TETT: Olympiaparken i Sotsji. Tirsdag var det en måned til OL-ilden tennes. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix
TETT: Olympiaparken i Sotsji. Tirsdag var det en måned til OL-ilden tennes. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Oslo 2022 skal drive stor lobbyvirksomhet i Sotsji-OL

Sender delegasjon til Russland.

Oslo 2022 sender en stor delegasjon til OL i Sotsji. Det gjelder å markedsføre konseptet og å gjøre seg kjent blant dem som bestemmer.

- Vi er invitert til Sotsji og har fått seks såkalte observatørplasser. Det fikk vi da vi ble offisiell søker til lekene i 2022. De som reiser, kommer til å få et unikt innblikk i det som ligger bak organiseringen og gjennomføringen av et OL. Vi kommer inn på baksiden av kulissene, noe som betyr at vi får god kjennskap både til både logistikk og TV-produksjon, for å nevne noe, sier direktør Eli Grimsby til NTB.

Hun er direktør for den etaten i Oslo kommune som er ansvarlig for å gjennomføre søknaden om å få OL om åtte år.

- Det er ikke endelig bestemt hvor mange eller hvem som kommer til å reise til Sotsji, men trolig kommer vi til å sende to lag som kommer til å dele oppholdet mellom seg, forteller Grimsby.

Mange møter Det kommer til å bli et hektisk opphold med mange møter og inntrykk for Oslo-representantene. Det gjelder å suge til seg så mye lærdom som mulig, men også å markedsføre seg best mulig blant dem som bestemmer, og det er i første rekke medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOK).

- Vi legger opp til å møte representanter for de store internasjonale særforbundene, for å få et innblikk i hvordan de tenker og hva de mener, men det er selvsagt også viktig å møte representanter for IOK. Det har vi mulighet til innen gitte retningslinjer, sier Grimsby.

- Møter med IOK-medlemmene er viktige. Da får vi mulighetene til å fortelle om konseptet vårt og bli kjent med dem en måned før vi skal levere den første offisielle søknaden, forklarer hun.

Den første søknaden skal være inne i IOK-hovedkvarteret i Lausanne innen 14. mars, og det er selvsagt av stor betydning at Oslo-delegatene får møte beslutningstakerne en måned før det skjer.

«Norway House» Den norske olympiske komiteen (NOK) kommer til å ha et møtested som kalles «Norway House» i Sotsji, og her kommer også Oslo 2022 til å ha sitt hovedkvarter.

- Vi legger vekt på å være svært tilgjengelige i forbindelse med lekene i februar og under Paralympics som går like etter, understreker Grimsby.

Hun sier også at det kommer til å bli trukket store veksler på Gerhard Heiberg, som er norsk medlem i IOK.

- Heiberg er medlem av søkerkomiteen, så det er naturlig at han kommer til å bli et bindeledd mellom oss og IOK. Han er en viktig person for oss med det kontaktnettet og den respekten han har opparbeidet i IOK, sier Grimsby til NTB. Hun legger til at Heiberg kommer til å bli en betydelig døråpner for Oslo-delegatene.

- Får du tid til å se noe idrett i den tiden du gjester OL-byen?

- Ja, jeg håper da det, for jeg kommer til å være der mye i den måneden OL og Paralympics varer. Det kommer riktignok til å bli mange møter og konferanser, men jeg må også ut på arenaene, både de som går i haller og i friluft, sier Grimsby.

Hun legger ikke skjul på at hun liker langrenn, så Oslos OL-direktør kommer garantert til å se Marit Bjørgen, Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

(NTB)

SKAL HIT: Søkerkomiteen for Oslo 2022 er på plass når OL skal arrangeres i Sotsji. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix
SKAL HIT: Søkerkomiteen for Oslo 2022 er på plass når OL skal arrangeres i Sotsji. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer