Ørjan på målskole

Det eneste Rosenborgs Ørjan Berg (34) mangler som fotballspiller, er noen flere scoringer. Målkongen og romkameraten Harald Brattbakk (32) er den beste rådgiveren Ørjan kan få.

LA MANGA (Dagbladet): Åge Hareide har innført medarbeidersamtaler i Rosenborg. Det har ikke skjedd siden Trond Sollied var i klubben. Med Nils Arne Eggen gikk samtalen mer fortløpende, kan man si - og hva som var samtale og enetale, og hvem som var medarbeider og hvem som var motarbeider, var ikke alltid like enkelt å vite.

Spillerne liker Hareides grep. Og den beste av dem har fått beskjed om at han må score flere mål.

- Man må lære seg å skyte og å treffe mål, sier Ørjan.

Så enkelt. Så vanskelig.

Enkle råd

I spanske La Manga er toppscorer Brattbakk (128 RBK-mål i toppserien) og midtbanespiller Berg (17 RBK-mål i toppserien) romkamerater. Brattbakk er langt på vei Ørjans sportslige motpol: Slett ikke like komplett som fotballspiller, men ekstremt flink til å komme seg i scoringsposisjon. Som oftest også meget effektiv.

- Det å score mål er en udefinerbar egenskap. Jeg har scoret mange mål, men jeg kan ikke alltid forklare hvorfor jeg gjorde det slik eller slik, sier Brattbakk.

Det betyr ikke at han mener at Ørjan bare skal resignere i forhold til Hareides ønsker. Brattbakk har et par enkle råd til Ørjan. Og til alle andre for så vidt - uansett nivå.

- Jeg har fått kritikk fordi jeg har scoret for «enkle» mål. Men man må nær mål for å score. Det er sjelden det scores fra 50 meter.

Balanse

Ørjan må med andre ord komme i scoringsposisjon oftere. Og det blir ikke enklere av at Hareide har skjøvet ham inn sentralt på midtbanen - i jobben Bent Skammelsrud hadde. Ørjan ser for seg en mer tilbaketrukket balanserolle - og færre muligheter framover enn han fikk som indreløper.

- Da blir det mer snakk om distanseskudd for min del, og det er ikke min store styrke, sier han nøkternt.

I motsetning til lillebror Runar i Bodø/Glimt - som har et meget tungt distanseskudd.

- Han har alltid skutt bra. Det må være medfødt, mener Ørjan.

- Men det er klart - jeg må bli enda mer bevisst, og trene mer på langskudd, sier han.

Triks på rommet

Punkt to på Brattbakks liste handler om å våge:

- Man må tørre å misse, påpeker han.

Og det tredje: Teknikk er viktigere enn styrke.

- Selv skyter jeg ikke spesielt hardt, sier Brattbakk.

Men du har sikkert sett spesialiteten hans: Han drar av en høyreback, går inn i banen og skrur/lemper ballen til venstre for keeper.

I dag spiller Rosenborg mot det amerikanske laget San José på La Manga.

KVESSER KLØRNE: Rosenborg-veteranene Ørjan Berg og Harald Brattbakk er klare for nok en sesong i Tippeligaen. Nå er RBK-gutta på plass for å spille i den årlige La Manga-turneringen i Spania.