I AKSJON: Sån ser det ut når ivrige maraton-løpere setter ut på styrkeprøven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
I AKSJON: Sån ser det ut når ivrige maraton-løpere setter ut på styrkeprøven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Oslo maraton skaper aktivitet og livsglede

Fabian Stang trykker Oslo maraton til sitt bryst.

Helgen som kommer står i løpernes og mosjonistenes tegn i Oslo. 16.000 løpere i alle aldre skal være med i en av aktivitetene rundt Oslo maraton, enten det nå er barnas maraton, trekilometeren, 10 for Grete, halvmaraton eller den virkelige kraftprøven: Full maraton og 42.195 meter i Oslos gater.

- Den aktiviteten Oslo maraton skaper, er med på å løse mange av de utfordringene vi har i samfunnet, mener Stang. Han sier at Oslo kommune selvsagt har vært inne og tilrettelagt for arrangementet, men det er først og fremst arrangørklubben Vidar som trekker i trådene.

- De som står bak dette arrangementet er utrolig dyktige. De klarer seg stort sett selv, sier ordføreren. Han legger til at han ikke selv har vurdert å delta i løpefesten.

- Nei, løping passer ikke så veldig bra for meg. Jeg er mer tilhenger av svømming og sykling, forteller Fabian Stang til NTB.

Av de 16.000 løperne arrangørene venter til folkefesten lørdag og søndag, kommer om lag 2500 til å stille i den virkelige manndomsprøven, som helmaratonløpet er, og det er en økning siden i fjor på cirka 200 løpere.

Største noen gang - Søndagens maraton er det største maratonløpet som er arrangert i Norge noen gang, og av de 2500 som stiller, er cirka 150 løpere med og kjemper om NM-medaljene, for Oslo maraton teller også som NM, forteller Tony Isaksen, daglig leder for både løpsfesten og arrangørklubben Vidar.

Grete og Jack Waitz tok initiativet til å gjenopplive Oslo maraton i 2004 etter at løpet hadde ligget brakk i fem år. På svært kort tid klarte arrangørene å få opp interessen, og i 2008 var deltakerantallet oppe i 6300 løpere fordelt på alle klassene. Etter det har antallet påmeldte løpere skutt skikkelig i været.

- Visjonen vår er at Oslo maraton skal bli Europas svar på New York maraton, sier Isaksen, men han legger til at målet likevel ikke er å få flest mulig til å løpe helmaraton i Oslo gater.

- Nei, målet er i første rekke å få flest mulig i aktivitet. Derfor driver vi videre i ånden til avdøde Grete Waitz. Det gjelder i første omgang å få barn og kvinner i aktivitet, og jeg er stolt over å kunne fortelle at kvinneandelen i løpsfesten vår stadig øker. I år er den på 48,5 prosent, sier Tony Isaksen til NTB.

Mange baller i lufta Isaksen, som har hovedansvaret for arrangementet forteller at han har mange baller i lufta bare en liten uke før startskuddet går.

- Det er mange brikker som skal på plass før et så stort arrangement, ikke minst det sikkerhetsmessige. Derfor er det nok å gjøre den siste uken vi er inne i nå, men vi har vel rimelig god kontroll, sier lederen for arrangementet.

Løypa går i år i motsatt retning av fjoråret, men fortsatt går den forbi alle severdighetene i byen. Rådhuset, Slottet og Operaen skal passeres, og starten er lagt til Kongens gate ved Festningsplassen.

- Så får vi håpe at værgudene er med oss. Jeg har vært inne og sett på langtidsvarselet, og det ser slett ikke ille ut. Det er meldt litt skyer, men også sol både lørdag, da barneløpet går, og søndag, sier Tony Isaksen.

En vinner er allerede kåret i forbindelse med løpsfesten. Det er stiftelsen Aktiv mot kreft, som fikk overrakt en sjekk på 200.000 kroner mandag. Det er stiftelsens andel av startkontingenten for distansen som kalles «10 for Grete».

(NTB)

LØPER IKKE: Men Oslos ordfører Fabian Stang er glad for Oslo Maraton. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
LØPER IKKE: Men Oslos ordfører Fabian Stang er glad for Oslo Maraton. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer