Orgasme i tre farger

PARIS (Dagbladet): VM-heltene rundet opp Champs-Élysées i åpen buss sånn i fire-tida i går ettermiddag, over en million mennesker brølte EN, TO, TRE - NULL!, og alle hjerter gledet seg. Og i dag er det nasjonaldag og enda mer Vive la France. Finnes det virkelig så mye vin i dette landet?

Triumfbuen står, men Frankrike er av skaftet etter VM-triumfen søndag kveld. Da nasjonen møtte gårsdagen, kunne morgenhodepinen måles på trafikken i Paris. For fram til klokka ett var det en fornøyelse å kjøre turist-rundt i fest-restene og den nasjonale bakrusen. Da folket påny inntok gatene som rogn, kunne du glemme det.

Og ikke er det til å lure på heller. For når en seier på fotballbanen sammenliknes med stormingen av Bastillen i 1789 - opprøret som ble startskuddet på revolusjonen - og frigjøringen av Paris i 1944, er det alvor.

Det er i slike stunder avisene kaller nasjonalgleden en orgasme i tre farger.
Og mener det.

Nasjonalistisk sjølmål

Le Victoire Est En Nous har vært Adidas-slagordet for den kollektive franske drømmen. Da seieren virkelig ble deres søndag kveld, kastet politikere og alle med sosiale meninger og oppfatninger seg rett inn i den tre-stripete dansen. Og i går - da hele verden fikk se den enorme feiringen fra den franske hovedstaden - skulle Zinedine Zidanes og alle de andre ball-følsomme herrenes kvaliteter brukes til å få Frankrike på beina.

Både økonomisk og politisk.

Jean-Marie Le Pen - lederen for Nasjonal Front - må oppleve VM-triumfen som et sjølmål. Før VM gikk han nemlig ut og sa at det franske laget ikke var fransk nok. Han liker ikke ufransk opprinnelse, mørke elementer og derfor kan han ha det så godt.

Lilian Thuram, som scoret to og sendte Frankrike til finalen, har meget godt pigment.
Zinedine Zidane - finalens store helt - er født av algeriske immigranter.

Nattas drama

EN, TO, TRE - NULL! Du hørte det ikke bare en gang. Og mellom Vive la France og alt det andre som ble vrælt ut i kaoset var det resultatet folket sugde på. Den største finaleseieren siden Brasil slo Sverige 5- 2 i 1958.

Men før gårsdagens dagslysmøte med heltene var det drama og alvor på Champs-Élysées. En kvinnelig sjåfør - det rapporteres at hun hadde drukket - mistet taket på seg sjøl og gleden og kjørte rett inn i folkemengen.

  • 80 personer ble skadd.
  • 11 av dem meget hardt.

Der og da oppsto det lynsjestemning maken til den hovedstadens borgere framviste da de gikk lei av det gamle styret for 209 år siden. Heldigvis var ordensmakta langt bedre forberedt denne natta. Da heltene kom til Champs-Élysées 13 timer seinere, var avenuen pyntet for glede.

Normalt tar det ett minutt og kjøre opp til Triumfbuen. I går tok det over fire timer. Det betyr Oslo- Kristiansand på en brukbar dag det.

Skjønner dere?

<B>ZIZOU:</B> En fransk supporter på Champs-Élysées holder opp trøye nummer 10 med navnet Zizou på ryggen. Det er kallenavnet til Zinedine Zidane.