Østberg i sensasjonell ledelse i Rally Sverige etter første dag

- Vi må bare tenke slik vi alltid gjør, uansett hva slags posisjon vi har, sier han før fortsettelsen.

LEDER ETTER FØRSTE DAG: Mads Østberg leder Rally Sverige etter første dag. Det er en ny opplevelse for 23-åringen.Foto: Micke Fransson / Scanpix
LEDER ETTER FØRSTE DAG: Mads Østberg leder Rally Sverige etter første dag. Det er en ny opplevelse for 23-åringen.Foto: Micke Fransson / ScanpixVis mer

KARLSTAD/OSLO (Dagbladet): Det har blitt gjennomført omfattende regelendringer i WRC i forkant av den nye sesongen.

Én dag ut i åpningsrallyet i Sverige har det gitt seg utslag i form av ei overraskende resultatliste, som toppes av Mads Østberg (23) og kartleser Jonas Andersson.

Ford-føreren har opparbeidet seg en ledelse ned til toer Mikko Hirvonen på 14,8 sekunder etter sju av i alt 22 fartsprøver på vinterveiene i skogene rundt Karlstad.

Petter Solberg, som stadig jakter på sin første rundeseier i WRC siden Rally Storbritannia i 2005, er nummer tre - 57,4 sekunder bak landsmannen. Storebror Henning Solberg er nummer fem, mens en mann som den sjudobbelte verdensmesteren Sebastien Loeb, er nesten tre minutter bak Østberg etter første dag. En punktering på SS2 kostet den vanligvis suverene franskmannen dyrt.

Østberg vant to fartsprøver fredag (SS2 og SS4) og hang bra med på de øvrige fire. På det meste hadde han et halvt minutt å gå på til Hirvonen, men tapte halve forspranget på dagens siste fartsprøve.

- Én prøve av gangen Østfoldingen forsøker å tenke minst mulig på hvor han ligger i sammendraget når han i morgen skal forsvare ledelsen.

- Jeg har ikke peiling på hvordan løpet vil utvikle seg i helga. Jeg konsentrerer meg om én og én prøve. Det nytter ikke å fokusere for langt fram. Men om vi fortsetter å vinne etapper, så kjører vi jo helt enkelt fortest, og da er det jo mulig å vinne, sier Østberg til Dagbladet.

Han har aldri ledet en VM-runde tidligere, men er ikke bekymret for at han ikke skal mestre presset de neste dagene.

- Vi må bare tenke slik vi alltid gjør, uansett hva slags posisjon vi har. Jeg får ikke gjort noe annet enn å gjøre som jeg pleier. Vi skal bare prøve å holde tempoet oppe, sier Mads Østberg.

På morgendagens etapper vil ledende Østberg starte først. Men akkurat som det var en fordel å starte seint i snøværet i dag, så vil han igjen tjene ekstra sekunder på å starte først i morgen, om værmeldingen om oppholdsvær og minusgrader slår til.