Oslo-lag til politiet: - Stopp!

Av sikkerhetshensyn skulle lokaloppgjøret mellom Holmlia og Klemetsrud i breddefotballen ut av Oslo. Det fikk begge leire til å reagere. Så ble kampen avlyst.

FRUSTRASJON: Klemetsruds A-lag. Foto: Privat
FRUSTRASJON: Klemetsruds A-lag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: De to østkantklubbene skulle søndag møtes til lokaloppgjør i Oslomesterskapet i fotball. I stedet blir Holmlia tildelt en 3-0-seier, skriver Avisa Oslo søndag ettermiddag.

- Flere av deres spillere valgte å ikke spille denne kampen i protest, hevder administrerende leder i Holmlia, Aram Meradi, overfor lokalavisa.

- Det er ekstremt skuffende. Dette har vært en kamp som alle har drømt om å spille. Et oppgjør mellom de to - med så stor divisjonsforskjell - er svært sjeldent, sier Meradi videre.

Adnan Heidar, som er trener og kaptein i Klemetsrud, sier at han ikke kan svare på om laget offisielt trakk seg fra kampen.

Politiet var bekymret

Kampen skulle egentlig spilles på Klemetsrud, og klubbene var i gang med å planlegge en fotballfest.

Helt fram til torsdag denne uka. Da tok Oslo fotballkrets kontakt med beskjed om at politiet hadde meldt bekymring om sikkerheten rundt kampen. Begge klubber forklarer til Dagbladet at kretsen kort tid etter bestemte seg for å flytte kampen ut av Oslo - nærmere bestemt Strømmen, som ligger 18 kilometer utenfor hovedstaden.

- Stor irritasjon

Men til Strømmen ville ikke Klemetsruds A-lag dra. Beskjeden den sportslige ledelsen i klubben har fått er at det ikke er nok spillere som er motiverte for å spille kampen der.

- Av forståelige grunner har dette skapt stor irritasjon i begge lags spillergrupper. Det er synd at en sånn storkamp i et lokalt perspektiv blir rasert, sier assisterende sportslig leder i Klemetsrud, Håvard Lunde til Dagbladet.

Han tror kretsen har lettere for å trekke i nødbremsen når det gjelder to lag på østkanten som Klemetsrud og Holmlia.

MÅLSKIVE: Da Jesus Ocejo ble liggende etter en takling fikk han seg en ekstra liten overraskelse rett i planeten. Video: Liga MX, Bård Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

- Stemplet så til de grader

Heller ikke Holmlia har fått noen mer forklarende beskjed enn at politiet frykter episoder. Også de reagerer sterkt på kretsens grep om å flytte kampen.

- Det ene er fotballen i seg selv. Det andre at dette er klubber som har jobbet masse med disse tingene, så blir man stemplet så til de grader, sier lagleder for Holmlia Janne Cecilie Gamst Andersen til Dagbladet.

Hun mener at NFF og politiet bidrar til å gi området et stempel.

- Det er en enkel løsning. Vi på lagene skjønner ikke helt hva problemet er, det er ting som er utenfor vår kontroll. Å flytte kampen skaper et stort stigma som vi allerede møter når vi møter lag andre steder. Det er mest synd for Søndre Nordstrand, og et stort steg tilbake for hele området, sier Holmlia-lederen.

Lunde i Klemetsrud mener Oslo øst fortjener at kretsen går tilbake på beslutningen.

- Nå har NFF Oslo en stor anledning til å la disse klubbene gå sammen, med alle gode krefter, og skape fotballfesten «Best i bydel».

DISKES: Under Nike Outdoor Nationals i Eugene ble det slåsskamp underveis i 1500-meteren. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV-sporten. Vis mer

- Stopp stigmatiseringen

Det mener også store deler av lokalmiljøet. Flere lokale ildsjeler har laget et opprop i lokalavisa Vårt Oslo, hvor de skriver: «Stopp stigmatiseringen. La kampen spilles på Mortensrud».

Linda Noor, leder for tenketanken Minotenk, er en av de som har signert dette. Hun mener det er uholdbart at kampen flyttes, og påpeker at det ikke er for seint å snu.

- Vi kan ikke la frykt for noen få voldelige elementer hindre oss fra å ha idrettsglede og samles rundt våre lokale fotballhelter i vårt eget nærmiljø, sier hun til Dagbladet.

ENGASJERT: Linda Noor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ENGASJERT: Linda Noor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Hun mener at de eksisterende utfordringene må tas tak i for å kunne skape et trygt nærmiljø, å gi etter for frykt hjelper ikke, mener hun. Hun sammenlikner blant annet med at politiet bruker store ressurser på sikkerhet rundt Stopp islamiseringen av Norges (SIAN) demonstrasjoner.

- Jeg forventer at det brukes minst like mye ressurser på å gjøre det mulig for min fotballgale datter å gå og heie på Holmlia, som det brukes på sikkerhet da SIAN har markering i bydelen. Det er ikke mye å forvente, skriver hun i en melding til Dagbladet.

- Nettopp fordi det er utfordringer i bydelen vår, er slike positive hendelser som skaper samhold og glede ekstra viktige å slå ring rundt. Det er ikke riktig at vår ungdom ikke kan få gå på fotballkamper i nærområdet, følger hun opp.

- Leit

Enhetsleder John Roger Lund ved Enhet Øst i Oslo politidistrikt sier følgende til Dagbladet:

- Vi har anbefalt NFF å flytte kampen til en annen arena fordi vi mener det er fare for konflikter og voldshendelser i samband med arrangementet. Det er selvsagt leit å gi en slik anbefaling, men den kommer på bakgrunn av informasjon som politiet har fått i forkant av kampen, samt historikk og tidligere konflikter mellom miljø og enkeltpersoner knyttet til Holmlia og Mortensrud/Klementsrud. Vi er så heldige at vi har meget god kontakt og informasjon fra lokalmiljøet i begge områdene.

- Jeg vil presisere at informasjonen ikke er knyttet til selve spillerne eller trenerne på lagene. Vi mener at gjennomføring av kampen på en annen arena vil kunne redusere risikoen for uønskede hendelser, sier Lund videre.

Oslo fotballkrets har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer