Oslo sprekker for VIF

Snart bare Klanen igjen på Vålerenga-kamper.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Lyn - Vålerenga 3-1. I årevis har det bare vært ett fotballag i Oslo. Sånn blir det ikke lenger. Til det har Vålerenga for fort skuslet vekk de aller beste mulighetene etter seriegullet i 2005, samtidig som rivalen FC Lyn er blitt litt for gode.

I hvert fall på tribunen.

Det er der endringen er mest synlig. For mens Lyn-dominansen på banen i lokaloppgjørene er gammel nytt, varsler sørgerendene i VIF-svingen på Ullevaal at storhetstida flasser vekk.

JODA; det var flere som heiet på VIF enn på Lyn også denne kvelden. Likevel er engasjementet blitt mindre. Det har litt å gjøre med publikumssammensetningen, men mest med spillet.

Supporterne i Klanen utgjør fortsatt landets største og tydeligste fanklubb-suksess, men VIF trekker til seg for få utenfor familien.

I den nye sosialt baserte norske klubbfotballen er det en farlig svakhet.

FOR DER Vålerenga så ut til å kunne ta hele hovedstaden i de livlige sesongene fram mot gullet for to år siden, er det i stedet Lyn som har vunnet tilhengere utover klubbkjernen. Det har skjedd nettopp gjennom en bevisst jobbing for å gjøre fotballkampen mer til en sosial opplevelse.

Sannsynligvis var det derfor Lyn-fansen startet festkvelden med sin første klare seier i klassen for banner-kunst, og etterpå hørtes ut til å ha det hyggeligst på tribunen.

BEST I BY\'N: Lyn-gutta slo nok en gang Vålerenga i byderbyet - og dermed er det fortsatt 26 år siden VIF sist vant. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
BEST I BY\'N: Lyn-gutta slo nok en gang Vålerenga i byderbyet - og dermed er det fortsatt 26 år siden VIF sist vant. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

AKKURAT der hjelper det jo å ha de beste spillerne og det beste spillet. Lyn hadde begge deler.

Før pause var det tilnærmet utklassing. Riktignok skled Christian Grindheim inn VIF-ledelse med 1-0, men det målet var et unntak. Der Grindheim kjempet seg til muligheten ganske alene, trillet Lyn-sjansene fram som resultat av bevisste, kollektive bevegelser.

For anledningen var det klasseforskjell på angrepsspillet. Før halvspilt omgang hadde Lyn sju målsjanser; de fleste etter fin bruk av bredde på venstresiden og riktige bevegelser inn fra motsatt kant.

BARE liten avslutningsrutine hos unge Endre Fotland Knudsen gjorde at VIF fikk beholde ledelsen, men det ble en fattig trøst.

Etter hvert fikk Lyn naturlig uttelling, et heldig ledermål etter pause og et feiende flott 3 - 1 på farta til innbytter Kim Holmen.

Det var slutt på kampen og punktum for den totale VIF-dominansen i Oslo.

MEN ENNÅ er det ikke noe stort Lyn-lag som står klar til å overta. Selv på en kveld der klubben dominerte sjansemessig og reddet Tippeliga-kontrakten, var det lett å se svakhetene i en tropp som gjennom sesongen er blitt tappet for nøkkelspillerne. Bare formtoppen til Espen Hoff og Henning Bergs gode kampledelse, gjorde at denne sesongen ikke endte med kvalik-spill.

Dessto klarere framstår Vålerengas sportslige utfordringer. Uten et stabilt sjanseskapende offensivt spill kommer hverken resultatene eller publikumstekket tilbake, og det er ikke lett å se at klubben har de rette holdningene og spillerne i troppen til å skape det.

Når det glipper totalt i defensiv jobbing og markering i et slikt lokaloppgjør, forteller det om et toppidrettsmiljø i trøbbel.

PÅ TABELLEN er sånt foreløpig forbeholdt Tippeliga-lagene utenfor Oslo, med Start som rundens klare taper.

Sannsynligvis unngår Kristiansand-klubben direkte nedrykk på tross av tapet mot Odd, men det går mot to kvalikkamper mot Bodø/Glimt.

Dette er oppgjør Tippeliga-lagene tradisjonelt vinner, men også de sterkeste fotballvanenene endres i blant.

Det så i hvert fall slik ut på Ullevaal i kveld.

STADIG MER POPULÆRE: Lyn slet veldig lenge med å lokke folk til Ullevaal, men nå peker pila i riktig retning.