«Ørni» med lykke-krona

Bjørn Arild «Ørni» Levernes (30) godtok forrige uke et lønnskutt på nesten 40 prosent i VIF. I går ble han matchvinner for klubben han setter høyere enn alt.

ULLEVAAL/VALHALL (Dagbladet). - Dette er galskap, sier Levernes, etter å ha mottatt hyllesten fra 2500 elleville Vålerengatilhengere på fest i Vallhall i går kveld.

Ørni, som han kalles i VIF, var jokeren på Kjetil Rekdals lagoppstilling. Etter en sesong ut og inn av laget, tok han steget fra benken, og inn i historien som en av Vålerengas aller største cuphelter gjennom tidene. Han scoret i finalen mot Strømsgodset i 1997, og gjorde det igjen.

I garderoben etter kampen hadde Levernes sin egen forklaring på cupmagien.

- Se her, sier han, og trekker av seg den høyre sokken.

- Her har jeg ei krone teipa fast. Den krona fant mora mi på gata før finalen i 1997, og ga den til meg fordi den skulle bringe meg lykke. Jeg spilte med krona i sokken i 1997, og siden har den ligget oppi pokalen. Men i dag tok jeg den fram, og teipet den på høyrefoten. Jammen brakte den ikke lykke med seg igjen, gliser Levernes som hevder at han ikke er overtroisk.

- Jeg er ikke overtroisk som Rekdal, men dette er galskap. Jeg hadde ikke tenkt å fortelle dere om denne historien, men nå bare måtte jeg.

Bare VIF

For ei uke siden signerte Ørni ny kontrakt med Vålerenga. Han har vært i klubben siden 1994, men ble bare tilbudt en ettårskontrakt. I tillegg måtte han gå ned nesten 40 prosent i lønn.

- Hadde det ikke blitt noe i Vålerenga, så hadde jeg slutta å spille fotball. Det var uaktuelt å finne seg en ny klubb.

Så usikker var han på fornyet tillit at han hadde begynt å sondere mulighetene for å gå inn i en sivil jobb.

- Ja, jeg hadde vært i kontakt med et par arbeidsgivere, men det ble ikke aktuelt, så det gidder jeg ikke si så mye om. Jeg er utdanna på Idrettshøyskolen, og har sikta meg inn på en administrativ jobb i en idrettskrets eller liknende, sier Levernes.

- Men du ofrer ikke mye med å si fra deg så mye penger?

- Nei, jeg har en kontrakt jeg kan leve med. Det er litt rart med det. Når det nærmer seg slutten av karrieren, så blir det litt rart å tenke seg et liv uten fotball. Det er ikke lett å slutte.

- Nå føler jeg at jeg har kjøpt meg et år ekstra.

Familielykke

Levernes har vært med på opp- og nedturer i Vålerenga de siste åtte åra. I går feiret han seieren sammen med kona Bente Levernes, som er gravid med parets andre barn.

- Vi har termin i mars. Fra før av har vi sønnen Jonas på tre år. Han er kjempestor Vålerengasupporter allerede og elsker å være med i garderoben. Han sitter på potta og leser kampprogrammet, og kan navnet på alle spillerne, ler Ørni.

- Jeg håper han blir fotballspiller og ikke turner når han blir stor.

Fra scenen i Vallhall ble Levernes utfordret til å holde tale til fansen. Men det kunne bare fansen drømme om. Ørni er en mann av få ord.

- Det er bare én tale i livet jeg har vært nødt til å holde. Den holdt jeg i bryllupet, forklarer han.

- Men du kunne vel sagt litt?

- Nei, én tale i livet får være nok. Men du skulle hørt den jeg holdt i bryllupet mitt. Den var kjempebra, ler han.{#kule}Følgende scene på festen til Vålerenga sier det meste om hvilken person Levernes er. Etter å ha blitt hyllet av 2500 supportere går Ørni ydmykt bort til standupkomiker Tommy Steine som er gjest på festen får å få autografen.

- Er det ikke du som bør skrive autografer her, Ørni? Du er kongen av Oslo i kveld?

- Nei, nei, nei. Det er Tommy som er konge. Han er så morsom.

LYKKE-KRONA: Her er krona til «Ørni» Levernes.
ENGA-HELTEN: Bjørn Arild «Ørni» Levernes mottar et perfekt innlegg fra Johan Arneng. Enkelt putter han ballen forbi Erik Holtan og blir Vålerenga-helt.