Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Optimistisk Tysse tror på frikjennelse i CAS

- Jeg føler at vi klarte å få fremlagt saken min på en god og fornuftig måte.

OPTIMIST: Erik Tysse har god tro på å bli renvasket etter saksbehandlingen i voldgiftsdomstolen.Foto:Erik Berglund/Dagbladet
OPTIMIST: Erik Tysse har god tro på å bli renvasket etter saksbehandlingen i voldgiftsdomstolen.Foto:Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

Erik Tysse er optimistisk og tror på frikjennelse etter at ankesaken hans har vært behandlet av Idrettens voldgiftsrett (CAS) i to dager.

Han har også fått lovnader fra dommerpanelet som går ut på at en kjennelse skal være klar før påmeldingsfristen til VM i Daegu, som har deadline 14. august. Derfor blir det noen spennende uker Erik Tysse og støttespillerne hans går i møte nå.

- Jeg føler at vi klarte å få fremlagt saken min på en god og fornuftig måte, men utfordringen ligger selvsagt i om dommerpanelet skjønte våre anførsler og vår argumentasjon. Det ligger selvsagt en utfordring i å få sammenholdt det biokjemiske med det juridiske i denne saken, sa Erik Tysse til NTB etter at han var kommet ut fra CAS-lokalene i Lausanne onsdag.

Det ble 13 timer i rettslokalene tirsdag, men en noe kortere dag onsdag, og Tysse la ikke skjul på at han var sliten, men også fornøyd med å ha fått lagt ankesaken bak seg.

En frifinnelse vil bety at han får starte i VM i Daegu, og det betyr også at han kan stille i OL neste år, mens en fellende dom vil ødelegge for både VM og OL-starten og kanskje for hele karrieren.

Erik Tysse ble dømt til to års utestengelse for bruk av Cera (3.-generasjons bloddoping) av domsutvalget i Norges Idrettsforbund i januar i år. Han avga den positive prøven etter en konkurranse i Milano 1. mai i fjor.

Etter den norske dommen anket han saken inn for CAS, og nå er også ankesaken ferdigbehandlet, men foreløpig ikke pådømt.

Stor uenighet Nesten 100 professorer, akademikere og andre fagpersoner innen biokjemien har støttet Tysse. De har skrevet under på at det ikke kan være Cera som er funnet i den norske kappgjengerens prøve. Likevel var uenigheten stor også under CAS-behandlingen torsdag og onsdag.

- Den faglige uenigheten er veldig stor, men jeg føler likevel at jeg og støttespillerne mine har kommet greit gjennom denne ankesaken. Jeg må også få si at jeg er utrolig glad for den fantastiske støtten jeg har fått fra fagmiljøet innen biokjemien, sa Tysse.

Han hadde med seg professorene Bjarne Østerud og Jon Nissen-Meyer, dr. philos.. Tore Skotland og tidligere ledere for dopinglaboratoriet på Aker, Helge Oftebro til Lausanne, og de gjorde det som sto i deres makt for å overbevise dommerpanelet om at Tysse ikke har brukt Cera (tredje generasjons bloddoping).

- Alt tyder på at vi her har med en falsk positiv prøve å gjøre. Tysse er uskyldig. Men saken er veldig vanskelig å forstå for dommerne, som er advokater. De må bare velge hvem av vitenskapsfolkene de skal stole på.

- Vårt problem blir da at selv om Tysse har full støtte fra vitenskapens verden, så sitter folkene fra dopinglaboratoriene og sier at de har erfaringen og kunnskapen i dopingsaker. Det blir ord mot ord, selv om vi vet at det de fra dopinglaboratoriene sier er feil, sa Nissen-Meyer til Bergens Tidende.

Frifinnelse viktigst - Etter at sluttprosedyrene var over onsdag fikk jeg anledning til å snakke til dommerpanelet i 15 minutter, og den tiden benyttet jeg så godt jeg kunne. Jeg fortalte at det var viktig for meg å få en kjennelse før 14. august, for da går påmeldingsfristen til VM ut, og jeg forsto det slik at CAS skal ha en kjennelse klar i god tid innen den tid.

- Men jeg stresset også litt med at panelet ikke må forhaste seg, for det er viktigere for meg å bli frikjent enn å gå 20 kilometeren i VM, sa Tysse til NTB onsdag.

Han reiste rett fra Lausanne til St. Moritz, der han skal ligge i høydesamling sammen med trener Stephan Plätzer fram til 23. juli.

- Du går noen spennende uker i møte nå?

- Ja, det skal være sikkert, og ventetiden til kjennelsen kommer blir nok like anstrengende som saken har vært, men nå føler jeg at jeg har gjort det som står i min makt, og jeg føler at behandlingen her i Lausanne ble gjennomført på en faglig bedre måte enn saken i domsutvalget i Oslo, sa Erik Tysse til NTB.

(NTB)