Oslo, Stavanger, Lillestrøm og Trondheim med i EM-søknaden

Bergen og Bodø er vraket.

(Dagbladet.no): Det blir Skedsmo (Lillestrøm), Stavanger og Trondheim som sammen med Oslo blir de norske søkerbyene i en svensk-norsk søknad om å arrangere fotball-EM i 2016.

Det betyr at Bergen og Bodø ble vraket av styret i Norges fotballforbund.

- Vi har hatt ett fokus: Å finne de fire byene som gir størst sjanse for at vi sammen med de svenske byene vinner fram, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

De fire kriteriene som er avgjørende når Uefa skal velge arrangør, og som derfor er vektlagt av NFF, er:

• Arena
• Overnatting
• Transport
• Lokalt arrangementskonsept

Derfor ble Bergen vraket
I en pressemelding fra NFF redegjør de slik for sine valg og vrakinger:

«Norge må stille med fire stadioner med kapasitet på henholdsvis 50 000, 40 000 og to som tar 30 000 tilskuere til EM 2016.


Oslo velges fordi det skal bygges nytt nasjonalanlegg med plass til 50 000. Byen har det beste overnattingstilbudet på Østlandet, og har meget god infrastruktur innen transport.


Lillestrøm er den eneste byen med konkrete planer om stadion til 40 000 tilskuere, og byen scorer høyt på alle kriterier.


Stavanger oppnår høyest totalscore av byene, og skårer også best innefor områdene arena og lokalt arrangementskonsept. Stadionplanene sikrer byggeklar tomt i god tid.


Trondheim velges fordi Lerkendal er klar til utbygging, og det er realistiske planer med liten risiko. Gjennom Rosenborg har Lerkendal en posisjon i europeisk fotball.


Bergen har for stor usikkerhet i forbindelse med arenaløsning og fremdrift. Bodø tilfredsstiller ikke kravene til overnatting og har store utfordringer innen transport til byen. Det er også noe usikkerhet tilknyttet arenaløsning.»


Tøff konkurranse om EM
Rapporten fra utvalget som har vurdert søkerbyene og dermed har lagt grunnlaget for NFFs beslutning ligger ute på fotball.no (.pdf-format).

I tillegg til de fire norske byene, vil det spilles EM-kamper i fem svenske byer. Det var det svenske fotballforbundet som i sin tid kontaktet NFF etter at svenskene var blitt oppfordret til å søke EM.

I 2016 økes antallet EM-nasjoner fra 16 til 24 deltagernasjoner.

Norge og Sverige konkurrerer mot tre andre søkere: Frankrike, Italia og Tyrkia som alle vil arrangere EM alene.

Hvem som får oppdraget avgjøres 27. mai 2010.

• Les mer om søknaden og se alle søkervideoene i denne artikkelen.