Oslo eller München

Lik det eller ikke; de norske OL-sjansene er uansett bedre enn på lenge.

GODE SJANSER: Velger Norge å søke vinter-OL 2022. er mulighetene bra for å få lekene. Her leverer idrettspresident Børre Rognlien og Oslo-ordfører Stian Røsvold Berger søknadspapirene til kulturminister Hadia Tajik i formiddag. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.
GODE SJANSER: Velger Norge å søke vinter-OL 2022. er mulighetene bra for å få lekene. Her leverer idrettspresident Børre Rognlien og Oslo-ordfører Stian Røsvold Berger søknadspapirene til kulturminister Hadia Tajik i formiddag. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.Vis mer

DET er slett ikke garantert at Oslo får vinter-OL 2 022 om vi blir enige med oss selv om å søke, men sjansene blir stadig større. Nå henger mye på den folkeavstemningen som München skal gjennomføre 10.november; bare noen dager før fristen går ut for å nominere søkerbyer.

Dette blir imidlertid ingen OL-by preget av hastverk. München tapte avstemningen om lekene i 2018 for koreanske Pyeongchang med minst mulig margin, har det meste av planene på plass og kan på dette tidspunket stille med nyvalgt president i den internasjonale olympiske komite (IOC). For tyskernes OL-sjef Thomas Bach er en sterk kandidat når etterfølgeren til Jacques Rogge skal velges i september.

Og går det an å si nei til favorittbyen til en nyvalgt IOC-president?

MULIGENS ikke, om da ikke tyskerne selv stemmer mot planene. Selv om IOC ikke akkurat er viden kjent for vektlegging av demokratiske prosesser, var den lokale tyske motstanden mot 2018-søknaden en grunn for nederlaget i den prosessen. Dengang var innbyggerne i Garmich-Partenkirchen; den faste byen for alpinøvelsene i et München-OL, kritiske til IOC sine vilkår for å gi tyskerne lekene.

Det samme kan skje igjen, og da har de tyske OL-tilhengerne knapt nok tid til å rette opp situasjonen. Mens Oslos velgere skal si sin mening allerede 9.september, stemmer befolkningen i München, Garmich Partenkirchen og områdene rundt Rupholding fire dager før søknaden skal være inne.

VINNER OL-tilhengerne dette valget, blir München knapp favoritt. Også tyskerne satser på gjenbruk. Deler av anlegget fra det herostratisk berømte sommer-OL 1972 skal benyttes. For eksempel kan svømmestadion derfra nå bli curlinghall. Dessuten blir et par av de nye snøøvelsene flyttet inn i byen; altså en urbanisering på linje med Oslos tenkning om "Games in the City".

Skiskyting og langrenn flyttes imidlertid til Rupholding. Pluss på et par timers kjøretur også fra München til alpinøvelsene i Garmich Partenkirchen og vips blir konseptet mer sprikende enn Oslo/Lillehammer.

DE to favorittene blir uansett utfordret av motstandere som er ferdige med sin nasjonale politiske behandling. Polen og Slovakias statsministre har allerede forankret et bud med Krakow som sentral OL-by, hopp i Zakopane og alpint i det slovakiske Tatry rett ved. Det gir noen mil kortere reiseavstand, men krysser en landegrense. Det har ikke noen OL-arrangør fått gjøre tidligere.

Ukraina stiller for seg selv etter suksessen med siste fotball-EM, og satser igjen på Lviv. Snø-øvelsene er også her tenkt i Karpatene. Det gir to håpefulle OL-beilere fra samme distrikt.

OL-BYEN 2022 vil bli liggende i Europa. Asiatisk arrangør i 2018 og amerikansk konsentrasjon om sommerlekene i 2024 sørger for det.

Da skal det mye til å komme utenom München eller Oslo. I hvert fall adskillig mer enn en mulig svensk søknad. Naboene er samlet til OL-møte neste uke og satser på en kombinasjon mellom Stockholm og Åre. Det gir en avstand på 61 mil; i seg selv en ny olympisk rekord.

Men ingen snarvei til å få vinter-OL 2022.

FOTNOTE: Utspillet fra Troms Idrettskrets om å få økonomisk støtte til en nei-aksjon mot de norske OL-planene er en merkverdighet. Seinest for tre uker siden gikk ledermøtet i Norges Idrettsforbund enstemmig inn for søknaden ganske enkelt fordi idrettsledere fra hele landet ønsker disse vinterlekene til Norge. Det var forøvrig stort sett de samme idrettslederne som i sin tid stoppet Tromsøs OL-søknad på grunn av svak budsjettering. Dette var altså ingen konspirasjon øverst i Idrettsforbundet om å bytte ut Tromsø med Oslo som OL-by, slik enkelte mener. Poenget er mer at sjansene til å få disse vinterlekene er størst ved å satse på Oslo/Lillehammer som arrangementsted i et mesterskap som framfor alt angår hele den norske idrettsbevegelsen.