Orker ikke mer Tour-sutring

Tøffe gutter sutrer mest. Morten Pedersen kommenterer.

SLÅTT I SPURTEN: Hvorfor er Columbias superspurter Mark Cavendish stort sett misfornøyd enten han slår Thor Hushovd, taper for Thor Hushovd eller blir disket (av Thor Hushovd)?, spør Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Patrick Herzog / AFP.
SLÅTT I SPURTEN: Hvorfor er Columbias superspurter Mark Cavendish stort sett misfornøyd enten han slår Thor Hushovd, taper for Thor Hushovd eller blir disket (av Thor Hushovd)?, spør Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Patrick Herzog / AFP.Vis mer

STEFAN EFFENBERG HETER en tidligere tysk landslagsspiller som ble forbannet på og skjelte ut motstandere som var gode og frekke nok til å slå tunnel på ham. Han kunne vært en god syklist.

PARIS NÆRMER SEG, Thor Hushovds har endelig vist at han kan være like grønn (og sterk) som Hulken og sykkelnasjonen Norge føles å være i en slags kollektiv ekstase mens TV2 på forbilledlig overdosevis leder både oss og hovedfeltet inn mot brusteinene på Champs-Élysées. Derfor er det nok ikke sommerens beste timing å gå i et skriftlig brudd. Men med stor fare for å få både bokstavene og andre ting i eikene — nok er nok.
Jeg orker ikke mer.
Av sutringen.

JEG SKJØNNER GODT at verdens barskeste syklister er både grinete og forbannet på alt og alle etter fem timer på sykkelen hver eneste dag. Jeg skjønner også Alberto Contador når han slår etter en tilskuer som omtrent prøver å klatre opp på sykkelen hans i bakkene opp mot Verbier.
Folk som flyr i veien er en pest og en plage. Punktum. Men jeg sliter med de helt spesielle spillereglene i konkurranseidretten sykkel — de som fører til at folk blir rasende, uffer seg, klager og syter fordi en mann (fy!) eller et lag (fra samme land til og med — dobbelt-fy!) kjører så fort de kan. Når de (ifølge de samme spillereglene) pent burde overlatt scenen og rampelyset til den/de som «fortjener» det.

Med begrunnelsen «han trengte ikke poenget» ble Thor Hushovd rasende på en kar som fant på noe så uhørt som å slå ham i spurten her forleden. Hvorfor det?

Med begrunnelsen «George Hincapie hadde fortjent en dag i den gule trøya» gikk amerikanske Columbia til verbalt frontalangrep på like amerikanske Garmin fordi sistnevnte hadde kjørt for (fort) sitt lags store sammenlagtkandidat, Bradley Wiggins. Hvorfor det?

Og hvorfor er Columbias superspurter Mark Cavendish stort sett misfornøyd enten han slår Thor Hushovd, taper for Thor Hushovd eller blir disket (av Thor Hushovd)?

FRATATT SEIEREN: Flere ryttere raste mot det de oppfattet som smålig oppførsel mot Columbia-rytter Hincapie. Veteranen fortjente å vinne, mente de. Foto: Ian Langdon / EPA.
FRATATT SEIEREN: Flere ryttere raste mot det de oppfattet som smålig oppførsel mot Columbia-rytter Hincapie. Veteranen fortjente å vinne, mente de. Foto: Ian Langdon / EPA. Vis mer

Eg berre spyr.
Eller spør, som det også heter.

HVIS DET IKKE er lov å kjøre så fort man kan i en konkurranse som Tour de France, hva er da poenget?
Jeg mener, når alt handler om å kjøre så fort man kan fra A til B — eller fra Monaco til Paris slik etappene er plottet inn denne sommeren — hvordan kan man da forbeholde seg retten til å oppføre seg som Stefan Effenberg? For det kan jo faktisk tenkes at han som feide forbi Thor Hushovd på de siste meterne i Colmar (13. etappe) — slovaken Peter Velits fra tyske Milram — faktisk synes det var kjempestas å slå verdens nest raskeste syklist i spurt.
Er det virkelig noen som mener at han ikke skal få lov til det?

COLUMBIAS KOLLEKTIVE RASERI i retning Garmin hører hjemme i samme leia. Hvis det er sånn at folk skal fortjene, få eller honoreres med den gule ledertrøya på grunn av lang og tro (farmasøytisk?) tjeneste — hvorfor slite for eget lag og egne interesser da? I morgen er det jo sikkert en annen kar som fortjener den. Så da kan vi jo heller kjøpe inn 10 pizzaer, et par kasser øl og bli enige uten å måtte slite for det.
Og ta bilen til Paris.
Hvis det ikke er lov å gjøre så godt man kan i forhold til egen slagplan, egen kaptein og minst like viktig — i forhold til det sponsormarkedet man skal konkurrere i på bakgrunn av de resultatene man har å vise til etter endt sesong — hva er det da igjen av konkurransen? Jo, falsk spenning. Hvis noen påberoper seg retten til ikke å bli slått tunnel på kan du like godt sette hele Tour de France i sykkelstativet. Og så må noen snart lære seg at spist er spist.
Eller disket.
Columbia og Mark Cavendish, hører dere?

FOTNOTE: Da Alberto Contador slo vekk tilskuere i bakkene opp til Verbier leverte han tidenes klatreprestasjon i Tour de France. Alt ifølge nettstedet The Science Of Sport. Dermed dyttet han også doperen og Saxobank-direktør Bjarne Riis (opp til Hautacam i 1996) og andre medisinske vidundere med kjente navn som Pantani, Leblanc og Ullrich nedover på tidenes klatreprestasjons-liste. Vi vet dessverre hva som hjalp disse gutta til topps da de framsto som umenneskelige.

Sykkelsporten vil helst ikke vite mer.

DAGBLADETS KOMMENTATOR: Morten Pedersen.
DAGBLADETS KOMMENTATOR: Morten Pedersen. Vis mer