Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjerketvedt-saken

Orden i skuffen viktigst for NFF

Styret i NFF har gitt Pål Bjerketvedt skuddsikker vest. Jobben han gjør i det skjulte er viktigere enn feilene som blir avslørt.

MER SJEF ENN NOEN GANG: Pål Bjerketvedt plumpet, beklaget på det sterkeste og ble tilgitt. Nå står han sterkere enn noen gang som generalsekretær i Norges Fotballforbund. Han kastet en kollega under bussen og fikk påtaleunnlatelse. NFF-styret har bestemt at jobben han gjør i det skjulte er viktigere enn feilene som blir avslørt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MER SJEF ENN NOEN GANG: Pål Bjerketvedt plumpet, beklaget på det sterkeste og ble tilgitt. Nå står han sterkere enn noen gang som generalsekretær i Norges Fotballforbund. Han kastet en kollega under bussen og fikk påtaleunnlatelse. NFF-styret har bestemt at jobben han gjør i det skjulte er viktigere enn feilene som blir avslørt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

DA ALLE VENTET på en vurdering fra etisk komite kom fotballstyret sine egne moralske voktere i forkjøpet.

To timer og 35 minutter før komiteens møte skulle settes torsdag ettermiddag , sendte NFF ut følgende pressemelding:

  • Forbundsstyret i NFF har drøftet generalsekretær Pål Bjerketvedts omtale av en ansatt i en bakgrunnssamtale med bladet Josimar. Bjerketvedt har beklaget på det sterkeste at han omtalte en ansatt. Han har beklaget direkte til den ansatte som ble omtalt, til ansatte og til forbundsstyret. Styret har tatt redegjørelsen og beklagelsen fra Bjerketvedt til etterretning. Ut ifra en samlet vurdering av omstendighetene rundt saken, generalsekretærens beklagelse og hans utøvelse av rollen som forbundets daglige leder, har styret fortsatt full tillit til generalsekretæren.

Eller som det også heter, case closed.

FOTBALLSTYRET GA IKKE etisk komite den muligheten mandatet gir komiteen til å vurdere saken. De valgte heller å flagge tillitt til generalsekretæren.

I lys av komiteens standing på fotballtinget og i festtaler synes det litt merkelig.

Det åpner også døra for beskyldninger og konspirasjonsteorier.

JEG VIL IKKE dit, jeg kjenner ikke motivene. Bare fasiten. Den forteller om full tillitt. Likevel må det være lov å si det er en smule merkelig. Merkelig fordi pressemeldingen fra styret ikke hadde noen hast. Merkelig fordi man skulle tro fotballstyret var interessert i komiteens vurdering så lenge man har en etisk komite, og dette, til de milde grader, handler om etikk.

For ikke å snakke om moral.

Pål Bjerketvedts handlingsmåte er også et tema.

NÅR MAN SNAKKER om etikk måles forskjellen på det du har rett til å gjøre opp mot det som er riktig å gjøre. Etikk er rett og slett læren om rett og galt. Moral om hvordan vi handler. I det som etter hvert er blitt Bjerketvedt-saken er det ingen, ei heller styret i NFF, som sier at generalsekretæren ikke gjorde noe galt da han kastet en kollega under bussen i et off the record intervju med fotballbladet Josimar.

Pål Bjerketvedt gjorde noe galt, det er derfor han har bedt om unnskyldning opptil flere ganger.

NFF-styrets reaksjon, og grunnen til at ledelsen fjernet saken fra etisk komites bord, forteller derfor at overtrampet var så grovt og selvforklarende at fotballpolitikerne ikke trengte en etisk vurdering for å fortelle dem det.

TILGIVELSE ER EN fin ting, og det er det Pål Bjerketvedt har fått. Han er tilgitt for sitt grove overtramp. Var det usikkerhet rundt framtida hans da ansattrådet i NFF sendte ledelsen et brev før helga, der de skrev at tillitten til generalsekretæren var svekket, og blant enkelte NFF-ansatte svært svekket, så er det ikke det nå.

Pål Bjerketvedt har styrets fulle tillitt, og mer tillitt enn det er det ikke mulig å få.

Pål Bjerketvedt, slik denne spalten antydet mandag, skal ingen steder.

GENERALSEKRETÆRENS STYRKE OG det som er Pål Bjerketvedts suksess og som gjør ham viktig på Ullevaal Stadion, er jobben ingen utenfor huset ser. Reorganiseringen av hele organisasjonen. Hvordan det som hadde tilnærmet vantette skott og kroker og kriker da han kom dit i 2016 , nå skal være en tvers igjennom strømlinjeformet og profesjonell arbeidsplass.

Når kilder forteller at NFF aldri har vært bedre organisert tror jeg på det.

Pål Bjerkevedt skal være en organisator av rang.

PÅL BJERKETVEDT OVERLEVDE fordi han er viktig. Fordi orden i skuffen, når man må velge, er viktigere enn et uetisk og umoralsk plump. Han har ryddet opp på Ullevaal Stadion, med innestemme. Det er fruktene av den jobben han nå høster.

I begynnelsen av uka var Pål Bjerketvedt en sårbar generalsekretær.

Nå leder han Norges største særforbund med skuddsikker vest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!