Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ordner det seg i Fredrikstad?

FFK-ledelsen skal ikke bry seg om hva spillerne sier. Men det skal Tom Nordlie.

OMDISKUTERT: Tom Nordlie ble vist fram i Fredrikstad i dag - etter ryktene en ikke bare populær hendelse. - Det er ingen grunn til å stoppe overgangen fordi noen av FFK-spillerne neppe får det like artig i månedene framover, skriver Esten O. Sæther.Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
OMDISKUTERT: Tom Nordlie ble vist fram i Fredrikstad i dag - etter ryktene en ikke bare populær hendelse. - Det er ingen grunn til å stoppe overgangen fordi noen av FFK-spillerne neppe får det like artig i månedene framover, skriver Esten O. Sæther.Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

LA OSS være ærlige rundt nyheten om Tom Nordlies overgang til Fredrikstad:

•• Dette blir moro.

Det meste er sagt om hvilken plass den smått legendariske treneren tar fra omgivelsene; og det uansett hvordan hans egen trivselsvekt går i jo-jo fart opp og ned. Tom Nordlie er en fornøyelse for oss som lever av å fortelle fotballhistorier, men av og til en prøvelse for de som må delta idet disse historiene oppstår.

Likevel er det ingen grunn til å stoppe overgangen fordi noen av FFK-spillerne neppe får det like artig i månedene framover.

DEN STORE fortellingen om Tom Nordlie som fotballtrener sier at han er artig å leke med i starten, men at det ganske fort blir stadig mindre morsomt på treningsfeltet. Alt dette skjer fordi det blir mer Tom og mindre de andre.

Selv mener Tom Nordlie at han er i positiv utvikling når det gjelder sosial intelligens. Det skal være rom for slik framgang også. Den klovnetreneren som stod med rumpa bar foran VIF-fansen for endel år siden, kan like gjerne beholde buksa på i Fredrikstad.

Det tror i hvert fall FFK-ledelsen, pluss 68% av fansen som på FFK-supporter.net har svart ja på spørsmålet om det er klokt å gi denne svært omdiskuterte treneren en 2,5 års kontrakt .

SPILLERNE er visst mer usikre. Først var veteranen Hans Erik Ramberg svært lavmælt på TV da spekulasjonene om trenerbyttet gikk. Så viste en ringerunde vi tok fra Dagbladet at mange andre i spillergruppa var avventende.

Det er en utvikling Tom skal merke seg. Gjennom sine mange bytter er han blitt vant til å få en varm velkomst av spillere som har gledet til endring og stramme retningslinjer. Nå er det kommet en ettertanke som redningsmannen helst bør ta innover seg.

For Tom Nordlie blir sannsynligvis en enda bedre fotballtrener om han jobber videre med å endre en væremåte som over tid sliter såpass mye på omgivelsene.

DERMED ikke sagt at FFK-spillernes skepsis skulle ha stoppet denne overgangen. Det er ikke spillerdemokrati som driver norsk fotball framover.

Samtidig som Tom Nordlie må tilpasse lederstilen sin slik at FFK blir en arbeidsplass som får det sportslig beste ut av de ansatte, bestemmer klubbledelsen alene over hvem som skal trene laget.

Norsk fotball trenger strammere klubbstyring. Mye kan sikkert sies om hvordan FFK er blitt ledet de siste årene, men den tradisjonsrike klubben er tross alt tilbake i eliten med et vakkert anlegg, fullsatte tribuner og flere lokale folk på banen.

DET er dette flotte nye utgangspunktet som nå skal forvaltes. I første omgang gjelder det å få laget vekk fra kvalikplassen i Tippeligaen. Nettopp det er entusiastiske Tom Nordlies spesialdistanse etter snuoperasjonene med Viking og Kongsvinger.

Så gjelder det å få stabilitet i prestasjonene. Altså det den samme som Nordlie ikke har fått til før.

Her blinker det gult allerede i betingelsene hans for å overta laget. Når egenrådige Tom Nordlie vil ikke ha noen sportsdirektør over seg, skal klubbledelsen følge godt med på hva som skjer.

Selve direktør-funksjonen er riktignok ingen nødvendighet. Poenget er at FFK-ledelsen også etter denne treneransettelsen skal holde fast på den styringen av den sportslige utviklingen.

INNFØRINGEN av sportsdirektører var ment å ha en slik funksjon. Der trenere kommer og går, skal sportsdirektøren sørge for kontinuitet. På det viset kan den enkelte klubb styre bedre dit den vil.

Slik har det ennå ikke blitt i mange av lagene i Tippeligaen, men det er ingen begrunnelse for å overlate styringen til trenerne igjen. I hvert fall ikke til Tom Nordlie.

Rent taktisk hører han til de beste i faget, men skal vi kunne tro på hans sosiale utvikling innebærer det evnen til å jobbe tett og godt sammen med andre kompetente fotballfolk.

Først da blir det ordentlig moro med fotballen i Fredrikstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media