Oslolosen

Øystein Pettersen er Groruddalens mann for evig og alltid. Ski-VM i Oslo, hans by, blir karrierens høydepunkt, uansett.

NYTT KALLENAVN? «Pølsa» er visst på vei ut, Øystein Pettersen har blitt frontfigur for fruktselskapet Bama. PR-guru Ingebrigt Steen Jensen foreslo «Drua» som erstatning under lanseringa nylig. Det gjenstår å se om det kallenavnet fester seg blant VM-publikummet rundt Holmenkollen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
NYTT KALLENAVN? «Pølsa» er visst på vei ut, Øystein Pettersen har blitt frontfigur for fruktselskapet Bama. PR-guru Ingebrigt Steen Jensen foreslo «Drua» som erstatning under lanseringa nylig. Det gjenstår å se om det kallenavnet fester seg blant VM-publikummet rundt Holmenkollen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Stem her eller i boksen nederst i saken!

TONSENHAGEN (Dagbladet): - Jeg syns det er kult å snakke om at jeg er fra Groruddalen. Det står så mye negativt i avisa om stedet jeg kommer fra. Jeg er stolt av Groruddalen, jeg er stolt av Oslo som idrettsby. Derfor nevner jeg det så ofte jeg kan.

Øystein Pettersen ser kanskje ikke ut som en typisk olympisk mester i langrenn akkurat nå, i signalgul refleksvest og jeans, halvveis inn i en monolog om hovedstaden  - og halvveis opp bakken til Årvollkollen for å gi fotografen gode bilder.

Men det er faktisk her grunnlaget for OL-gullet har blitt lagt, midt i tjukkeste Groruddalen.

Patriot
På vei oppover mot sollyset har Dagbladet allerede fått en god dose med lokalpatriotisk opplæring og belæring.

Vi har blant annet nevnt at vi tok 31-bussen opp fra sentrum i dag.

- Oslos mest brukte bussrute. Vet dere hvor mange som går av og på den bussen i løpet av et år?

STOLT AV BYEN: Og bydelen. Øystein Pettersen på toppen over Groruddalen.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
STOLT AV BYEN: Og bydelen. Øystein Pettersen på toppen over Groruddalen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi vet ikke.

- Åtte millioner mennesker, sier Pettersen.

- Samtidig fins det ikke en eneste kino i Groruddalen. Det er jo kino i hver eneste lille krok i Norge!

Trygt
Det bor 165 000 mennesker i Groruddalen. På Årvoll-toppen ser vi utover hele den ofte utskjelte bydelen. Øystein Pettersen peker og forklarer, plukker ut Ammerud og Romsås i nord, og Høybråten og Furuset i sør.

- Der sloss de med sverd den gangen, husker dere det? Da hadde jeg Eldar Rønning på besøk, og han ble jo pissredd, fleiper Pettersen.

Fleiper, for det er jo akkurat den type historier om hans Oslo han sjøl er lei av å høre om.

- Jeg hadde verdens tryggeste oppvekst på Linderud. Jeg bodde i et borettslag med blokker rundt og gress inni. Der lekte jeg og spilte fotball og alt. Jeg var jo aldri i byen for eksempel, jeg. Jeg har aldri sett en gjeng her.

Skimiljø i dalen
Akkurat fotball er nok langt nærmere en nasjonalidrett i Groruddalen enn bortoverski.

Øystein Pettersen holdt også på med ball til han fylte 18 («Jeg var dritdårlig, men jeg løp så mye at jeg fikk spille hele tida likevel»). Langrenn begynte han med som 10-åring, da far Pettersen ble lei av å kjøre til ishockey-trening hver lørdag vinterkveld kl. 20.

Ski-miljøet i Linderud, som etter hvert slo seg sammen med flere andre lokale skiklubber til Pettersens nåværende Lillomarka Skiklubb, ga 27-åringen det tilbudet og den motivasjonen som skulle til.

- Det jeg husker er at jeg ble tatt så godt i mot. Ingen andre av mine nærmeste venner drev med langrenn, men miljøet var så bra,  treningsgruppa såpass stor, og jeg syntes det var såpass moro. Og sånn er det fortsatt her, sier Pettersen.

Nå stiller han sjøl opp for klubben i sitt hjerte så ofte det passer. Han husker hvor mye det betydde for ham selv å ha voksne utøvere å se opp til.

Men enda viktigere mener han det som kommer til hovedstaden for første gang på 20 år vil være, VM på ski.

Karrierens høydepunkt
- Dette er det største som vil skje i min karriere. Jeg merker den vanvittige interessen. Jeg er stolt og ydmyk over å være skiløper akkurat , sier Øystein Pettersen.

-  Samtidig er det fantastisk reklame for Oslo som idrettsby. Ingen steder skaper flere idrettsutøvere enn Oslo. Byen fortjener å få idrettslig oppmerksomhet, sier han.

Formen er bra, Øystein Pettersen har ennå ikke pådratt seg den obligatoriske høstsykdommen.

Nå gjelder det bare å forsvare plassen på sprintlaget som skal kjempe om gull i Kollen, men akkurat for øyeblikket er Pettersen litt mer bekymret for imaget:

- Det ødelegger jo for meg som bygutt at vi tar bilder her. Det er ingen som veit at jeg bor femten meter fra all denne skogen.