Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oslo søker om OL

Utfordrer Trondheim og Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo og Holmenkollen fikk nylig ski-VM i 2011. Nå kaster byrådet seg inn i kampen om OL i 2018 også.

- Oslo ønsker å være med i kampen om tildeling av Olympiske vinterleker og Paralympics i 2018, sier byråd for næring og kultur Anette Wiig Bryn i en pressemelding.

Fra før av har Tromsø og Trondheim bestemt seg for å søke om de samme lekene. Oslo vurderer derfor et samarbeid med Lillehammer eller Krødsherad kommune for å gjøre søknaden sin mer attraktiv.

Delte meninger

Byrådet foreslår å sette av seks millioner kroner til søknadsarbeidet.

- Til ski-VM i 2011 vil Oslo ha splitter nye tidmessige anlegg i Holmenkollen. Dette kan Oslo og Norge dra nytte av dersom Oslo tildeles OL i 2018, sier Wiig Bryn i pressemeldingen.

Oslo har arrangert OL en gang tidligere, i 1952. En meningsmåling Østlandssendingen foretok tidligere denne måneden viste at seks av ti innbyggere i Oslo og Akershus ville at Oslo skulle søke OL. Nordpå var oppslutningen atskillig lavere: Der sa to av tre nei til olympiske leker i hovedstaden.

Frykter ikke konkurransen

image: Oslo søker om OL

Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen ser bare positive sider ved å få OL til Oslo.

- Det vil betyr enormt mye. Det er en måte å profilere byen på som ikke kan overgås av noe annet. Men det vil også bety enormt mye for regionen og for idrettsanleggene, og dermed også for rekrutteringen, sier han til Dagbladet.no.

Han frykter ikke konkurransen fra Trondheim og Tromsø - og forventer heller ingen surmuling fordi Oslo nå kaster seg inn i kampen.

- Vi stiller fordi vi har en klar oppfatning om at norsk idretts ledelse skal ha mye å velge mellom. Det ville vært helt unaturlig at ikke også Oslo skulle melde seg på når Trondheim og Tromsø har gjort det, sier han.

- Har Oslo råd til å arrangere OL?

- At det koster flesk å arrangere OL er på en måte en misforståelse. De som frykter økonomisk ruin har ikke tatt inn over seg i hvilken grad vinter-OLs økonomi har endret seg siden Lillehammer i 1994. TV- og sponsorinntektene er i en helt annen størrelsesorden enn før, slik at belastningen blir mye mindre. 

- Etter det jeg vet er de forventede inntektene for Vancouver-OL i 2010 15-16 milliarder kroner, sier Ditlev-Simonsen.  

image: Oslo søker om OL
image: Oslo søker om OL