Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oss gentlemen imellom

Fotballens regler er for enhver anledning enten skrevne eller uskrevne.

(Dagbladet.no): Det er tid for de virkelig store gutta i vitneboksen i saken mot Morgan Andersen.

Inn fra tåka i Den engelske kanal kommer Rune Hauge; mannen som både har sett og hørt det meste i fotballens mange bakrom siden agentkarrieren skjøt himmelfart midt på 1980-tallet.

Dommer Gard har vansker både med dialekt og adresse. Her må det staves G-U-E-R-S-E-Y, men Hauges nåværende stilling er det ingen tvil om: Selvstendig!

Det er heller ingen mangel på forståelse av vitneansvaret. Rune Hauge har vært i retten før.

DESSUTEN har han vært i fotballkrigen, og vet hvordan den skal kjempes utenfor banen i det daglige kivet med å få spillere fra klubb til klubb og dessuten dra det meste ut av alt som gjelder rettigheter til sportens ulike aktiviteter. Da gjelder det å ha gode venner i bransjen.

Rune Hauge har hatt en bestekompis nesten hele tida; Jerome Anderson. Denne engelskmannen er nestor i gamet, tett knyttet til Arsenal, men med nettet sitt spunnet langt utover London-klubben. Nå driver han SEM, agentselskapet der John Shittu er ansatt.

Det var i dette nettet John Obi Mikel og de andre nigerianerne havnet. Chelsea ga SEM jobben med å dra de inn til seg, men så var det dette med FIFAs bestemmelser om barnefotball og det engelske fotballforbundets strenge tolkning av 18-års grensa for penger og proffspill. Det var tid for en vennetjeneste:

- Aldri noe tull med Jerome, forsikrer Hauge:

BRUTTE LØFTER: Rune Hauge forklarte seg i Oslo Tingrett i går. Hans John Obi Mikel-versjon var at Chelsea plasserte unge nigerianere i Lyn, og at Morgan Andersen brøt avtalen ved å selge John Obi Mikel til Manchester United. Foto: Scanpix
BRUTTE LØFTER: Rune Hauge forklarte seg i Oslo Tingrett i går. Hans John Obi Mikel-versjon var at Chelsea plasserte unge nigerianere i Lyn, og at Morgan Andersen brøt avtalen ved å selge John Obi Mikel til Manchester United. Foto: Scanpix Vis mer

- Rakrygget helt igjennom. Han er kjent for det i bransjen.

ELLERS ER NOEN i bransjen kjent for å fikse mer enn andre, og slik overlater det engelske selskapet SEM sommeren 2004 jobben med å passe på nigerianerne til Rune Hauge og hans Profile Sports. De har allerede tatt Chelsea-ledelsen gjennom et PowerPoint-show på hvor trygt det er å plassere fotballspillere på Norsk Toppidrettsgymnas i Bærum, og vi nærmer oss altså den aller største Norges-turen. Men først tar Rune Hauge retten med på en kulturreise i fotballjungelen:

- Vi har en fotballov. Den sier at når en spiller skriver under for en klubb, har klubben råderetten over spilleren. Men i denne saken bygget alt på en gentlemens agreement. Spillerne skulle få en sportslig og sosial utdannelse i Norge, men det var Chelsea som betalte og hadde de egentlige rettighetene. Det lå i bånn, forklarer han.

DET FORKLARER hvorfor Chelsea og alle deres advokater og agenter ble så forbannet da Morgan Andersen og Lyn et halvt år etter et gentlemens-møte på pene Bristol Hotel i Oslo i stedet solgte Mikel til Manchester United:

- Jeg kunne aldri tenkt meg å bryte en slik avtale, forteller Rune Hauge. Underforstått; sånt gjør man bare ikke.

For andre kan det imidlertid se ut som om gentlemen akkurat i denne bransjen kan tillate seg det meste. Som da Hauges medarbeider Jack Karadas på oppklaringsmøtet om hvorfor Morgan sendte Mikel til United i stedet for Chelsea, anbefalte Lyn-direktøren å sove med pistol under hodeputa resten av livet.

MEN OM du ble skremt nå, er også slike trusler noe gutta tar seg imellom:

- Som FFK-direktør har jeg forhandlet med Jack flere ganger seinere om spilleroverganger. Vi har pratet ut om det som skjedde, sier Morgan.

image: Oss gentlemen imellom

Han er glad for Rune Hauges vitnemål; synes det støtter hans framstilling av saken.

Noen støtte til bransjen er det derimot ikke i den store norske ordboka der ordet gentleman blir forklart med «mann med taktfull og beleven framferd». Slike menn kommer først i retten på slutten av dagen når Fotballforbundets regeltolkere krymper seg igjennom hvorfor de slapp Chelseas store avledningsmanøver inn i Norge:

- I alle år har vi latt skoleelever og studenter få spille som amatører. I etterpåklokskap ser vi at det å være snill og imøtekommende denne gangen straffet seg, forklarer rutinerte Tor Grønnerud.

Han er snart pensjonist etter å ha jobbet med barnefotball for Fotballforbundet i årevis.

De som følger etter ham på Ullevaal stadion må dessverre belage seg på å jobbe mer med gentlemen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media