FOTBALL: Ingvild Flugstad Østberg, her sammen med
<div>Prins Sverre Magnus og Martin Ødegaard under en vennskapskamp på Skaugum Stadion mellom Team Skaugum og Brane Tigers, vil spille fotball også denne sommeren. Men foreløpig vet hun ikke hvem hun skal spille for.
</div><div>Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix</div>
FOTBALL: Ingvild Flugstad Østberg, her sammen med
Prins Sverre Magnus og Martin Ødegaard under en vennskapskamp på Skaugum Stadion mellom Team Skaugum og Brane Tigers, vil spille fotball også denne sommeren. Men foreløpig vet hun ikke hvem hun skal spille for.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Vis mer

Østberg nekter å gi opp fotballkarrieren: - Har mange tilbud

Ingvild Flugstad Østberg fryktet at få fotballtreninger i fjor ville gi dårligere resultater i langrennssporet. I stedet skjedde det motsatte. Likevel blir det fotball i sommer.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I den foregående sesongen var Ingvild Flugstad Østberg verdens nest beste langrennsløper og ga Therese Johaug kamp om sammenlagtseieren helt inn til mål.

Men 25-åringen har som kjent flere talenter. I tillegg til VM-gull, OL-gull og fem verdenscupseirer Gjøvik-jenta en liten fotballkarriere ved siden av skisporten.

I deler av våren og sommeren bruker Flugstad Østberg å spille på Raufoss habile kvinnelag sammen med sine gode venninner. I fjor rykket de opp til 1. divisjon, noe som gjør Østberg litt mer skeptisk å spille der.

Når standarden og nivået heves, blir det vanskeligere å hevde seg med så få fotballtreninger som langrennsesset har. Derfor kan det bli aktuelt å spille for Stabæks andrelag i 2. divisjon.

- Jeg vil spille i fotball i sommer, men jeg vet ikke hvor det blir. Jeg har mange tilbud, forteller Flugstad Østberg til Dagbladet og smiler.

Å ha en av verdens beste langrennsløpere og Norges mest populære idrettsutøvere på laget er attraktivt av flere årsaker enn bare det rent sportslige.

KOMPLETTE: Både Petter Northug og Ingvild Flugstad Østberg er komplette langrennsløpere som er i toppen i alle typer renn. Begge liker også å spille litt fotball om sommeren. Her trener de sammen på Sognefjellet forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOMPLETTE: Både Petter Northug og Ingvild Flugstad Østberg er komplette langrennsløpere som er i toppen i alle typer renn. Begge liker også å spille litt fotball om sommeren. Her trener de sammen på Sognefjellet forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Må spille mer fotball

Interessen for de norske langrennsjentene er enorm. Oppmøte i Oslo Skishow i Holmenkollen på lørdag fortalte alt om interessen.

- Vi er utrolig privilegerte som bedriver en idrett hvor så mange møter opp i sommer og sol for å se oss gå rulleskirenn. Jeg hadde dessverre ikke nok fart i kroppen i Holmenkollen, så det spørs om jeg ikke må trene litt mer fotball for å få inn det, sier Østberg.

Før fjorårets sesongen uttalte langrennsstjerna til Dagbladet at hun var bekymret over få fotballtreninger og at hun ville skylde på det om sesongen gikk dårlig.

- Håper jeg finner tid

Men Østberg presterte bedre enn noensinne i langrennssporet med rekordfå fotballtreninger i beina.

- Tror du det er tilfeldig?

- Jeg tror ikke det har så mye å si om jeg trener 10 eller 50 timer fotball i løpet av sommeren. Jeg får trent nok langrennsrelatert uansett, så det er veldig greit å få litt variasjon i blant. Utviklingen var et resultat av hardt arbeid gjennom tid, ikke at jeg spilte mindre fotball. Hittil i sommer har jeg ikke fått spilt noe særlig. Det har skjedd så mye, men jeg håper jeg finner litt tid.

- På Raufoss eller Stabæk?

GLADJENTE:Smilet er aldri langt unna hos
Ingvild Flugstad Østberg.
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
GLADJENTE:Smilet er aldri langt unna hos
Ingvild Flugstad Østberg.
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Vis mer

- Det vet jeg ikke. Vi får se.

- Du har mange alternativer?

- Haha, ja, jeg har mange tilbud. Det er umulig å velge.

- Dårligste taperen på laget

Therese Johaug har omtalt Ingvild Flugstad Østberg som den dårligste taperen på langrennslandslaget.

Østberg innrømmer at det stemmer. Hun er nærmest besatt av å vinne, uavhengig av om det er snakk om ski, fotball eller kortspill.

- Jeg hører mange sier det, og det er kanskje noe i det. Jeg hater å tape, uansett hva det gjelder. Jeg er bare født slik, sier Østberg.

Derfor kommer hun til å gi alt på fotballbana også i sommer, selv om det medfører en økt skaderisiko.

Det har ikke alltid vært like populært blant trenerne i frykt for skader, men 24-åringen fra Gjøvik har hele tiden vært klar på at fotball på våren er en del av suksessoppskriften til vinteren.

- Jeg har tro på at litt fotball er bra for meg. Det er god variasjon i treningshverdagen og ikke minst god hurtighetstrening om man vil hevde seg i sprint, sier hun.

Langrenssjef Vidar Løfshus har full tillit til Østbergs prioriteringer.

- Ingvild er en veldig selvstendig utøver og gjør kloke valg i forhold til hva som ganger hennes langrennskarriere. Uten at jeg vet hvor mange kamper det er snakk om, helt sikkert få, stoler vi på at Ingvild har kontroll på dette, sier Løfshus til Dagbladet.

- Skader kan like godt oppstå på løping eller rulleski. Trivsel og adspredelse er også viktig for utøveren utenom konkurransesesongen, fortsetter langrennssjefen.

RELASJON: Stemningen mellom Petter Northug og Ingvild Flugstad Østberg var god på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RELASJON: Stemningen mellom Petter Northug og Ingvild Flugstad Østberg var god på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Liker å gni det inn

Hadde det ikke vært for så få fotballtreninger, kunne skiesset blitt en meget habil fotballspiller. Med sin løpskapasitet og lederegenskaper på midtbanen, har hun hatt for vane å forsterke Raufoss' damelag om våren.

Hennes enorme vinnerinstinkt smitter over på resten av lagkameratene og har ofte medført en kollektiv nivåøkning. Dette vinnerinstinktet manifesterer seg også på andre områder. Faktisk omtrent alle.

- I tillegg til å være en dårlig taper, er jeg en dårlig vinner. Jeg liker å gni det inn. Det verste jeg vet er folk som ikke bryr seg når de taper, sier hun og lerm

«Den nye Bjørgen»

Marit Bjørgen slo i sin tid gjennom som en kompakt og eksplosiv sprinter, som ble gradvis bedre på lengre løp og etter hvert best til nesten alt.

Flugstad Østberg er - som hun selv sier - også «stutt og butt» og var tidlig i karrieren vært best i sprint.

Forrige vinter var hun imidlertid like god i distanserenn, faktisk enda bedre. Nå er hun komplett, og kanskje vil «den nye Bjørgen» bli enda bedre enn den opprinnelige allerede denne vinteren.

Men først skal Østberg herje på fotballbana.

NY TRENER: Roar Hjelmeset er ny hovedtrener for Ingvild Flugstad Østberg og resten av kvinnelandslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY TRENER: Roar Hjelmeset er ny hovedtrener for Ingvild Flugstad Østberg og resten av kvinnelandslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer