- Oslo-OL ligger flere hestehoder foran de andre

Derfor får Norge og Oslo arrangere OL i 2022.

TROR PÅ OL: Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, mener Norge nå har svært gode muligheter til å få arrangere vinter-OL i 2022.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TROR PÅ OL: Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, mener Norge nå har svært gode muligheter til å få arrangere vinter-OL i 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Da det i morgentimene i dag ble klart at folkeavstemningen i Oslo hadde svart ja med 32 000 stemmers overvekt, brøt jubelen løs i Idretts-Norge.

Fjorårets Idrettsting ga nemlig nitti prosents oppslutning om et eventuelt Oslo-OL i 2022, og nå peker alt mot at Norge skal søke om å få arrangere lekene om ni år.

For med støtten fra Oslo-borgerne, bystyret, idretten og det massive flertallet i skolevalgene, skal det svært mye til om den nye regjeringen sier nei til å la Stortinget behandle statsgarantien det allerede er søkt om.

- Dette gir en helt annen soliditet inn i det arbeidet, sier generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, til Dagbladet.

Ungdoms-OL
I 2016 skal Norge arrangere ungdoms-OL på Lillehammer. Året før, under IOC-møtet i Kuala Lumpur, skal det avgjøres hvem som får arrangere vinter-OL i 2022.

At Norge da skal arrangere ungdoms-OL året etter er en av de tingene som taler til Oslos fordel når vi nå skal søke om å få arrangere de største lekene.

- Det som er vår virkelig store fordel nå er at vi ligger flere hestehoder foran de andre søkerne. Vi har god kontakt med IOC gjennom ungdoms-OL, og dette massive resultatet fra folkeavstemningen vet jeg imponerer IOC, sier Andersen.

Verdigrunnlag
De andre tingene som imponerer IOC er verdiarbeidet norsk idrett driver, mener Andersen. Kampen mot utenlandske spilleselskaper, kampfiksing og antidopingarbeidet er ting som også vekker gode følelser hos de som bestemmer i IOC.

- Når Tokyo nå fikk sommer-OL i 2020, røk både Madrid og Istanbul ut på at ingen av de to landene har noen troverdighet på antidopingarbeidet. IOC har våknet på disse områdene, og her stiller vi sterkt, sier Andersen til Dagbladet.

Og det er også verdiarbeidet ved å arrangere et OL Andersen mener vi som nasjon får mest igjen for. For med alle kostnader iberegnet, står Norge og Oslo igjen med en unik mulighet til å skape en felles kulturell referanse for nye generasjoner nordmenn.

- Personlig tror jeg det er den største verdien vi sitter igjen med. Vi har muligheten til å bygge én by, til å bygge ned grensene mellom Oslo Øst og Oslo Vest. Dette vil sette et stempel på en hel generasjon.

Åpent OL
Også idrettspresident Børre Rognlien tror Norge har en unik sjanse til å få arrangere OL i 2022. På grunn av vårt gode navn og rykte.

— Nå blir det opp til de nye regjeringen og Stortinget å behandle dette. Idretten har med et overveldende flertall ønsket at vi skulle søke, og bystyret i Oslo har med et overveldende flertall sagt ja. På bakgrunn av folkeavstemningen har vi fått et klart svar fra byens innbyggere. Nå er det regjeringen og Stortinget igjen før vi skal ut og konkurrere i den store verden, og der tror jeg vi står sterkt, sier Rognlien til NTB.

Og skulle Norge til slutt ende opp med å få arrangere OL i 2022, kan generalsekretær Inge Andersen forsikre om at et Oslo-OL ikke kommer til å skape internasjonal vrede slik vinterens Sotsji-OL har skapt rundt blant annet homosaken.

- Hvis vi skal arrangere OL i 2022 skal vi vise det fantastiske demokratiet vi har, at vi er åpne og inkluderende, og at idretten skal være for alle, sier Inge Andersen.