JAPANSK SILKEFOT: Daigo Kobayashi (t.v.) er på ingen måte noen ny Alanzinho, men japaneren har en dødballfot av høy klasse, noe han viste da han skrudde inn 2-0 sju minutter før pause. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
JAPANSK SILKEFOT: Daigo Kobayashi (t.v.) er på ingen måte noen ny Alanzinho, men japaneren har en dødballfot av høy klasse, noe han viste da han skrudde inn 2-0 sju minutter før pause. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Ordentlig klønete. Urutinert.

Andresen utvist da Stabæk vant supercupfinalen.

||| • Stabæk - Vålerenga 3-1.

FORNEBU (Dagbladet.no): Historiens første forsøk på en egen norsk «Community Shield» var en reprise på fjorårets cupfinale.

I likhet med i november, ble det en ytterst ensidig affære.

Forskjellen var imidlertid at fjorårets seriemester Stabæk var cupmester Vålerenga knusende overlegne på eget kunstgress i Bærums nye storstue, Telenor Arena.

Til de regjerende cupmesterenes forsvar skal det sies at tre kamper på seks dager og retur fra La Manga i går kveld, ikke kan sies å ha vært noen ideell oppladning. Derfor tar heller ikke Daniel Nannskog helt av etter en oppvisning, som tross alt var overbevisende.

- Det var helt ok, men vi møter et litt sluttkjørt Vålerenga, sier Nannskog, før han er rask med å legge til:

- Men det skiter vi i. Det var et mønster i spillet vårt som det var hyggelig å se, selv om det ikke holder kampen ut. Vi skulle gjerne ha trykket på dem enda mer med én mann mer, konstaterer Nannskog, som tror at flere Stabæk-forsterkningerfør overgangsvinduet stenger, kan sørge for at laget står 90 minutter enda bedre enn i kveldens kamp.  

Kunstgresskoden knekt?
Stabæk har brukt kampene mot IFK Göteborg og Rosenborg på å bli kjent med underlaget på sin nye hjemmebane, noe som har gitt to mål- og sjansefattige oppgjør, men i generalprøven før seriestart, så det ut til at Stabæk omsider har knekt «kunstgresskoden».

- Det er et raskt underlag her, men når presisjonen først sitter, får vi det til veldig bra, sier Espen Hoff.

Etter 19 minutter skulle vertene omsider få følelsen av hva det vil si å gjøre mål på den nye hjemmebanen.

Selvkritisk Andresen
Selvsagt var det Daniel Nannskog som skulle åpne målkontoen, som forhåpentligvis vil stå med høy saldo ved sesongslutt om Stabæk fortsetter i samme spor som i de foregående sesongene på Nadderud.

Martin Andresen, som skulle få en av sine svartere dager på fotballbanen, skulle levere sitt bidrag i Stabæks oppbyggende spill til scoringen.

Et håpløst ballmottak fra VIF-manageren ble våkent plukket opp av Pontus Farnerud, som satte fart i lengderetningen. Farnerud orienterte seg, observerte landsmannen Nannskog og la ballen presist tilbake til Stabæks storscorer.

- Jeg mister ballen sentralt i banen, og det er livsfarlig. Derfor skal jeg ha min del i det målet. Det var en fæl dag på jobben, oppsummerer Andresen.

Nannskog lot seg ikke be to ganger og smalt til på direkten. Det harde og velplasserte skuddet etterlot Troy Perkins sjanseløs, og Stabæks første mål i Telenor Arena var et faktum.

- Det var greit å få gjort dét unna, så slipper vi det maset der, sier en smilende Hoff.

Ketsjupeffekt
Det var likevel bare en forsmak på hva som skulle komme, for det ble en aldri så liten offensiv ketsjupeffekt for fjorårets seriemester.

Japanske Daigo Kobayashi besitter kanskje ikke de samme ekstremferdighetene som mannen han har erstattet, Alanzinho.

Men der den elegante brasilianeren imponerte det norske fotballpublikummet med dribleserier og ekstrem fart, kan Kobayashi fort bli en hit med sin usedvanlig presise dødballfot.

Etter å ha levert farlige cornere og innlegg innledningsvis, slo japaneren til med et spektakulært skudd fra venstresiden etter 38 minutter da han fant åpningen mellom stolpen og Troy Perkins.

Ballen slo i innsiden av stolpen og satte amerikaneren i VIF-målet fullstendig ut av spill til 2-0.

- Jeg er naturlig høyrebeint og vinkelen var riktig. Dessuten gjorde måten muren stilte seg opp på det ekstra gunstig, sier japaneren.

Beklaget
Vålerenga slet med presisjonen og avstandene i laget, noe som åpenbart må ha frustert Martin Andresen. VIF-manageren, som allerede hadde havnet i dommerens bok, mistet hodet da han rev ned Espen Hoff på løp i bakrommet, og ble sendt av banen med sitt andre gule kort like før pause.

- Det var ordentlig klønete av meg å gjøre noe sånt, og jeg visste hva som kom til å komme. Rett og slett urutinert, konkluderer en selvbebreidende Andresen, som ba lagkameratene om unnskyldning i pausen.

-Det var bare å rekke opp hendene og beklage, sier VIF-manageren.

Moa scoret
Det gjorde ikke jobben akkurat enklere for Vålerenga, selv om Mohammed Abdellaoue viste glimt av fjorårsform da han på egenhånd brakte en viss spenning tilbake i oppgjøret like etter hvilen.

Moa var litt heldig med spretten da han fikk med seg et langt oppspill, og under press fra Fredrik Risp kranglet han inn reduseringsmålet bak Jon Knudsen.

FØRSTE GULE: Martin Andresen fikk gult for denne taklingen på Daniel Nannskog. Senere fikk han enda ett, etter å ha revet ned Espen Hoff. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FØRSTE GULE: Martin Andresen fikk gult for denne taklingen på Daniel Nannskog. Senere fikk han enda ett, etter å ha revet ned Espen Hoff. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det var et langt oppspill fra Troy og ballen spratt litt min vei, så jeg var litt heldig, men det er alltid godt å få med seg et mål, sier Moa til Dagbladet.no.

Revansjelystne
Baklengsmålet så ut til å vekke Stabæk, som igjen fikk fart på sakene offensivt. Etter 56 minutter slukket Palmi Palmason alle VIF-håp etter et flott angrep, som begynte med en presis crossball fra Christian Keller på høyresiden over til Jon Inge Høiland på venstresiden.

Venstrebacken headet tilbake i feltet til Palmason, som ekspederte ballen i mål med et fint volleyskudd.

Dermed endte det med 3-1 til Stabæk, som ser ut til å være i rute før tittelforsvaret tar til mot Lillestrøm neste lørdag. Ekstra godt føltes det å få revansjert det forsmedelige cupfinaletapet i november og samtidig sikre seg en nytt sølvtøy til pokalskapet.

- Det er ikke lenge siden vi tapte en cupfinale mot Vålerenga, men framfor alt var det viktig for oss å sette et mønster og få tilbake rytmen i spillet vårt. Vi treffer nettmaskene i den første offisielle matchen på Telenor Arena, og at det var vi og Daniel som fikk gjøre det var ganske okay, det, sier Stabæk-trener Jan Jönsson til Dagbladet.no.