NEI TIL OL:  Vakre Krakow vil likevel ikke markedsføre seg som vintersportsby. Innbyggerne sa nei til å søke OL 2022 i søndagens folkeavstemning i byen. FOTO: John T. Pedersen/Dagbladet.
NEI TIL OL: Vakre Krakow vil likevel ikke markedsføre seg som vintersportsby. Innbyggerne sa nei til å søke OL 2022 i søndagens folkeavstemning i byen. FOTO: John T. Pedersen/Dagbladet.Vis mer

Oslo klar OL-favoritt

Et lokalt nei i polske Krakow betyr sannsynligvis et internasjonalt ja til å gi vinterlekene til Norge.

ET knusende lokalt flertall mot å arrangere vinter-OL 2022 i Krakow, har lagt enda mer press på  reformistene i den olympiske bevegelsen (IOC):

•• Enten må hele organisasjonen gjennomgå en troverdig forandring, eller så er det europeiske kjerneområdet tapt.

Hele 70 prosent nei-stemmer i den tenkte OL-regionen sør i Polen faller sammen med de kritiske holdningene i Sveits, Sverige, Tyskland og Østerrike; pluss det klare nei-flertallet (60/35) på den ferskeste norske meningsmålingen til NRK.

Samtidig åpner ironisk nok denne avstemningen i Krakow for et vinter-OL i Norge. Nå er den siste seriøse europeiske konkurrenten borte, og gjør Stortingets valg om statsgaranti reelt:

•• Sier stortingsflertallet ja til søknaden, får Norge ganske sikkert vinter-OL 2022.

Det i seg selv forandrer debatten fram mot den politiske avgjørelsen.

ETTER IOC-president Thomas Bach sitt Norges-besøk forrige uke er det klart at toppledelsen i bevegelsen satser på Oslo/Lillehammer framfor utfordrerne Beijing og Almaty; to søkerbyer fra land som såvisst ikke skal igjennom noen demokratisk behandling av de økonomiske rammene for vinterlekene.

Bach trenger et økonomisk nøkternt OL i en tradisjonell vintersportsnasjon for å gi innhold til planene sine om å modernisere bevegelsen; dette selv om flere nøytrale observatører med rette setter spørsmålstegn ved selve reformiveren i IOC. Bare det å beholde styringen i en slik global organisasjon krever et lappeteppe av ulike forbindelser og kompromisser; en kunst den pragmatiske Bach allerede har praktisert i flere tiår.

SLIK blir heller ikke et vinter-OL i Norge 2022 et politisk tryllemiddel for noen verdens ting. Dette er et rent nasjonalt valg om prisen for litt langsiktig nytte og mye kortvarig moro, der vi i Dagbladet mener det blir for dyrt.

 SØKER FORTSATT:  Beijing vil gjerne ha vinter-OL 2022 for å bygge opp Zhangjiakou tjue mil mot nordøst som vintersportsby. Her er den kinesiske hovedstaden pyntet for anledningen. FOTO: AFP/Mark Ralston.
SØKER FORTSATT: Beijing vil gjerne ha vinter-OL 2022 for å bygge opp Zhangjiakou tjue mil mot nordøst som vintersportsby. Her er den kinesiske hovedstaden pyntet for anledningen. FOTO: AFP/Mark Ralston. Vis mer

Diskusjonen om statsgarantien på ca. 32 milliarder var bakgrunnen for at Thomas Bach snakket mye om selve prisen under Norges-besøket sitt. Hans hovedargument var at prislappen nettopp er et nasjonalt anliggende. Arrangementskostnadene i seg selv lå for eksempel omtrent uforandret fra Vancouver 2010 til Sotsji 2014 på 10 milliarder kroner; det totale olympiske regnestykket avhenger av hvor mye den enkelte nasjon vil legge ned i varige regionale investeringer.

samme vis var IOCs generalsekretær Gilbert Felli opptatt av å sortere de økonomiske argumentene for og imot OL da han foreleste under helgens ledermøte for norsk idrett i Bergen. Budskapet var igjen at 90 prosent av IOC-overskuddet blir sendt videre til idrettsarbeid verden over.

Det er denne rollen som generøs giver som de siste tiårene har gitt IOC en stadig sterkere global innflytelse. Her er det snakk om store penger:

•• I perioden 2009 til 2012 finansierte IOC den internasjonale idretten med 28 milliarder kroner.

Det skjer samtidig med at TV-interessen -- og prisen for OL-rettighetene-- stiger raskt. Bare fra Salt Lake City 2002 til Sotsji 2014 ble antall sendte TV-timer firedoblet til 42 000 fordelt på 464 internasjonale TV-kanaler.

DETTE er bakgrunnen for at IOC nylig sikret seg en historisk lang avtale med NBC der TV-selskapet betaler over 46 milliarder kroner for en forlengelse av de amerikanske OL-rettighetene fra 2021 fram til 2031.

Salg av TV-rettigheter sikrer allerede mer enn halvparten av IOCs budsjett, og denne langsiktige alliansen gjør at USA kommer til å få sommer-OL 2024.

Da er det ikke akkurat en olympisk bevegelse i pengeknipe som nå håper at stemningen i Europa snur med Norge. Dette er mer snakk om sikre den langsiktige kulturelle utviklingen i en organisasjon som historisk sett er forankret i vestlig sportstradisjon med de europeiske landene som sentrale premissleverandører.

Det gjør at tyske Thomas Bach nå sterkere enn noen gang ønsker Oslo/Lillehammer i stedet for Beijing og Almaty.

VINTERLIG NOK:  Almaty har klima for et fint vinter-OL. Pluss et styresett som gjør det ganske unødvendig å avholde folkeavstemning om OL-kostnadene. FOTO: Reuters/Shamil Zhumatov.
VINTERLIG NOK: Almaty har klima for et fint vinter-OL. Pluss et styresett som gjør det ganske unødvendig å avholde folkeavstemning om OL-kostnadene. FOTO: Reuters/Shamil Zhumatov. Vis mer