MEKTIG: Russlands skipresident, Jelena Välbe, sier hun tar Sundby-dommen til etterretning.   Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
MEKTIG: Russlands skipresident, Jelena Välbe, sier hun tar Sundby-dommen til etterretning. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Ordknapp Välbe om Sundby-saken

Russlands mektige skipresident har kritisert Martin Johnsrud Sundby før, men nå har pipen fått en annen lyd. 

(Dagbladet): Onsdag ble det klart at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder for feil bruk av astmamedisinen Ventoline.

Nyheten slo ned som en bombe i Norge og i resten av langrennsverdenen.

Justyna Kowalczyk og Aino-Kaisa Saarinen var blant flere utøvere som uttrykte sin frustrasjon på Twitter der de melder at norske utøvere får annen behandling enn andre.

Russlands skipresident, Jelena Välbe (48), har ved flere anledninger kritisert det norske landslaget - og spesielt Martin Johnsrud Sundby - for bruken av astmamedisiner.

I et intervju med russiske Izvetsia har hun tidligere blitt sitert på følgende:

- Personlig skjønner jeg ikke hva slags astma de har for å gå så raskt.

I den samme artikkelen, som ble publisert i januar i år, sier hun seg enig med president Vladimir Putin som mener at utøvere som bruker preparater av medisinske grunner bør delta i paralympisk idrett.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tror Sundby vil herje neste sesong

Välbe er imidlertid mindre snakkesalig om temaet når Dagbladet tar kontakt onsdag kveld.

Den tidligere langrennsdronningen svarer ordknapt på nesten alle spørsmål hun får, og sier at hun tar dommen til etterretning.

- Ikke lag en tragedie av dette. Om to måneder er han på beina igjen og vinner, sier Välbe til Dagbladet.

- Alle nordmenn bruker astmamedisiner

Sundby-saken kommer bare få dager etter den såkalte McLaren-rapporten som avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram, blant annet under Sotsji-OL.

- Russland har fått mye kritikk fra Norge den siste tiden på grunn av dopingbeskyldningene. Hva tenker du at en norsk utøver nå har fått en dom?

- Jeg mener ingenting. Men dette vet jeg: Det var ingen doping i Sotsji. Alle historier om dét er bare eventyr, svarer Välbe.

Hun ler og legger til:

- Men vi vet at nesten alle nordmenn bruker astmamedisiner. Jeg vet ikke hvorfor.

Både Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby har vært åpne på at de bruker astmamedisiner. Bjørgen sier i kveld at hun støtter Sundby i den vanskelige tiden.