SPORTSLIG KULTUR: Thomas Drage scoret TILs andre mål i går. Tromsø har landets sterkeste fotballdistrikt, skriver Dagbladets Esten O. Sæther. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
SPORTSLIG KULTUR: Thomas Drage scoret TILs andre mål i går. Tromsø har landets sterkeste fotballdistrikt, skriver Dagbladets Esten O. Sæther. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / ScanpixVis mer

Oser av fotballkultur

Tromsø er et godt sted å være for den som vil bli god spiller

||| NOEN TIMER etter at Morten Gamst Pedersen fortalte sin gamle fotballby at han aldri kom tilbake dit som spiller igjen, ga Tromsø Idrettsklubb selv den beste grunnen for at andre talenter skal velge annerledes:

• • Tromsø er definitivt byen for de som vil bli bra i fotball.

Når klubben har overtatt som serieleder sesongen etter at den mistet sin beste spiller og sin nestbeste spiss samt måtte ha nødhjelp for å komme videre, forteller det mye om kraften i den sportslige kulturen. Denne framgangen kommer overraskende tidlig, men at den kommer kan ikke forbause noen som følger med i norsk klubbfotball.

FOR rundt byen ligger landets sterkeste fotballdistrikt målt mot antall innbyggere og ryktet om utviklingsmulighetene i TIL når enda lenger.

Det var det som i sin tid dro Gamst Pedersen ned til TIL fra Finnmark, og han ble ikke skuffet:

• • Med Per-Mathias Høgmo som trener fikk stortalentet den kjappe utviklingen som sendte ham rett til engelsk og internasjonal toppfotball.

Det er den statusen som gjør at Morten nå nesten seks år seinere vekker oppsikt ved å refse gamleklubben for manglende økonomisk vederlag til pappa og personlig manager Ernst Pedersen.

Denne personrettslige feiden har ingen ting med TIL-miljøets evne til å jobbe fram toppspillere. Den er bare speil på de siste årene i norsk klubbfotball der økonomien har overskygget det som skjer på banen.

Der utgjør såvisst ikke den vekslende TIL-ledelsen noe lysende unntak. Men klarer vi å holde oss til det rent sportslige, klarer Tromsø seg aldeles glimrende.

FULLT så bra som i 2004 er det likevel ikke. Det TIL-mannskapet som Morten Gamst Pedersen forlot den sesongen, var et av de beste i nyere norsk klubbfotball. At han dro, førte til at Tromsø ikke vant det seriegullet de spilte opp mot i vårkampene. Til slutt ble det ikke medalje engang.

Men underveis viste laget et ekstremt press høyt oppe i banen som på den tida rent taktisk lå langt foran nivået til de norske konkurrentene. Måten den seinere seriemester Rosenborg ble avkledd på i vårkampen på Alfheim var en klassiker med løpssterke Morten Gamst Pedersen og dengang jevngode Lars Iver Strand i hovedrollene.

LIKE lysende er ikke talentet bak årets serieledelse. I går var det istedet den rutinerte hoftevrikken til Sigurd Rushfeldt som avgjorde i det han først sendte bort Sandefjord-stopperen og så skjøt skuddet som ble til en retur, 2-1 og tre nye poeng.

Foreløpig er den 37 år gamle Rushfeldt selve klassespilleren i TIL-trøya, men rundt ham synes konturene av det som gjør klubben så viktig i norsk fotball:

• • Evnen til å foredle lokalt talent.

Andreomgangen mot Sandefjord ble preget av Remi Johansens strøkne fridriblingene på høyrekanten. 19-åringen har en naturlighet i spillet sitt som kan føre langt, på samme vis som den to år eldre Ruben Yttergård Jenssen fortsetter å gi TIL trygghet i angrepsoppbyggingen fra midten.

DER har Ruben siden sist sesong fått viktig ryddehjelp fra Senegal-importerte Serigne Modou Kara Mbodj; eller bare Kara blant norske venner. De kommer det til å bli mange flere av. Fysikken og arbeidsmoralen til Kara blir viktig for å holde seg i toppen.

Det er en bra linje fra det å hente en tenåring fra det kjente Diambars-akademiet til Patrick Vieira til hjertet i norsk talentarbeid. Problemet med den overdrevne spillerimporten de siste årene har vært knyttet til uklare arbeidsforhold, begrenset kvalitet, høy alder og for stort antall. Det å ha en eller et par afrikanske tenåringer i et bevisst norsk toppidrettsmiljø er i seg selv bare et pluss.

Pengeknipa har hjulpet TIL til å finne det beste i seg selv. Nå framstår klubben som det den tradisjonelt er:

• • Et kraftsenter for å gjøre norsk fotball bedre.

Da passer det bra å lede Tippeligaen for en stund.

Esten O. Sæther er landslagsjef for futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

KLASSESPILLER: Sigurd Rushfeldt er omgitt av talent, skriver Dagblad-kommentatoren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
KLASSESPILLER: Sigurd Rushfeldt er omgitt av talent, skriver Dagblad-kommentatoren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Vis mer