Oss gentlemen imellom

Fotballens regler er for enhver anledning enten skrevne eller uskrevne.

(Dagbladet.no): Det er tid for de virkelig store gutta i vitneboksen i saken mot Morgan Andersen.

Inn fra tåka i Den engelske kanal kommer Rune Hauge; mannen som både har sett og hørt det meste i fotballens mange bakrom siden agentkarrieren skjøt himmelfart midt på 1980-tallet.

Dommer Gard har vansker både med dialekt og adresse. Her må det staves G-U-E-R-S-E-Y, men Hauges nåværende stilling er det ingen tvil om: Selvstendig!

Det er heller ingen mangel på forståelse av vitneansvaret. Rune Hauge har vært i retten før.

DESSUTEN har han vært i fotballkrigen, og vet hvordan den skal kjempes utenfor banen i det daglige kivet med å få spillere fra klubb til klubb og dessuten dra det meste ut av alt som gjelder rettigheter til sportens ulike aktiviteter. Da gjelder det å ha gode venner i bransjen.

Rune Hauge har hatt en bestekompis nesten hele tida; Jerome Anderson. Denne engelskmannen er nestor i gamet, tett knyttet til Arsenal, men med nettet sitt spunnet langt utover London-klubben. Nå driver han SEM, agentselskapet der John Shittu er ansatt.

Det var i dette nettet John Obi Mikel og de andre nigerianerne havnet. Chelsea ga SEM jobben med å dra de inn til seg, men så var det dette med FIFAs bestemmelser om barnefotball og det engelske fotballforbundets strenge tolkning av 18-års grensa for penger og proffspill. Det var tid for en vennetjeneste:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Aldri noe tull med Jerome, forsikrer Hauge:

BRUTTE LØFTER: Rune Hauge forklarte seg i Oslo Tingrett i går. Hans John Obi Mikel-versjon var at Chelsea plasserte unge nigerianere i Lyn, og at Morgan Andersen brøt avtalen ved å selge John Obi Mikel til Manchester United. Foto: Scanpix
BRUTTE LØFTER: Rune Hauge forklarte seg i Oslo Tingrett i går. Hans John Obi Mikel-versjon var at Chelsea plasserte unge nigerianere i Lyn, og at Morgan Andersen brøt avtalen ved å selge John Obi Mikel til Manchester United. Foto: Scanpix Vis mer

- Rakrygget helt igjennom. Han er kjent for det i bransjen.

ELLERS ER NOEN i bransjen kjent for å fikse mer enn andre, og slik overlater det engelske selskapet SEM sommeren 2004 jobben med å passe på nigerianerne til Rune Hauge og hans Profile Sports. De har allerede tatt Chelsea-ledelsen gjennom et PowerPoint-show på hvor trygt det er å plassere fotballspillere på Norsk Toppidrettsgymnas i Bærum, og vi nærmer oss altså den aller største Norges-turen. Men først tar Rune Hauge retten med på en kulturreise i fotballjungelen:

- Vi har en fotballov. Den sier at når en spiller skriver under for en klubb, har klubben råderetten over spilleren. Men i denne saken bygget alt på en gentlemens agreement. Spillerne skulle få en sportslig og sosial utdannelse i Norge, men det var Chelsea som betalte og hadde de egentlige rettighetene. Det lå i bånn, forklarer han.

DET FORKLARER hvorfor Chelsea og alle deres advokater og agenter ble så forbannet da Morgan Andersen og Lyn et halvt år etter et gentlemens-møte på pene Bristol Hotel i Oslo i stedet solgte Mikel til Manchester United:

- Jeg kunne aldri tenkt meg å bryte en slik avtale, forteller Rune Hauge. Underforstått; sånt gjør man bare ikke.

For andre kan det imidlertid se ut som om gentlemen akkurat i denne bransjen kan tillate seg det meste. Som da Hauges medarbeider Jack Karadas på oppklaringsmøtet om hvorfor Morgan sendte Mikel til United i stedet for Chelsea, anbefalte Lyn-direktøren å sove med pistol under hodeputa resten av livet.

MEN OM du ble skremt nå, er også slike trusler noe gutta tar seg imellom:

- Som FFK-direktør har jeg forhandlet med Jack flere ganger seinere om spilleroverganger. Vi har pratet ut om det som skjedde, sier Morgan.

Oss gentlemen imellom

Han er glad for Rune Hauges vitnemål; synes det støtter hans framstilling av saken.

Noen støtte til bransjen er det derimot ikke i den store norske ordboka der ordet gentleman blir forklart med «mann med taktfull og beleven framferd». Slike menn kommer først i retten på slutten av dagen når Fotballforbundets regeltolkere krymper seg igjennom hvorfor de slapp Chelseas store avledningsmanøver inn i Norge:

- I alle år har vi latt skoleelever og studenter få spille som amatører. I etterpåklokskap ser vi at det å være snill og imøtekommende denne gangen straffet seg, forklarer rutinerte Tor Grønnerud.

Han er snart pensjonist etter å ha jobbet med barnefotball for Fotballforbundet i årevis.

De som følger etter ham på Ullevaal stadion må dessverre belage seg på å jobbe mer med gentlemen.