DISKET: Peter Sagan albuet Mark Cavendish under dagens etappe av Tour de France. Sagan ble disket i etterkant av rittet. Video: Eurosport Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Tour de France:

Ordkrig etter vanvittig veltefest i Tour de France-spurten: - Sagan skal hjem!

Alexander Kristoff kom seg unna velten og var nære seier.

VITTEL (procycling.no): Alexander Kristoff ble nummer to på den fjerde etappen i Tour de France. Arnaud Demaré vant foran Peter Sagan, men Sagan ble deplassert etter en takling av Mark Cavendish.

Det ble en vanvittig spurt, og det var flere velt på den siste kilometeren. Den gule trøya med Geraint Thomas var en av flere som gikk på trynet i den første velten, mens Mark Cavendish gikk hardt i bakken på de siste hundre meterne etter et superopptrekk av Edvald Boasson Hagen.

Demarés seier var Frankrikes første seier i en massespurt i Tour de France siden Jimmy Casper vant i Strasbourg i 2006.

Alexander Kristoff måtte ta til takke med andreplass etter å ha åpnet spurten tidlig. Det viste seg dog å være lurt, da han unngikk velten.

- Jeg synes laget kjørte bra. De gjorde som planlagt. Marco gjorde en veldig god jobb på de siste kilometerne. Jeg kom på hjulet til Greipel, men Greipel så ganske kokt ut. Han startet ikke da jeg tenkte han skulle starte. Jeg så at Demaré var på hjulet mitt, så jeg visste det ville bli vanskelig, men jeg gikk for signaturen min, sier Kristoff til procycling.no etter rittet.

Sagan deplassert etter å ha taklet Cavendish

Mark Cavendish prøvde å passere Peter Sagan på innsiden inne ved gjerdet, men Peter Sagan stengte luken. Dermed ble briten sendt rett i gjerdet, og ble liggende.

Ovenfra kunne det se ut som at verdensmesteren ga Dimension Data-rytteren en albue, og Cavendish så voldsomt forslått ut etter velten. Etter at juryen hadde sett på TV-bildene, konkluderte de med at Sagan skulle få 30 sekunders tidsstraff og ble plassert på sisteplass i hovedfeltet.

I tillegg får Sagan 80 poeng fratrekk i kampen om den grønne trøyen.

Sagan gikk rett til Dimension Data-bussen for å beklage seg, mens Roger Hammond, Cavendishs sportsdirektør var voldsomt hissig.

- Sagan is going home! ropte han etter målgang ifølge TV2s reporter Sindre Olsen. Etter en tid i bussen skal han også ha sagt at det er absolutely disgraceful, før han løp mot juryen.

Etterhvert kom Mark Cavendish ut av lagbussen med armen i fatle:

- Jeg fulgte bare Demaré, men så kom Sagan, og ja...

- Det så ut som at Sagan kom for å si unnskyld?

- Ja, han gjorde det. Det er spurt, og det er kamp om posisjonene, men den albuen... Jeg vet ikke helt hva jeg synes om det. Jeg vil snakke med Peter etterpå, sa Mark Cavendish til pressekorpset.

Nå bærer det mot røntgen for Boasson Hagens lagkamerat.

- Jeg vet ikke om noe er brukket, men jeg er optimistisk.

Edvald: - Det ser ikke bra ut

Edvald Boasson Hagen gjorde et meget godt opptrekk for Mark Cavendish, og dro i over en kilometer før de siste opptrekkerne startet spurten.

Dermed var det en skuffet nordmann som så lagkameraten sin liggende i veibanen 150 meter før mål.

- Det var synd å se at Mark lå der. Jeg kjørte forbi, det var ikke så mye jeg fikk gjort. Han har nok vondt, sier Boasson Hagen etter rittet.

Når en NRK-journalist viser ham bildene av spurten, vil Boasson Hagen fortsatt ikke uttale seg om hva straffen bør være.

- Det ser ikke bra ut, sier han, og poengterer at det ikke er opp til ham å legge inn protest.

Ensom rytter i brudd

Etter en tøffere dag enn forventet i går, var det nok mange som håpet på en rolig i dag i feltet. Så ble også tilfelle, da Guillaume Van Keirsbulck var den eneste som var interessert i å ligge foran i brudd.

Han gikk med en gang, og holdt det gående mutters alene gjennom hele dagen. Med det sørget han for masse TV-tid for Wanty Groupe Goberts sponsorer, men til tross for at forspranget var over 13 minutter, var det aldri i tvil om at feltet skulle hente ham inn.

Både spurtpoengene og klatrepoenget gikk til belgieren, og fikk med det noen ekstra euro i klubbkassa.

Kamp på den innlagte spurten

Med kun én rytter foran, var det mange spurtpoeng å kjempe om bak. 50 kilometer før mål spurtet rytterne som er interesserte i den grønne trøya om de resterende poengene.

Her var mannen i den franske mestertrøyen raskest. Arnaud Demaré tok Peter Sagan, mens tyskerne André Greipel og Marcel Kittel fulgte etter.

Dermed lå det an til å bli en spennende kamp om poengtrøya i massespurten, da tre stykker hadde en reell sjanse for å ta den. Kittel, Sagan og Michael Matthews var alle innenfor 12 poeng før målspurten.

Feltet samles for massespurt

Med 15 kilometer igjen var det over for Van Keirsbulck. Derifra og inn begynte posisjonskampen for både spurterne og sammenlagtrytterne.

Katusha-Alpecin satt samlet fremme i feltet, og brakte Alexander Kristoff frem i en trygg posisjon.

Til slutt ble det spurt, og der var det flere velt. Den gule trøya med Geraint Thomas var blant dem som gikk ned, mens Mark Cavendish ble taklet av Peter Sagan på oppløpet.

Kristoff åpnet spurten, og holdt god stand lenge. Dessverre for nordmannen kom Arnaud Demaré og Peter Sagan forbi på slutten.