FOTBALL-LEDER: Richard Jansen er sportslig leder i Stabæk Fotball kvinner. Foto: Benjamin A. Ward
FOTBALL-LEDER: Richard Jansen er sportslig leder i Stabæk Fotball kvinner. Foto: Benjamin A. WardVis mer

Oslo fotballkrets vil ha ny fotballpresident

Oslo Fotballkrets' utspill får Richard Jansen til å framstå som herrefotballens store beskytter

Det er helt legitimt at Oslo Fotballkrets vil ha ny fotballpresident, det er demokratiets privilegium. Det er argumentene og tankene bak som ikke henger på greip.

OSLO FOTBALLKRETS HAR fått nok av skjevfordelingen i Fotball-Norge og sier til VG at de vil bruke tinget 2018 til å fjerne Terje Svendsen som organisasjonens øverste politiske leder. Det er sikkert mye du kan kritisere fotballpresidenten for, men ikke det. For det er ikke først og fremst alle presidentens menn og kvinner (femti prosent) som forvalter den rekordstore summen på 400 millioner kroner i året fra tidenes medieavtale, det er Norsk Toppfotball.

Midlene som tilfaller NFF og deres mange gode formål er 25 prosent av kaka.

I Europa er det den beste avtalene et forbund har med en ligaforening.

ENDA VERRE BLIR det når Oslo Fotballkrets hevder at de ikke aksepterer at herrespillerne (toppklubbene) stikker av med brorparten av pengene. De finner altså urett i at de som eier produktet skal ha råderett over egne inntekter. På toppen av det aksepterer de ikke at markedet – altså kjøperne, i denne sammenhengen TV- og mediehusene – skal bestemme hva de vil betale for og hva de vil formidle på sine plattformer. Selv en av kvinnefotballens største forkjempere, Stabæks Richard Jansen, som for et par måneder siden presterte å si at NFF er grunnleggende kvinnediskriminerende, før han fikk tenkt seg om og angret, ville ikke, selv med ekstrem kolikk, klart å prestere noe sånt.

MED DETTE UTSPILLET sier Oslo Fotballkrets at de ikke bryr seg om kvaliteten i norsk fotball. Dette handler utelukkende om likestilling. Og bredde. For dem er det ikke viktig at (også) herrefotballen, derunder A-landslaget herrer, blir bedre slik at populariteten i opinionen styrkes, Ullevaal stadion fylles, sluttspill nås og inntjeningen til fellesskapet øker. De bryr seg heller ikke om hva som er verd hva av Eliteserien og Toppserien. I kjølvannet av sommerens EM-fiasko og den påfølgende debatten/oppvasken – der enkelte sponsorer med Norsk Tipping i spissen hevdet at tida nå er inne for et betydelig kvinneløft – går Oslo Fotballkrets all in som Robin Hood.

DET ER GREIT å heve lista – jeg tror ikke det er noen i Fotball-Norge som ikke ønsker kvinnefotballen bedre økonomiske rammer selv om NFF de facto bruker mer penger på kvinnenes to øverste divisjoner (24 lag) enn de gjør på de 118 herrelagene i 2. og 3. divisjon, der NFF faktisk har noen inntekter også. Det er når du flytter den til tre meter etter to klare riv på 1,95 – uten å ha noen formening om hvordan du skal gjøre det – det blir i overkant.

OSLO FOTBALLKRETS SIER de ser fem år fram i tid – til den neste medieavtalen – det er derfor de må gjøre noe nå. De vil ha nye folk inn i norsk fotballs øverste ledelse. Sine folk. Kvinnevennlige ledere. Ledere som lukker øyene for faktum. Som om eierne av gullgruva (Eliteserien), toppklubbene på herresida, ikke eksisterer.

Som om NFF med mandat fra fotballens øverste organ, fotballtinget, kan legge ned Norsk Toppfotball med et pennestrøk.

SÅ LENGE MARKEDET ikke fungerer slik Oslo Fotballkrets ønsker sier leder Kenneth B. Eriksen at de vil flytte grenser og sørge for en kulturendring, kall det en kulturrevolusjon. Det er rimelig ambisiøst. Per dato er faktum (markedspotensialet) det at Eliteserien har en avtale på 400 milloner kroner i året, mens Toppserien får fem millioner kroner fra NRK (ti kamper, cupen og A -landskampene), mens Dagbladet får vise resten av kampene. Men hva kulturendringen innebærer har Eriksen ingen formening om, når VG spør har han ikke et eneste konkret tiltak å komme med.

Ingenting.

Han mener bare at alle pengene skal inn i ei kasse før hans styre skal fordele midlene.

Det er ikke til å tro.