Ordkrig foran NM-finalene

Etter ishockey-drama i Sarpsborg og Stavanger.

(Dagbladet.no): Sparta Sarpsborg - Vålerenga 3 - 4 og Stavanger - Storhamar 2 - 4.

Både Storhamar og Vålerenga kvalifiserte seg tirsdag kveld for finalespillet i ishockey-NM.

Storlagene vant best av sju-seriene 4-2 i kamper mot henholdsvis Stavanger Oilers og Sparta Sarpsborg. Etterpå rettet trenerne med en gang blikket mot de forestående finalene.

- Vi har spilt jevnt mot dem i år, men vi vinner fordi vi har litt bredere stall enn dem, fastslår VIF-trener Espen Knutsen for NTB.

- Knutsen har nok rett i at de har en bredere stall enn oss, men det hadde Stavanger også, og det er ikke dermed sagt at de vinner på grunn av det, svarer Storhamar-trener Petter Thoresen, og dermed er ordkrigen i gang.

VIF har vunnet fem av lagenes seks møter denne sesongen, men Storhamars seier kom til gjengjeld i den så langt siste kampen klubbene har spilt.

VIF vant andre periode

I kveldens kamp i Sarpsborg kom det første målet allerede 03.46 ut i første periode. Vålerengas David Nyström scoret etter assist av Alexander Bonsaksen.

JUBEL: Vålerenga er klar for NM-finalene i ishockeyserien. Men kampen mot Sparta Sarpsborg ble dramatisk nok mot slutten. Foto: THOMAS ANDERSEN/SCANPIX
JUBEL: Vålerenga er klar for NM-finalene i ishockeyserien. Men kampen mot Sparta Sarpsborg ble dramatisk nok mot slutten. Foto: THOMAS ANDERSEN/SCANPIX Vis mer

Men kvarteret seinere slo Sparta tilbake, ved Göran Hermansson, som fikk flere sjanser til å overliste VIFs keeper før han endelig lyktes.

Andre periode ble fullt og helt Vålerengas, som vant 0-2 takket være scoringer av Kjell Richard Nygård (24.13) og Mathis Olimb (38.38).

Med dette så mye ut til å være gjort, men sarpinger gir seg ikke så lett - og dette skapte et kjempedrama mot slutten av kampen.

Tre minutter ut i tredje periode scoret Petter Witnes i overtall, og ledelsen var dermed reudert til 2-3.

Sparta slo tilbake

Knapt fem minutter seinere sto det plutselig 3-3, etter et flott håndleddsskudd av René Bøe.

Dette sto seg riktignok bare i 36 sekunder, for 11 minutter og 44 sekunder før slutt sendte Alexander Nervik Vålerenga i ledelsen på nytt.4-3 er ingen sikker ledelse, og mot slutten ble spenningen ytterligere dratt opp gjennom at Vålerenga pådro seg flere utvisninger.

Men Oslo-laget beholdt ledelsen kampen ut, og kan dermed forberede seg på sitt femte finalesluttspill på rad.

Ordkrig foran NM-finalene

Tok ut keeperen

I Stavanger kom det første målet etter 04.47 minutter, ved Pål Johnsen da Storhamar hadde byttet ut keeperen, for å få mer trykk framover på banen.

Tretten og et halvt minutt ut i kampen var lagene like langt, takket være en Fredrik Sundin-scoring via en motspiller. Målet kom i overtallsspill.

I en tøff og tett andre periode fulgte Fredrik Sundin opp med en ny scoring, slik at hjemmelaget ledet 2-1 seks og et halvt minutt etter første dropp.

Men hjemmepublikumet fikk ikke glede seg så altfor lenge. Geir Svendsberget utliknet til 2-2 tidlig i tredje periode.

Etter dette tok hedmarkingene mer over, og Justin Cox omsatte overtaket i scoring 14.03 minutter ut i det som mer og mer så ut til å bli semfinaleseriens siste periode.

Klar seier til slutt

Gjestene ga seg ikke med det, og det var ingen hvem som helst som forseglet rogalandslagets skjebne.

For tre minutter før slutt satte Storhamar nemlig inn 2-4-målet - ved den tidligere Stavanger-spilleren Teemu Kohvakka.

Dette er for øvrig samme spiller som Stavanger ønsket å få utestengt etter en stygg takling i lagenes forrige møte. Protesten ble ikke tatt til følge.

Finaleserien starter i Hamar OL-Amfi førstkommende lørdag.

- Vi gleder oss. Dette er det største man kan være med på i norsk hockey, sier Storhamars Thoresen, som slutter som trener etter denne sesongen.

JUBEL 2: Storhamar slo i kveld Stavanger Oiler og er dermed klare for finalespill mot Vålerenga.