- Ordentlig ubehagelig

For første gang forteller lederen av hoppkomiteen, Alf Tore Haug, hvordan han har opplevd bråket rundt Clas Brede Bråthen. - En vond tid, sier han. Generalsekretær Ingvild Bretten Berg er opptatt av trygghet for tillitsvalgte.

TØFF PERIODE: Konflikten mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund er løst. I bakgrunnen, lederen av hoppkomiteen, Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB
TØFF PERIODE: Konflikten mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund er løst. I bakgrunnen, lederen av hoppkomiteen, Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Torsdag kom en av Norges mest omtalte arbeidskonflikter til en ende. Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund ble enige om at Bråthen bytter stilling fra sportssjef til landslagssjef for hopperne.

Konflikten og bråket har rast i to måneder. En som har ligget lavt i terrenget offentlig i denne perioden, er lederen av hoppkomiteen, Alf Tore Haug.

- Vi er veldig glade for å ha fått til en løsning. Det er helt klart, sier han i dag.

LEDER AV HOPPKOMITEEN: Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB
LEDER AV HOPPKOMITEEN: Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Noe av kritikken mot hoppkomiteen er at den har latt seg overkjøre av skistyret. Til slutt trakk også den tidligere storhopperen Per Bergerud seg ut.

Dagbladet møter Haug på Ullevaal stadion. Det var han som beskyldte Bråthen for å forsøke å kuppe stillingen sin. Men nå er partene enige om å gå videre.

- Hvordan har presset vært på deg og hoppkomiteen?

- Vi synes det har vært ordentlig ubehagelig. Helt klart. Men nå prøver vi å se framover og fokusere både på toppresultatene vi ønsker oss og økt aktivitet landet rundt.

- Hva synes du har vært ubehagelig?

- Enhver som har fulgt denne saken må se at det har vært ubehagelig for absolutt alle som har vært involvert i prosessen. Det er ingen som kan glede seg over det som har skjedd her.

SAMTALE: Landslagstrener Alexander Stöckl slår av en prat med Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB
SAMTALE: Landslagstrener Alexander Stöckl slår av en prat med Alf Tore Haug. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Har du opplevd aggresjon mot din person ute i hoppbakkene?

- Jeg tror det er ingen som ikke har opplevd det, nesten uansett hvilket standpunkt du har. Det har vært en vond tid. Nå ønsker vi å legge dette bak oss og se framover. Det er det som er gleden ved å ta den typen tillitsverv som vi har.

- Så du har opplevd en del ubehagelige episoder der ute?

- Ja, men jeg vil ikke legge så mye vekt på det. Dette må vi glemme nå. Og så må vi tenke framover.

TRAKK SEG: Per Bergerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TRAKK SEG: Per Bergerud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Hvem er det som overtar Per Bergeruds plass i hoppkomiteen?

- Det er ingen regel om at det skal være et gitt antall personer i en hoppkomité. Det er ikke mer enn noen måneder til et nytt skiting, hvor det skal velges nye komiteer og komitéledere. Hvorvidt det blir satt inn noen før det, tviler jeg faktisk på.

- Kommer du til å fortsette som leder av hoppkomiteen?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Tror du det er mulig å komme videre nå?

- Det er helt klart at jeg tror det. Alle sier at vi vil komme videre. Og det mener jeg også.

- Så tidligere påstander om at Bråthen forsøkte å kuppe jobben, og slike ting, er nå et glemt kapittel?

- Vi må legge det bort og så må vi tenke framover.

- Kommer du til å være involvert i arbeidet med å finne ny sportssjef etter Bråthen?

- Jeg kommer til å være involvert i arbeidet med å finne en ny sportssjef. Helt klart. Sammen med resten av hoppkomiteen.

Mens Bråthen er glad for at han nå skal være mer ute i hoppbakkene, forteller Haug om rollen til den nye sportssjefen:

- En sportssjef er i praksis en avdelingsleder som leder hele avdelingen. Det er administrative, økonomiske og strategiske oppgaver - og personalansvar.

GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg. Foto: Thomas Brun / NTB
GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer

Heller ikke representant for Bråthens motpart i skiforbundet - generalsekretær Ingvild Bretten Berg - har uttalt seg altfor mye mens konflikten har rast. Hun har henvist til personalsak.

Årsaken til at skiforbundet ikke ville forlenge avtalen med Bråthen, var at kommunikasjonsformen og atferden hans ble sett på som problematisk.

- Vi er alle fornøyde med å ha fått en løsning på denne saken. Vi har forsøkt det flere ganger tidligere, sett fra vårt ståsted, og er godt fornøyd med at vi nå kan se framover, sier Bretten Berg til Dagbladet.

- Hvordan har du opplevd kjøret mot deg?

- Jeg har en rolle som generalsekretær i dette og har håndtert saken ut fra det. Og så synes jeg som alle andre at dette har tatt lang tid og vært krevende, selv også for en generalsekretær.

NY JOBB: Clas Brede Bråthen har fått jobben som landslagssjef i hopp. Video: NTB Vis mer

- Du har selv fortalt om hets. Tror du dette nå tar slutt?

- Ja, det håper jeg. Kanskje først og fremst på vegne av våre tillitsvalgte som mottar dette i et tillitsverv. Det synes jeg har vært krevende. Vi er avhengige av de tillitsvalgte, og jeg er opptatt av at de skal føle trygghet i sånne verv.

- Har du selv opplevd det som krevende at en del av hetsen har vært rettet mot deg?

- Jeg tror ingen som mottar den mengden jeg har mottatt er helt upåvirket av det. Men jeg har vært fokusert på å løse saken, og har latt det andre ligge.

- Flere har uttrykt bekymring for at det har gått ut mye penger fra skiforbundet til advokater i denne perioden. Hva vil du si til dem som er bekymret?

- En sak krever to sider, så her må alle være med og ta ansvar. Vi har vært saksøkt, så vi har vært påkrevd å bruke advokater til å bistå oss med det.

- Kan du si noe om hvor store utgiftene har vært?

- Det må vi komme tilbake til.

- Hvordan ser du for deg hverdagen i skiforbundet nå? Er det en byrde som letter fra skuldrene?

- Jeg må si at det har påvirket vårt felles arbeidsmiljø. Jeg har snakket med alle de ansatte, og var veldig tydelig på at nå ser vi framover. Det har alle et ansvar for å bidra til, sier Bretten Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer