HAR TRUA: Eli Grimsby (t.v.), direktør for Oslo 2022, tror Oslos søknad står sterkt. Her sammen med byråd for kultur og næring, Halstein Bjercke under presentasjonen av logoen for OL i Oslo 2022. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
HAR TRUA: Eli Grimsby (t.v.), direktør for Oslo 2022, tror Oslos søknad står sterkt. Her sammen med byråd for kultur og næring, Halstein Bjercke under presentasjonen av logoen for OL i Oslo 2022. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Oslo-konkurrent trakk OL-søknaden

Over og ut for ukrainske Lviv.

(Dagbladet): Ukrainske Lviv har trukket sin søknad om å arrangere vinter-OL i 2022. Det melder nyhetsbyrået AP. 

Dermed er det bare Almaty (Kasakhstan) og Beijing (Kina), i tillegg til Oslo, som står igjen som søkerbyer.

- Dette er helt nytt for meg, men ikke så veldig uventet, sier direktør for Oslos OL-søknad, Eli Grimsby, til Dagbladet. 

Hun har møtt den ukrainske OL-delegasjonen flere ganger, seinest under OL i Sotsji, og hadde et inntrykk av at de i det lengste håpet på at søknaden skulle bli stående. Grimsby har derfor medfølelse med de som har lagt ned mye arbeid, bare for å få drømmen knust. 

- Jeg snakket med søknadsdirektøren i går, og han sa at det ville bli avklart denne uka. Jeg veit at de har jobbet godt og lenge med dette, så jeg har veldig sympati med dem som står bak dette, og Ukraina i det hele tatt, sier Grimsby. 

- Sterk søknad Neste uke skal IOC-styret velge finalister blant søkerne til 2022-OL. Etter at Lviv nå trakk seg, er det sannsynlig at Oslo, Almaty og Beijing alle blir med videre i prosessen. Men det er ingen automatikk i at alle nå går videre, tror OL-direktøren.

- Det er en kvalifisering, hvor de som skal gå videre må ha levert en god søknad som viser at de kvalifisert til å arrangere lekene. Det kan selvsagt hende at alle de tre gjenværende byene har en bra nok søknad, men det er ingen automatikk i det, mener hun. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva betyr det for Oslos søknad at Lviv nå trekker seg?

- Jeg tror vår søknad står veldig sterkt uansett. Vi har et grundig arbeid bak oss, og vi har et klart inntrykk av at det er oppfatningen internasjonalt. Nå er det Vest-Europas tur til arrangere. Lillehammer har et godt ord på seg fra før, mens Oslo arrangerte ski-VM på en bra måte i 2011, samtidig som Holmenkollen er et kjent anlegg verden rundt. 

Den endelig beslutningen om hvem som skal få arrangere lekene tas i Malaysia 31. juli neste år. 

Faller som fluer Det er uroen i Ukraina som gjør at det lenge har vært ventet at Lviv skulle trekke sin søknad. Avgjørelsen ble tatt etter samtaler mellom statsminister Arsenij Jatsenjuk og IOC-president Thomas Bach. 

- Vi konkluderte med at det kom til å bli ekstremt vanskelig å fortsette søknadsprosessen under de rådende forhold, men at et framtidig bud kan være mer logisk for Ukraina, sier Bach i en uttalelse. 

Med «framtidig bud» er 2026 mest sannsynlig. 

- Vi har hele tida sagt at vi bare vil fortsette om vi kan være sikre på å holde alle våre lovnader. På grunn av forholdene i Ukraina, føler vi at det er mer naturlig å søke om å arrangere i 2026 i stedet. Vi er fortsatt overbevist om at det vil være positivt for Lviv og Ukraina å arrangere OL, sier lederen for Lvivs søknadsprosess, Sergeij Gontsjarov. 

Fra før har Kraków/Jasná (Polen/Slovakia) og Stockholm (Sverige) trukket sine søknader, mens München (Tyskland), Barcelona (Spania) og St. Moritz/Davos (Sveits) takket for seg allerede før den offisielle prosessen startet.

Til høsten skal Stortinget ta stilling til om Oslo-OL får statsgaranti, mens en eventuell endelig søknad sendes inn i januar neste år.