TRØNDERLØST: Arild Østbø, Tore Reginiussen, Marius Lundemo, Even Hovland, Djordje Denic, Mike Jensen, Vegar Eggen Hedenstad, Birger Meling og resten av det trønderløse Rosenborg-laget jublet søndag for 1-0-seier over Haugesund.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TRØNDERLØST: Arild Østbø, Tore Reginiussen, Marius Lundemo, Even Hovland, Djordje Denic, Mike Jensen, Vegar Eggen Hedenstad, Birger Meling og resten av det trønderløse Rosenborg-laget jublet søndag for 1-0-seier over Haugesund. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

RBK-legendene savner lokal tilhørighet

«Orker ikke å se flere kamper». Hvor ble det av trønderne i RBK?

Sjelden har det vært flere trøndere med nøkkelroller på det norske A-landslaget. Aldri har det vært færre trøndere i Rosenborg. Pål André Helland, Roar Strand og Bent Skammelsrud synes det er uheldig.

LERKENDAL (Dagbladet): Mens Lars Lagerbäck har fem trøndere som kjemper om en plass i elleveren på det norske A-landslaget - der i tillegg Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey ville ha gjort det samme om de ikke hadde takket nei - er Rosenborg blitt et lag omtrent uten trøndere.

Med Pål André Helland på sidelinjen med skadeproblemer har Rosenborg spilt en rekke kamper helt uten trøndere på banen denne sesongen.

Det skjedde senest i 1-0-seieren over Haugesund forrige serierunde og også da Rosenborg kvalifiserte seg for gruppespillet i Europa League med 0-2-seieren borte mot Shkëndija i Makedonia.

Vekke er for øvrig trøndersk hovedtrener Kåre Ingebrigtsen, som midlertidig er erstattet med nederlandske Rini Coolen.

I tillegg til skadeplagede Helland er også andrevalget på høyreback, talentfulle Erlend Dahl Reitan trønder. Denne sesongen har han tre kamper fra start og fire innhopp i Eliteserien. Helland har 15 kamper fra start og ingen innhopp.

«Orker ikke å se flere kamper»

Der stopper de trønderske bidragene i Rosenborg denne sesongen. Det synes klubblegendene Bent Skammelsrud og Roar Strand er synd.

- Det er ingen god trend. Det er ikke bra. Men folket i Trøndelag glemmer det så lenge Rosenborg presterer godt. Med en gang det butter imot, øker fokuset på fraværet av trøndere på bana. «Jeg orker ikke å se flere kamper. Det er jo ikke trøndere på Rosenborg engang», blir holdningen i tyngre stunder, sier Bent Skammelsrud til Dagbladet.

ANDRE TIDER: Dette trønderdominerte Rosenborg-laget slo Real Madrid 2-0 hjemme i Champions League: Bak fra venstre Bent Skammelsrud, Roar Strand, André Bergdølmo, Sigurd Rushfeldt, Erik Hoftun og Bjørn Otto Bragstad. Foran fra venstre: Jahn Ivar "Mini" Jakobsen, Harald Martin Brattbakk, Jørn Jamtfall, Vegard Heggem og Runar Berg.  Scan-Foto: Erik Johansen
ANDRE TIDER: Dette trønderdominerte Rosenborg-laget slo Real Madrid 2-0 hjemme i Champions League: Bak fra venstre Bent Skammelsrud, Roar Strand, André Bergdølmo, Sigurd Rushfeldt, Erik Hoftun og Bjørn Otto Bragstad. Foran fra venstre: Jahn Ivar "Mini" Jakobsen, Harald Martin Brattbakk, Jørn Jamtfall, Vegard Heggem og Runar Berg. Scan-Foto: Erik Johansen Vis mer

Han får støtte av sin tidligere lagkompis Roar Strand.

- Alle ønsker å ha trøndere i Rosenborg. Det er målet. Men supporterne vil først og fremst vinne seriegull og komme til Europa. Resultatene er viktigst, selv om det også betyr noe med lagets lokale tilhørighet, sier Roar Strand til Dagbladet.

- Burde Rosenborg jobbe mer med å få flere trønder inn i laget? Jeg vet ikke. Det er flere gode på gang, og vi ser i Ranheim at det er nok av spennende lokale spillere. Det er et bra marked for trøndersk fotball med to eliteserieklubber og mange spillere utenlands, minner klubblegenden om.

Meldingene til Helland

Pål André Helland er den eneste trønderen som normalt er et førstevalg i dagens Rosenborg-lag. Han ser utfordringen, samtidig som han er stolt av å være den eneste.

- Det er viktig med lokal forankring. Supporterne våre vil ha et best mulig fotballag, men mange assosierer Rosenborg med trøndere. Det viser at det er mulig for lokale gutter å komme hit en dag. Du blir litt det trønderske alibiet. Det får jeg mye meldinger om. Når jeg er i form og skadefri, må jeg ta på meg den oppgaven. Det er en stor ære å være den eneste trønderen, selv om vi gjerne skulle hatt enda flere, sier Helland til Dagbladet.

TRØNDERKRUTT: Pål Andre Helland jubler her for scoring for Norge mot Island sammen med sine tidligere lagkompiser, trønderne Jonas Svensson og Ole Selnæs. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRØNDERKRUTT: Pål Andre Helland jubler her for scoring for Norge mot Island sammen med sine tidligere lagkompiser, trønderne Jonas Svensson og Ole Selnæs. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg husker selv hvor stort og kult det var å se Per og Tettey da de kom opp. Forhåpentligvis synes barn og unge - og voksne for så vidt også - at det er kult og viktig med lokale spillere, mener RBK-profilen.

Til sammenlikning har Ranheim et lag basert på trønderblod, mens også Tromsø har større trøndersk preg i sitt lag, anført av Gjermund Åsen, Simen Wangberg og Mushaga Bakenga.

Mener RBK burde hentet Løkberg

SAVNER TRØNDERE: Roar Strand jubler her sammen med Bent Skammelsrud og Frode Johnsen. Strand og Skammelsrud håper Rosenborg klarer å finne flere lokale spillere som er gode nok for klubben. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SAVNER TRØNDERE: Roar Strand jubler her sammen med Bent Skammelsrud og Frode Johnsen. Strand og Skammelsrud håper Rosenborg klarer å finne flere lokale spillere som er gode nok for klubben. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Nå har også Brann signert to trøndere fra Ranheims eventyrlag, Kristoffer Løkberg og Christian Eggen Rismark.

- Brann signerte nettopp noen trøndere som kanskje burde vært i Rosenborg. Spesielt Løkberg synes jeg burde fått et tilbud fra RBK. Han kunne passet fint inn i Rosenborg-troppen, sier Skammelsrud til Dagbladet.

- Samtidig må vi stikke fingeren i jorda og erkjenne at det neppe kommer til å skje igjen at Rosenborg kan stille med ni trøndere og nå så langt i Champions League som vi gjorde. Fotballen er i forandring, men jeg synes likevel det er viktig at klubben blir enda flinkere til å se i nærmiljøet.

SKUFFET: Bent Skammelsrud mener Rosenborg burde hentet Ranheims Kristoffer Lie Løkberg. I stedet har han signert for rivalen Brann. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SKUFFET: Bent Skammelsrud mener Rosenborg burde hentet Ranheims Kristoffer Lie Løkberg. I stedet har han signert for rivalen Brann. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Problemet er det enorme presset det medfører å være Rosenborg-spiller. Tålmodigheten er ikke stor. I Rosenborg har man ikke tid å vente på at de skal bli gode nok i klubben, om de ikke tar nivået så raskt som eksempelvis Per Ciljan Skjelbred og Markus Henriksen gjorde, sier Skammelsrud.

Harald Martin Brattbakk, Roar Strand og Erik Hoftun er eksempler på spillere som måtte ta mellomsteget via henholdsvis Bodø/Glimt og Molde på de to sistnevnte før de var klare for RBKs førstelag.

- De er gode eksempler på at mange trenger å ta et mellomsteg mellom juniorfotball i Rosenborg til å bli gode nok for A-laget. Spranget der er veldig stort, så mange må via en annen norsk klubb før de er gode nok, sier Skammelsrud.

Mellomsteget

Roar Strand legger ikke skjul på at det mellomsteget var viktig for ham.

- Ja, det er utvilsomt veldig vanskelig å ta steget. For min del var det veldig riktig å ta en tur via Molde, hvor jeg fikk spille mye. Det gjorde godt. Men vi ser også at det er noen som klarer å ta steget fra junior- til seniorfotball i Rosenborg uten noe mellomsteg, som Selnæs og Svensson nylig, sier Strand til Dagbladet.

Også dagens mest profilerte RBK-trønder Pål André Helland måtte gå fra Rosenborgs juniorlag via Ranheim, Byåsen og Hødd før han var god nok for å spille foran fulle tribuner på Lerkendal.

- Vi ser at Gjermund Åsen kanskje kan gjøre noe av det samme. Han har vist i Tromsø at han potensial til å ta nivået som kreves i Rosenborg. Så er spørsmålet om man i tillegg til fotballferdighetene har det mentale som kreves for å mestre presset i Rosenborg. Det er noe helt annet enn i Tromsø og andre norske klubber, sier Skammelsrud.

Der det er rekordfå trøndere i Rosenborg, er det omtrent rekordmange trøndere på det norske A-landslaget.

Trønderne som ble for gode

Alexander Sørloth, Markus Henriksen, Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Ole Selnæs er alle på det norske A-landslaget, mens Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey trolig ville vært der fortsatt om de ikke hadde takket nei til landslagsspill.

Samtlige spiller i store europeiske ligaer.

- Det er mange gode trøndere, men en del av dem har blitt for gode for Eliteserien. Vi må ikke glemme at vi har Per, Tettey, Ole, Midtjsø, Markus og Sørloth ute i store ligaer. Det er trøndere som er gode nok for Rosenborg, men flere av dem er litt for gode. Da spiller de der hvor de tjener fem-ti ganger mer enn i Norge, sier Helland til Dagbladet.

- Blir du for god, kan du ikke ta vare på de beste trønderne i Rosenborg. Da jeg kom hit i 2013/14, hadde klubben litt anstrengt økonomi. Når du da får inn et bud på 30-40 millioner, kan du ikke si nei, i hvert fall ikke om spilleren har lyst å prøve seg ute. Da er fotballhegemoniet sånn.

- Klubber med større lommebøker handler fra de med mindre. Det ser vi også i norsk fotball igjen, hvor Rosenborg kan punge ut for Samuel Adegbenro og Anders Trondsen, fordi vi har solgt flere spillere enda dyrere til større ligaer. Fordelen med det er at pengene blir i norsk fotball, sier Helland.

- Det er Rosenborg sin ære at alle disse landslagsspillerne er der de er i dag. Med unntak av Vegard Forren - som for så vidt ikke er på landslaget lenger - har alle trønderne på landslaget røttene sine fra Rosenborg. Det er et klapp på skuldra til klubben. Det bør være et godt mål på antall trøndere for Rosenborg.

Vender tilbake

På sikt vil trolig trønderne som i dag spiller utenlands returnere til Lerkendal. Spørsmål er når og hvor gode de er på det aktuelle tidspunktet.

- Ole har sagt at han skal tilbake til RBK før han er på hell. Nå er han riktignok så ung at han nok har en del år igjen. Per og Tettey er litt eldre og vil kanskje avslutte karrierene sine her. Jeg tror alle kommer tilbake før eller siden. Rosenborg er favorittklubben for alle, og man har venner og familie innenfor en armlengdes avstand her i Trondheim. Det er fint, sier Helland til Dagbladet.

Skammelsrud håper trønderne som i dag spiller i store europeiske ligaer, returnerer til Lerkendal før de er over toppen.

- Det er mange gode trøndere i store ligaer utenlands og på landslaget. Så får vi håpe de returnerer til Rosenborg før de er på hell. Det er nok av utenlandsproffer som har kommet til Norge og ikke vært gode nok, fordi de har gått på halv maskin og vært på hell. Både Per Ciljan og Tettey har signalisert at de vil tilbake. Så får vi håpe at de er gode nok når det skjer, sier Skammelsrud til Dagbladet.

- Det er forståelig at de som er gode nok vil prøve seg utenlands. Der tjener man fire-fem ganger mer enn i Norge. Lønnsforskjellene er større nå enn de var i vår tid. Den som sier at økonomi ikke har noe å si, de lyver. Det er snakk om muligheten for å sikre seg økonomisk for hele livet. I tillegg er det en spennende sportslig utfordring å prøve seg utenlands, så jeg kan forstå at det har blitt sånn.