Ørkenrally med døden til følge

Noen av verdens mest vågale bilførere har igjen lagt ut på Paris-Dakar Rally, Ørkenrallyet. Det kjøres for 20. gang. Og akkurat som i de foregående årene kan ingen av de 370 deltakerne være sikre på å være blant de levende når rallyet er i mål 18. januar.

Det er ti år siden motorvanviddet i den afrikanske ørkenen nådde sitt klimaks. I 1988 blåste en voldsom sandstorm konkurransebilene med følge av veien.

Rallyet etterlot seg død, ødeleggelse - og en herostratisk berømmelse. Det kostet seks menneskeliv: Fire deltakere og en afrikansk kvinne med et lite barn som befant seg i veien på galt tidspunkt.

Dramaet utløste en omfattende skogbrann, og to politiske opprør, ett i Algerie og ett i Mali. Vatikanet gikk til det uvanlige skrittet og sendte arrangøren en skarp irettesettelse.

Ørkenrallyet er en sportslig utfordring og en farefull oppdagelsesreise i ett. Som den tredobbelte vinneren Hubert Auriol sier:

- Det er to kategorier av deltakere i Dakar-rallyet. De som slåss om plasseringene, og de som er med for å oppleve Afrika.