- LÆR DOSENE: Medisinsk direktør i Antidoping Finland, Timo Seppälä, møter Dagbladet på sitt kontor i Helsinki. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- LÆR DOSENE: Medisinsk direktør i Antidoping Finland, Timo Seppälä, møter Dagbladet på sitt kontor i Helsinki. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Ordkrig mellom Norge og Finland: Gjør narr av medisindosering

Norsk landslagssjef fnyser av utspill til dopingjeger.

HELSINKI (Dagbladet): Medisinsk direktør i Antidoping Finland, Timo Seppälä (65), har kommet med stikk til norsk idrett etter at Martin Johnsrud Sundby brøt dopingreglementet.

Det får norske langrennsledere til å reagere.

- Dette beviser bare at de ikke har satt seg inn i saken. Finnene kan komme til Norge og lære hvordan man behandler luftveiene, sa landslagssjef Vidar Løfshus nylig.

I dagens utgave av Dagbladet svarer Seppälä:

- Jeg registrerer at personer i norsk langrenn er sinte og sier at «Seppälä bør komme til Norge for å se hvordan astma blir behandlet». Da vil jeg si at det bør være motsatt: Norske ledere bør komme hit og se hvordan dosene skal gis, sier Seppälä til Dagbladet inne på sitt kontor i Helsinki.

Den finske dopingjegeren sikter til at Sundby ble gitt en dose med astmamedisin som brøt dopingreglementet.

Mangler kunnskap

Dagbladet konfronterer Løfshus med Seppäläs tilsvar - og den norske langrennstoppen fnyser av utspillet.

- Han (Seppälä) forstår ikke saken. Dette er ikke noe hokus-pokus og finnene viser at de ikke har nok kunnskap, sier Løfshus.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus i Norges Skiforbund. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus i Norges Skiforbund. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer

- Er Seppälä fortsatt invitert til Norges-besøk?

- Vi spiller med åpne kort. Og jeg inviterer gjerne finske representanter inn i bussen vår under verdenscuprenn i Ruka i november. Det har vi ingen problemer med, sier Løfshus.

Kritisk

Timo Seppälä har jobbet med antidoping i 28 år og var blant annet med da de finske verdensstjernene ble avslørt som dopere under VM på hjemmebane i 2001. Seppälä forteller til Dagbladet at han er kritisk til såkalte overdoser av astmamedisin og antyder at utestengelsen som Sundby fikk (to måneder) er mild.

- Da må han lese domsavsigelsen. Martin er frikjent av Det internasjonale skiforbundet (FIS), men ble dømt av CAS (Idrettens voldgiftsrett). Dette handler ikke om hva en person får inn i kroppen. Finnene har ikke skjønt dette. Verken Aino-Kaisa Saarinen eller Sami Jauhojärvi har jo hørt om et forstøverapparat, sier Løfshus og henviser seg til de to finske tidligere skiløperne som har uttalt seg i saken.

Etter regelverket til det internasjonale dopingbyrået WADA, er det bare lov å innta salbutamol gjennom inhalering, og da maksimalt i en dose på 1600 mikrogram per døgn.

Norges Skiforbund har forstått regelen slik at det er dosen som pustes inn i lungene som er gjeldende. WADA mener regelen skal forstås slik at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som skal være veiledende .

Hele intervjuet med den finske dopingjegeren Timo Seppälä kan du lese her.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer