Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oslo-OL i 2022 fikk bestått

Estimert statsgaranti er på 35,1 milliarder.

 SPENTE:  Idrettspresident Børre Rognlien, Byrådsleder Stian Berger Røsland og Hallstein Bjercke under overrekkelse av kvalitetssikringsrapporten, i forbindelse med søknad om statsgaranti og tilskudd til OL/PL i Oslo i 2022. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SPENTE: Idrettspresident Børre Rognlien, Byrådsleder Stian Berger Røsland og Hallstein Bjercke under overrekkelse av kvalitetssikringsrapporten, i forbindelse med søknad om statsgaranti og tilskudd til OL/PL i Oslo i 2022. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): For fem år siden ble drømmen om et OL i Tromsø lagt i grus på bakgrunn av hva kvalitetssikringsrapporten sa. Det endte med et nei til OL.

I dag skulle Oslo-OL i 2022 gjennom samme prøve. Og den ble bestått.

- Vi har også estimert størrelsen på en statsgaranti og gjennomført en samfunsøkonomisk analyse4. Vi mener å ha kommet fram til gode estimater på hva et OL /Paralympics i 2022, slik det er beskrevet i NIF og Oslo kommunes søknad, vil kunne koste, sier Anders Magnus Løken, leder for kvalitetssikringsteamet.

Estimert til 35,1 milliarder Oslo-OL har søkt om 33,7 milliarder kroner i statsstøtte til idrettsfesten i 2022. Statens garantiforpliktelse er estimert til 35,1 millarder kroner, viser rapporten.

Rapporten viser at et OL i Oslo vil koste det offentlige 21,7 milliarder kroner i tilskudd etter at inntekter og finansiering fra private er trukket fra.

Men netto samfunnsøkonmisk kostand for Norge for å arrangere Oslo-OL vil komme på 15,9 milliarder.

I kvalitetssikringsrapporten som kulturminister Thorhild Widvey (H) fikk overlevert, er det konkludert med at det arbeide som OL-gruppa har lagt ned holder vann.

- Mange hensyn - «Rapporten fastslår at det ikke er funnet vesentlige svakheter i søknaden», skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Rapporten anses som svært viktig for den videre behandlingen av rapporten i regjering og på Stortinget høsten 2014.

Det er DNV GL (Det Norske Veritas), ÅF Advansia og Samfunns- og næringslivsforskning har stått for kvalitetssikringen, de samme som sto bak kvalitetssikringsrapporten for Tromsø- Ol 2018.

- Vi har ikke bestemt når vi skal ta en beslutning om dette. Det er mange hensyn som skal tas, sier kulturministeren om når regjeringen vil ta stilling til søknaden om statsgarantien.

Ekspertgruppen legger til grunn at den største effekten av et OL i Oslo vil være folkefesten.

Plusser og minuser Veritas sier blant annet følgende om rapporten:

- Et godt bearbeidet materiele

- Stor grad av overensstemmelse i tallene mellom Oslo 2022 og ekspertene

Svakheter:

- Kan være flere deltakere enn hva Oslos 2022 har lagt til grunn

- Juridiske krav fra IOC er ikke fullstendig avklart