Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Orket ikke presset

Etter at Thomas Alsgaard (33) la opp har Norge manglet skikonger. Alsgaard mener Frode Estil ikke får den respekten han fortjener.

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Det er snart to år siden Thomas Alsgaard ga seg etter VM-gull på tremila i Val di Fiemme. En av Norges største idrettspersonligheter slo igjennom for fullt da han vant over «Tidenes skiløper» Bjørn Dæhlie under OL på Lillehammer i 1994.

-  Det var spesielt. Da var Bjørn den store skøytespesialisten, og så slo jeg han i OL på hjemmebane. Etterpå ringte han meg ofte og ville ha felles treningsturer. Han skulle alltid gå bakerst, for å se på teknikken min, husker Thomas.

Frode Estil

Alsgaard ble utropt til den nye kronprinsen. Da Dæhlie la opp, ble Thomas kongen. Uten etterfølger. Etter 2003-sesongen sto Norge igjen uten en ubestridt ener.

Hvem skulle nå ta gull i hvert mesterskap og kjempe om verdenscupen sammenlagt? Hvem skulle bli den nye kongen?

-  Frode Estil, svarer Thomas Alsgaard.

-  Frode Estil er en skikonge. Han har to gullmedaljer og én sølvmedalje fra OL i Salt Lake. Frode er en av de største løperne noen gang i norsk langrenn, men likevel er det «ingen» som vet hvem han er.

Alsgaard drar paralleller til legender som Gjermund Eggen, Hallgeir Brenden, Ole Ellefsæter og Harald Grønningen.

 AVSLUTNING MED STIL: Alsgaard vant gull på tremila i VM i Val di Fiemme i februar 2003. Rennet var hans siste. Foto: Ole C.H. Thomassen
AVSLUTNING MED STIL: Alsgaard vant gull på tremila i VM i Val di Fiemme i februar 2003. Rennet var hans siste. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Før ble alle gullvinnere skikonger og folkehelter. Det norske folk er blitt bortskjemte etter et tiår med altfor gode resultater. Nå er det nesten blitt slik at dersom du ikke vinner fire gull i et mesterskap, så får du ikke navnet ditt i avisa.

-  Men i forhold til Estil, spør Thomas, hva har Oddvar Brå å slå i bordet med?

11 gull

Alsgaard sjøl merket presset gjennom hele karrieren. 11 gull i åtte strake mesterskap i nasjonalsporten langrenn, kombinert med en spesiell væremåte, gjorde ham til en av Norges mest kjente idrettsutøvere.

-  Jeg vet godt hvordan de norske løperne har det nå før VM. Det er tøft med alle forventningene og presset som kommer om å levere gode resultater. Alle skulle ha en formening om det jeg drev med. Det ble stilt veldig høye forventninger og presset var stort. -  Til slutt fant jeg ut at jeg ikke ville mer. Jeg var verken lei av å konkurrere eller trene, det var alt rundt som gjorde at jeg ikke orket å fortsette.

Holder foredrag

Gjennom karrieren ble det skapt et bilde av Thomas Alsgaard som en sær person som det til tider var vanskelig å ha med og gjøre.

-  Jeg vet mange har fått et inntrykk av meg gjennom media som en lite medgjørlig person. Hvis jeg hadde fått startet karrieren om igjen, ville jeg brukt mer tid på pressen. Jeg ville ordlagt meg på andre måter og prøvd å framstå mer åpen. Kanskje det hadde gjort ting lettere.

-  For jeg er egentlig ikke sånn.

Under NM på Lillehammer i helga holdt han foredrag om sin karriere. Det handlet om å sette seg mål. Og å prioritere på en slik måte at du når disse.

-  Jeg synes jeg har er en veldig spennende jobb, sier Thomas.

-  Konsulentvirksomheten gir meg den friheten jeg hadde som aktiv. Og jeg trener fortsatt, sjøl om antall timer varierer veldig. På det meste er jeg oppe i rundt 20 timer i uka.

Mye for oss dødelige, ikke fullt så mye for en pensjonert OL-konge.

-  Hvis jeg hadde gått i NM med dagens form, kunne jeg kanskje vært blant de 100 beste (av 140). Men om jeg hadde satset skikkelig fra desember, kunne jeg nok kjempet meg inn blant de 12- 15 beste.

Men heller ikke det hadde vært godt nok for Thomas Alsgaard. Han skal vinne. Sånn er det bare.

Kolleger har fortalt meg historier om at Thomas har nektet dem å nevne i artiklene sine at han har tapt veddemål, tenniskamper og andre småkonkurranser med trenere og lagkamerater.

Selger bilen

33-åringen hadde også et mål om å vinne NM-gull i rally klasse N.

-  Men nå skal jeg selge bilen min. Rally tar for mye tid og ressurser. Likevel setter jeg stor pris på tida jeg har vært med. Det er et helt annet miljø, samtidig som det minner mye om langrenn. Vi har enkeltstarter, og kjører én og én for å komme fortest til mål.

Nå går i stedet tida med til jobben.

-  Jeg er fortsatt oppe i 150- 200 reisedøgn i året. Det blir sånn når en kan styre tida si sjøl. Jeg vet jeg kan si nei når jeg trenger fri.

-  Da blir det samtidig lett å si ja til mye.

Men når Alsgaard er ute og reiser, tenker han mye på hun der hjemme. 30. desember 2004 giftet han seg med den tidligere skiløperen Rønnaug Schei.

-  Det er en veldig spesiell følelse å være gift. Det er ganske rart, sier Thomas Alsgaard.

-  Men aller mest godt.

- NY KONGE: Alsgaard mener Frode Estil fortjener mer respekt. De to delte sølvet på jaktstarten i OL i 2002.