Orket ikke å se en fotballkamp på halvannet år

Idrettsinvalide Vegard Heggem (30) har erfart medaljens bakside. Han er ikke alene.

Liverpool FC betalte i 1998 44 millioner kroner for nordmannen. Heggem fikk spilt én sesong på Anfield før han spente bein på sin egen karriere. Diagnose: Hamstrings syndrom.

- Det kommer av flere lårstrekker over tid som har danna mye arrvev på muskelen. Etter hvert grodde den sammen med isjiasnerven og jeg fikk strålesmerter nedover høyrebeinet når jeg løp fort. Da hadde jeg ikke mye på en fotballbane å gjøre, sukker han.

Legene la Heggem på operasjonsbordet. Først en gang. Så to. Etter andre forsøk sa de at det ikke nyttet hvis han ikke ble bra nå.

- Jeg hadde kommet langt i opptreninga da jeg reiv akillesen halvveis av i det samme beinet. Da var det slutt. Finito.

- Tok du deg bryet med å trene deg ned, når du innså at profflivet var over?

- Egentlig ikke. Jeg hadde trent så hardt så lenge. Opplevd for mange skuffelser. Faktisk så orket jeg ikke så mye som å se en fotballkamp på halvannet år, verken live eller på tv. Da gikk jeg heller på seks Dum Dum boys konserter, for å få drenert systemet for de tunge stundene, sier 30-åringen som i dag er innehaver av et laksevall i elva Orkla der han også driver uteleie av hytter.

Etter et langt liv i utforbakke klarer Kjetil André Aamodt knapt å løfte babyen sin.

Kulekjører Kari Trå må gå på samme giktmedisin som bestemora på 83. Ishockeyråtass Ole Eskild Dahlstrøm mangler seks tenner i kjeften og kan bare matches av fotballspiss Steffen Iversen i antall hjernerystelser.

LÅRHØNE: Vegard Heggem har rundet Fredrik Ljungberg i de optimistiske Liverpool-dagene. Foto: Keith Hammett
LÅRHØNE: Vegard Heggem har rundet Fredrik Ljungberg i de optimistiske Liverpool-dagene. Foto: Keith Hammett Vis mer

Skihopper Sigurd Pettersen må tåle mistanker om anoreksi, mens Marit Bjørgen har pest på seg astma i langrennssporet. Sykkelfantomet Thor Hushovd kan bli så dehydrert at han fryser i 45 varmegrader og Marius Bakken føler at alle kroppsdelene skal eksplodere når han løper 5000-meter.

Utgangspunktet for hovedsaken i denne ukas SPORTmagasinet var et enkelt, lite spørsmål:

Er toppidrett sunt?

Vi har snakket med nasjonens fremste gullgutter- og jenter og fått mange meninger.

- Ubetinget nei, sier for eksempel Sigurd Pettersen, Norges spinkleste mann på to ski.

I hoppbakken betyr en kilo i plussvekt opptil fire meter minus i svevekurve, uavhengig av satsen. Normalt proporsjonerte utøvere levnes ikke en gang en teoretisk sjanse.

Det handler om spiseforstyrrelser. Doping. Hodeskader. Og et helt håndballag som vakler ut av eliteserien for kvinner med avrevne korsbånd hvert år. Idrett forårsaker en sjettedel av alle personskader i Norge. Eksperter påpeker at for å bli best, må man ofte operere helt i grenseland for hva kroppen tåler uten å kollapse.

Men det endelige svaret på spørsmålet vårt vet ingen før om 20 år. Ikke før det som er igjen av dagens stjerner humper rundt som pensjonister.

Les mer om Kari Traas knær i SPORTmagasinet!

STRÅLESMERTER: Heggem la opp da muskel og nerve vokste seg sammen.
GLAD LAKS: I dag driver eks-fotballproffen med laksefiske på heltid.