Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oskar knuste Dæhlies v-rekord i O2-opptak

Arvesen trodde nesten ikke på testene.

VERDENSMESTERTRØYE:_ Oskar Svendsen er allerede verdensmester i kondis. I dag ble han også tempoverdensmester på sykkel for juniorer. Foto: AP / Peter Dejong / Scanpix NTB
VERDENSMESTERTRØYE:_ Oskar Svendsen er allerede verdensmester i kondis. I dag ble han også tempoverdensmester på sykkel for juniorer. Foto: AP / Peter Dejong / Scanpix NTB Vis mer

(Dagbladet): I dag gikk Oskar Svendsen (18) til topps i temporittet i sykkel-VM for juniorer.

Gullet kom som en overraskelse på tenåringen fra Lillehammer.

Selv har han satt flere sykkelprofiler ut av fatning med sine testresultater på sykkelsetet. 18-åringen har nemlig et oksygenopptak uten sidestykke. I forrige uke ble han testet igjen, og resultatene var ifølge Dagens Næringsliv ekstreme.

18-årige Oskar lot seg teste på Høgskolen i Lillehammer og målingen viste et O2-opptak på 97,5 (ml/kg/min). Skilegenden  Bjørn Dæhlie hadde 96,0 i sin storhetstid, og tallet gikk for å være verdensrekord uansett idrett.

Sjekket utstyret Svendsens test var så oppsiktvekkende at fysiolog Joar Hansen, som sto for målingen, tok med seg testutstyret til produsenten i Oslo - for å sjekke om det fungerte.

Først avlyste fysiologen alle tester de to neste dagene, etter målinger av en terskelverdi på hele 425 watt.

- Jeg var livredd at vi målte for høyt. Det var kjempestemning, men jeg ble nesten redd. Jeg skjønte at her er vi vitne til noe eksepsjonelt, sier Hansen til Dagbladet og forteller om Svendens reaksjon:

- Jeg ga ham feedback hele veien: «Nå er du på 92, nå er du på 95». Det lyste greit i øynene hans da jeg sa han var på vei mot verdensrekord

Litt oppstyr Testutstyret viste seg å være tipptopp, men Svendsen tok likevel ikke av utad.

- Det blir alltid litt oppstyr rundt slike ting. Men det bryr jeg meg ikke noe om, sa Svendsen til DN.

Også overfor sykkelnettstedet procycling.no snakket Svendsen ned betydningen av målingene.

TIDLIGERE V-REKORDHOLDER: En 18-åring fra Lillehammer har forbedret Bjørn Dæhlies rekorder i okygenopptak. Foto: Lars Eivind Bones
TIDLIGERE V-REKORDHOLDER: En 18-åring fra Lillehammer har forbedret Bjørn Dæhlies rekorder i okygenopptak. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Tallene er ikke det som er viktig. Jeg har blitt slått av mange med lavere O2-opptak enn meg opp gjennom tiden.

David Tofthagen, sportslig leder for Lillehammer CK, forteller at Svendsen ble testet som elev ved NTGs terrengsykkellinje.

- De er veldig interesserte i å se på sykkelelever på et visst nivå. Sånn jeg har forstått det, vet de ikke om noen som har testet høyere, sier Tofthagen til Dagbladet.

Arvesen reagerte Topptesten var ikke den første som ble lagt merke til. Tidligere U21-verdensmester Kurt Asle Arvesen ble oppmerksom på Svendsen allerede i januar.

Også da på grunn av en skyhøy O2-test, junioren noterte 87,7 som 17-åring. De aller beste langrennsløperne pleier å ligge rundt 80.

- Jeg har vært litt i kontakt med klubben hans Lillehammer, etter de voldsomme testresultatene hans. De hørte jeg om allerede i fjor. Han har testet over Bjørn Dæhlie da han var på sitt beste, sier Team Sky-coach Arvesen til Dagbladet og legger til:

- Det er vel nærmest verdensrekord.

Arvesen forteller at han også lurte på om instrumentene på Lillehammer var korrekte.

- Svendsen hadde så høye resultater at jeg stusset på at det var riktig, men nå har han testet så høyt flere ganger at det ikke er noe å si på.  

Kan nå utrolig langt Også VM-gullet er et slags tegn på at det meste på gullvinneren holder verdensklasse

- Han fikk bekreftet det i dag, at han er en gutt som kan nå utrolig langt. Når du har motoren i orden og har gode folk rundt deg så går det bra, sier Arvesen.

LANDEVEISSPESIALIST: Oskar Svendsen sier til TV 2 at oppladningen til gullet har bestått av sykdom den siste uka. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / Scanpix NTB
LANDEVEISSPESIALIST: Oskar Svendsen sier til TV 2 at oppladningen til gullet har bestått av sykdom den siste uka. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / Scanpix NTB Vis mer

Han tror 18-åringen er på rett plass i Joker/Merida-laget, men legger ikke skjul på at han har kartlagt nordmannen for Team Sky som «en utrolig interessant rytter».

- Vi har snakket om han i Team Sky, som en potensiell rytter i framtida for oss. Det er fornuftig at han tar steget og får bra matching i Joker/Merida framover, sier Arvesen.

Syklet i tre år Toftehagen i Lillehammer CK opplyser at Svendsen først satset på sykkel som 15-åring, altså for tre år siden. Før det var han alpinist.

- Han har jo hatt et stort potensial de siste par åra, men siden han startet å sykle relativt seint, mangler han litt på den sykkel-teknisk-taktiske biten. I år har han fått kjørt mye mer i felt. O2-opptaket er på plass. Det er det vanskelig å få gjort så mye mer med. Han har en fantstisk mulighet til å bli veldig god, sier klubblederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media