ALVOR: Lars Lagerbäck og Norge står overfor en situasjon der de helst bør ta seks poeng mot Slovenia og Bulgaria. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
ALVOR: Lars Lagerbäck og Norge står overfor en situasjon der de helst bør ta seks poeng mot Slovenia og Bulgaria. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Norge - Slovenia, kl. 18.00

Ordene som sår tvil om framtida

Lagerbäck: - Går det, så går det. Går det ikke, så går det ikke. Da får vi ta en diskusjon på om jeg er riktig person til å fortsette eller ikke.

  • Norge - Slovenia, kl. 18.00

LILLESTRØM (Dagbladet): Lars Lagerbäck (70) er åpen på at det kan bli en diskusjon om jobben hans dersom Norge snubler i Nations League.

Til Dagbladet sier sportssjef Nils Johan Semb at svensken er ærlig på at han må se framgang med laget. Hvis ikke er spørsmålet om det er grunn til å fortsette, slik Lagerbäck ser det.

Norge er trolig avhengig av seks poeng mot Slovenia lørdag kveld og Bulgaria tirsdag for å vinne gruppa. Sånn sett går laget inn i noen skjebnedager.

- Fordelen er at jeg begynner å bli gammel. Går det, så går det. Går det ikke, så går det ikke. Da får vi ta en diskusjon på om jeg er riktig person til å fortsette eller ikke, sier Lagerbäck.

SENTRAL DUO: Nils Johan Semb (nr. to fra venstre) og Lars Lagerbäck jobber tett med hverandre. Semb som sportssjef, Lagerbäck som hovedtrener. Her fra trening på Lillestrøm denne uka. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
SENTRAL DUO: Nils Johan Semb (nr. to fra venstre) og Lars Lagerbäck jobber tett med hverandre. Semb som sportssjef, Lagerbäck som hovedtrener. Her fra trening på Lillestrøm denne uka. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

- Men jeg trives bra i jobben, og vil fortsette. Jeg håper spillerne er disiplinerte og løper, sånn at det blir seks poeng.

Ekstra mulighet

Nations League er en ekstra mulighet til å komme inn i EM-sluttspillet i 2020. Men da må Norge vinne gruppa der også Kypros er med. Gruppeseier gir mulighet til playoff. I tillegg kommer den ordinære EM-kvaliken neste år.

Ordene til Lagerbäck er lett å tolke som at han ikke vil klamre seg til jobben hvis den sportslige utviklingen stagnerer. Norge gjorde det tøffere for seg selv da laget tapte 0-1 for Bulgaria i Sofia 9. september. Det er også Semb tydelig på.

- Hvis vi ser på prestasjonene i Nations League, har vi kommet godt i gang. Vi har gjort to bra kamper. Poengmessig er det middels. Jeg hadde håpet på fire til seks poeng. Vi har brukt opp feilskjæret, sier han om Bulgaria-smellen.

- Lars har også vært inne på det: I Nations League er det såpass få kamper at du ikke tåler noe særlig mer enn ett tap. Kanskje kan vi klare oss med en uavgjort kamp til. Men vi har fått det ene tapet vi kan tåle. Det var kjipt at vi ikke fikk med oss poeng mot Bulgaria. Selv ett poeng ville gitt trygghet. Går vi på et bananskall i de to neste kampene, blir det vanskelig.

Ærlig

Lagerbäck har kontrakt ut EM-kvaliken neste år. Semb sier at det ikke har vært et tema mellom ham og Lagerbäck at det kan være over allerede etter Nations League.

Samtidig har den rutinerte 70-åringen vært ærlig:

- Han sier at laget må utvikle seg under ham som trener. Og det har det gjort hele veien, påpeker Semb.

- Så vet du at marginene er små. Prestasjonsmessig framgang gir ikke nødvendigvis tre poeng hver gang. Det gjorde det ikke i Bulgaria. Men jeg tror Lars synes at dette laget har framtida foran seg. Jeg både håper og tror at han kommer til å fullføre den ordinære kvaliken neste år. Det er i alle fall ingenting som ikke tyder på dette.

Semb fortsetter:

- Sånn jeg leser Lars tror jeg målet hans er å kjøre laget helt inn til et EM-sluttspill. Enten gjennom Nations League eller den ordinære kvaliken. Det føler jeg meg ganske trygg på.

Trives

Semb har selv fått en mer spisset rolle inn mot laget. Han var også delaktig som toppfotballsjef, men nå er han sportssjef.

- Jeg er enda tettere på, forteller han.

- Jeg er med på alt av forberedelser, gjennomføring og etterarbeid. Jeg har et spesielt ansvar for det sportslige og administrative. Først og fremst samarbeider jeg tett med Lars og assistent Per Joar Hansen, men også resten av støtteapparatet. Og det er en veldig spennende spillergruppe. Vi håper at vi kan bryte barrierer og ta Norge til et sluttspill igjen. Det er det overordnede målet.

Forferdelig start

Norge møter et Slovenia som har fått en forferdelig start i Nations League.

Laget har tapt begge kampene. Det kan gi seg utslag i resignasjon, eller elleve desperate løver på Ullevaal stadion i kveld.

- Vi har hatt en god treningsuke. Fredag var veldig bra. Gutta så skjerpet ut og var på. Jeg gleder meg, sier Bournemouth-spiller Joshua King.

I går var det solgt 14 000 billetter til kampen.

- Jeg vil gi dem en interessant forestilling, slår King fast.

Nations League
Bulgaria22003-16
Norge21012-13
Kypros21012-33
Slovenia20022-40