Ortega ER den nye Maradona

Han spiller i Argentinas trøye nummer 10, er et fyrverkeri av finter, tunneler og driblerier, spiller fram lagkameratene til scoringer og avslutter selv så målstativet rister. Ariel Ortega er presentert som den nye Maradona, men først i går så vi at han er det.

To minutter før full tid skallet han ned Edwin van der Sar og forsvant ut av turneringen med rødt kort, akkurat som Maradona gjorde i sitt første VM for 16 år siden. Ortega har dessverre Maradonas vanskelige temperament, ikke bare hans fotballtalent.

Trøsten er at Maradona fire år etter sin utvisning mot Brasil i Spania kom tilbake og løftet Argentina til VM-gull nesten på egenhånd.

Ortega prøvde å filme seg til straffe i en situasjon hvor han kanskje ville blitt felt av Jaap Stam om han ikke hadde kastet seg først. Dommeren hadde tatt fram det gule kortet for å straffe filmingen da Ortega reiste

seg og skallet ned keeper van der Sar, som sto over ham og kjeftet.

Mens Ortega var på vei inn i dopingkontroll-rommet, dit rød-syndere forvises, scoret Nederland målet som avgjorde kvartfinalen.

Dermed var Ortegas forseelse verre enn Maradonas i 1982. Argentinas sjanser til å gå videre var allerede forspilt da Maradona i frustrasjon over tøff behandling stemplet en motspiller i skrittet og ble utvist.

Temperament

Ortega viste sitt temperament allerede i kampen mot England. Han slo tunnel på Tony Adams, men mistet ballen i neste trekk. Adams ga ham et klapp på hodet, litt for hardt til å være bare vennlig, og Ortega svarte med en albue. Dersom Adams hadde falt som om han var truffet av lynet, slik van der Sar gjorde det, kunne Ortegas VM-eventyr sluttet allerede der.

I går var Dennis Bergkamp tom for krefter etter 88 minutters spill i ettermiddagsheten, og hadde bedt om å bli byttet ut. Men Ortegas utvisning ga ham nye krefter, og sekunder senere scoret Bergkamp VMs flotteste mål.

Ortega må leve med vissheten om at hans dumhet kan ha kostet Argentina både semifinaleplass og mulig VM-gull.

(NTB-AFP)