Orker ikke mer

- Man skal ikke gå av på en pressekonferanse, sier Nils Johan Semb og bevarer verdigheten mens folket skriker etter hans avgang. Etter en natt uten søvn stiller han derfor jobben sin til disposisjon overfor NFF-styret og de som roper høyest.

Drillo ikke kandidat

Spillerne støtter Semb

Bytt spillerne - ikke deg selv

Natt til i går var skuffede og sinte fotballsupportere på cafeer og barer og forlangte Nils Johan Sembs avgang prompte. Da dagen rant - og de som ikke hadde vært ved ølkranene møtte sine kollegaer på jobben - fortsatte fotballdiskusjonen i den samme leia. Alt mens nettstedene stilte sine kategoriske spørsmål og folket i overveldende flertall klikket tilbake:

Ja, Semb bør gå.

Og Nils Johan Semb vurderer det sterkt. Å gå. Først og fremst for sin egen del - dernest for familiens, den han høfligst ba om ro for da han forlot SAS-hotellet i Oslo i går morges. For Nils Johan Semb trenger ikke det norske fotballandslaget og alt det påfører ham av utenomsportslige tilbakeslag og problemstillinger utenfor stillingsinstruksen.

Sjøl om det norske fotballandslaget trenger Nils Johan Semb.

Møte etter middagen

Det var etter middagen onsdag kveld at Nils Johan Semb tok fotballpresident Per Ravn Omdal og generalsekretær Karen Espelund til side og formidlet sine avskjedstanker. I går fortalte han sjølsagt og lojalt som få at det er mangelen på resultater som er årsaken. Og at treneren - sjøl om ingen trenere sitter igjen med hele ansvaret - må ta konsekvensene som sjef.

  • Sånn er det i politikken.
  • Sånn er det i næringslivet.
  • Og sånn er det i alvorsleken fotball.

Men Nils Johan Sembs avskjedstanker, og grunnen til at han nå går i seg sjøl for å vurdere om han ønsker å fortsette i en så utsatt jobb, handler om noe mer. Det må gjøre det - han er jo ingen Keegan. Og spør du meg tror jeg gubben rett og slett er møkklei.

Av utenomsportslige episoder, som forstyrrer og flytter fokus fra det han er satt til å gjøre, og som til sjuende og sist påvirke resultatene.

Tatt i bakhold - igjen

Nils Johan Semb var en utslitt og trist mann da han møtte media i går morges. Det var nesten så han bar ballnasjonens skuffelse på sine skuldrer. Og der har du gubben - ærligheten sjøl. Som stadig blir lurt i bakhold.

- Jeg skal ikke tviholde på en stilling sjøl om jeg kontraktsmessig nesten kan gjøre det, sier Semb. - Landslaget er viktigere enn meg som person. For det er de som skal til VM - ikke jeg.

Hadde enda alle de involverte tenkt som han.

Men de gjør ikke det. Enkelte av Norges landslagsspillere er mer opptatt av sitt eget jeg enn Norge. Og derfor så Nils Johan Semb ut som om han var skutt i fotballhjernen da han fikk enda en utenomsportslig eskapade presentert fra Håvard Rems Myggen-bok på gårsdagens pressekonferanse:

- Visste du at tre av spillerne festet i Rems bobil til fem om morgenen etter 1- 0-seieren over Spania i EM?

- Nei, svarte Semb. - Det visste jeg ikke.

Nytt tillitsbrudd

Det han derimot visste, og som han presiserte, var at spillerne fikk lov og tillit til å ta seg en øl på hotellet. Ja, de fikk nærmest beskjed om å få Spania-matchen ut av systemet hvis de bare klarte å holde seg innenfor husets fire vegger. Og det gikk bra - en stund.

Akkurat slik Norges landslag har vært bra.

En stund.

På spørsmål om han i det hele tatt har lyst til å fortsette sier Semb følgende:

- Akkurat nå er jeg bare fryktelig skuffet. Jeg kommer til å gå i tenkeboksen, og jeg håper jeg får fred.

- Kunne du gjort noe annerledes?

- Det blir veldig spekulativt. Ut fra det materialet jeg har hatt til rådighet står jeg for de valgene jeg har gjort. Men jeg innrømmer at det hadde vært lettere å evaluere kampene om vi hadde spilt møkka dårlig. Det er ikke situasjonen.

Hvilket betyr at Norge, gjennom Sembs øyne, ikke er i krise - bare i en bakevje.

- Det er viktig å ikke grave seg ned i elendigheten. Vi er jo bare fire poeng bak en play-off-plass og fem bak teten. Og ser vi bak resultatene - på det vi har gjort og det vi har skapt - så har vi fått dårlig betalt.

- Vi burde hatt ni poeng. Men faktum er to, sier Nils Johan Semb.

SLITEN: Landslagssjef Nils Johan Semb vil ha tenkepause.