tidligere Formel 1-lege Gary Harstein forsøkt å formidle fortløpende status hos den tyske Formel 1-legenden. To år etter ulykken er konklusjonen brutal:

Fremdeles skal Schumacher være i en vegetativ eller minimalt bevisst tilstand. Overfor Dagbladet forklarer Horn hva det innbefatter:

- Dette innebærer at det er høyst usikkert hva Schumacher kan få med seg, tenke over og forstå det som blir vist og fortalt ham. Hans evne til å kommunisere utad er trolig høyst begrenset, sier han til Dagbladet.

- Men det verste med det hele er jo at det er usikkert hvor mye han i det hele tatt har av evne til å tenke og føle.

Mick Schumacher og hans familie ønsker å unngå spørsmål om Michael Schumachers heletilstand.

- Reglene er klare: Mick sier ingenting om sin far. Derfor spør jeg heller ikke, har Luca Baldisserri, som jobbet tett på Michael Schumacher i karrieren, tidligere sagt til Gazzetta dello Sport.

- Virkelighetsfjern oppfatning

Tilstanden er så ille at Schumacher neppe får med seg sønnens prestasjoner.

- Det er ikke gitt at han i det hele tatt gjenkjenner sønnen sin. Dette har vi ikke fått noen klare, entydige rapporter om. Når det gjelder prognosen for at Schumacher skal gjenvinne bevissthet, taleevne, motoriske ferdigheter og evnen til å tenke og kommunisere, er det vanskelig å si uten at mer informasjon slippes, forteller Horn til Dagbladet.

- Men generelt er det, selv etter traumatiske hjerneskader (Schumachers hodeskade førte til alvorlig hjerneskade) dårlige sjanser for vesentlig bedring når det har gått bortimot to år, sier den norske overlegen på generelt grunnlag.

Mange saker om Schumacher har vært eufemistiske og forskjønnende. Denne gjennomgående optimismen om at tyskeren forhåpentligvis kan bli bra igjen, er ifølge Horn virkelighetsfjern.

- Ønsket om optimisme skaper en virkelighetsfjern oppfatning. Jeg synes ikke det blir etisk riktig å skape en optimisme i mediene som det ikke er grunnlag for. Det er et stort problem at en rekke oppslag om Schumacher bidrar til å bygge opp om dette optimistiske bildet av at Schumacher visst nok er alvorlig syk, men at han likevel er der og kjemper, følger med og tar del i livet sitt, sier Horn.

- Lekkasjene så langt taler mer for at han er i dette skyggelandet der man ikke eller knapt nok er bevisst på hvem man er. Det er en illustrasjon på det problematiske med Schumacher-familiens valg av ekstremt hemmelighold at denne typen myter får leve sitt liv. Men samtidig kan man jo forstå dem; de får nå føle på baksiden av medaljen med ekstrem berømmelse.

- Ekstremt liten sjanse

Horn fortsetter:

- Er man i den vegetative tilstanden som Schumacher er rapportert i, kan man bli plassert i en rullestol og puste selv, men ikke så mye mer. Man har ikke noe språk og ingen kroppslig kontroll. Hvis det kommer kjentfolk i rommet, kan man kanskje kjenne igjen vedkommende.

- Situasjonen er dessverre stasjonær, med minimal fremgang på to år. Å tro at han skal bli bra, er å tro på mirakler.

Den norske overlegen synes feilinformasjon om Schumachers tilstand er uverdig.

- Å late som at situasjonen er bedre enn den er, er ikke noe mer verdig enn å erkjenne hvor ille det faktisk står til, mener Horn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!