Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ha regelendring i minitourer

Østberg og Nilsson ut mot regel som gir Johaug fordel: - Nå kan jeg endelig si det

Selv om Therese Johaug røk ut av prologen på Lillehammer, kom hun svært godt ut av den første av tre etapper i minitouren. Ingvild Flugstad Østberg, Stina Nilsson og Federico Pellegrino mener reglene er urettferdige.

FORVANDLING: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en "fusker", som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Therese Johaug og Heidi Weng røk begge ut i sprintprologen som innledet minitouren på Lillehammer.

Det kan være en fordel.

I hvert fall er reglene slik at Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg fikk svært lite igjen for å gå to heat ekstra og kjempe seg til semifinalen.

- Vi snakket om det i går, og jeg har ment det i mange år. Nå kan jeg endelig si det, siden jeg ikke er så god i sprint lenger. Det er ikke bra nok betalt for å komme langt i sprint i minitourer, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

Det er nemlig sånn at det er lite verdi i minitouren sammenlagt å gjøre det bra på en sprint som i dag. Seier gir bare 30 bonussekunder, som trekkes fra prologtiden.

Små utslag

Differansene nedover er små: 30-27-24-23-22-21-16-15-14-13-12-11.

VIL HA REGELENDRING: Ingvild Flugstad Østberg synes ikke fordelingen av bonussekunder i minitourer er rettferdig. Foto: Bildbyrån
VIL HA REGELENDRING: Ingvild Flugstad Østberg synes ikke fordelingen av bonussekunder i minitourer er rettferdig. Foto: Bildbyrån Vis mer

En 8. plass gir altså 15 bonussekunder, mens 12. plass gir elleve bonussekunder. Etter det er det så godt som ingenting å hente, for de som ikke når semifinalen.

13-15. plass gir fattige fem bonussekunder, mens fire, tre og to bonussekunder deles til de påfølgende løperne som blir fra nr. 15-30 i sprinten.

Det betyr at eksempelvis Therese Johaug og Heidi Weng bare ville fått fem bonussekunder om de hadde gått en betydelig bedre sprint og kjempet seg inn til 13. plass.

Det er neppe verdt anstrengelsen i lys av restitusjonstiden man mister og ikke minst sykdomsrisikoen som øker i regnværet på Birkebeiner Skistadion på Lillehammer.

Stina Nilsson: - Jeg visste ikke det

Til Dagbladet sier dagens sprinttoer Stina Nilsson at hun ikke visste at hun og Jonna Sundling bare innkasserte 30 og 27 bonussekunder i dag for bli nr. 1 og 2.

- Jeg visste ikke at det bare var 30 bonussekunder til vinneren. Jeg skulle gjerne sett at det var 60 sekunder, sier Nilsson til Dagbladet.

- For nå får du ikke det forspranget du skulle hatt til Johaug før to distanserenn?

- Nei, det er for lite. Jeg burde hatt betydelig mer på Johaug. Men jeg er glad for alle sekunder jeg får, sier den svenske stjerna.

KAN JUBLE ETTER PROLOG-EXIT: Selv om Therese Johaug røk ut i prologen, tapte hun svært lite til semifinalistene Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg. Sistnevnte reagerer på regelverket. Foto: Bildbyrån
KAN JUBLE ETTER PROLOG-EXIT: Selv om Therese Johaug røk ut i prologen, tapte hun svært lite til semifinalistene Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg. Sistnevnte reagerer på regelverket. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Jeg fikk ikke mer?

Ingvild Flugstad Østbergs 11. plass gir henne bare 12 bonussekunder, i tillegg til differansen i prologen, for å gå to heat mer enn Therese Johaug og Heidi Weng.

- Jeg fikk ikke mer bonussekunder, nei? sier Østberg når Dagbladet presenterer dagens fangst.

- Det er ganske stor forskjell på å bare gå en prolog og de som går fire heat. Da burde det være en større belønning i form av bonussekunder, spesielt når det skal gås 10 kilometer både i morgen og søndag. Hadde det vært fem kilometer, hadde det vært mer riktig, sier Gjøvik-jenta til Dagbladet.

- Therese blir ikke akkurat hardt straffet for å ryke i prologen?

- Nei, jeg blir overrasket om ikke Therese tar inn de poengene veldig raskt. Morgendagen blir ekstremt avgjørende.

Dagbladet har snakket med FIS' renndirektør Pierre Mignerey om tematikken. Han forklarer bakgrunnen for regelverket slik:

- Det var diskutert og bestemt for et par år siden av verdenscupkomiteen sammen med utøverne. Målet var å bevare interessen og spenningen i sammendraget frem til jakstarten. Med 60 bonussekunder til vinneren var det nesten avgjort etter ett løp, sier Mignerey til Dagbladet.

Kallas mening

Charlotte Kalla er på sin side mer forsiktig i sin vurdering av minitour-reglene. Kalla fikk 13 bonussekunder for sin 10. plass.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Burde du ikke fått mer belønning for det?

- Ja, jo, nei, jeg forholder meg til reglene som FIS har bestemt. Nå har jeg bare hatt fokus på å gjøre det så bra som mulig, sier Kalla til Dagbladet.

- Hvert sekund er viktig og hjelper, også i prologen. Jeg tar med meg det jeg kan få på Therese. Samtidig er det mange jenter som har sekunder på meg også.

- Slår du Johaug i en spurt om dere går sammen søndag?

- Har jeg en bra dag og dagsformen er der, så tror jeg det, ja, sier Kalla til Dagbladet.

Pellegrino vil ha flere sekunder

Til Dagbladet sier sprintvinner Federico Pellegrino, som rykket fra Emil Iversen i den siste motbakken på Birkebeiner Skistadion, at han mener regelverket kunne vært bedre.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Jeg synes det burde vært flere bonussekunder for å gjøre det bra i sprint. Jeg har et veddemål med Dietmar Noeckler om å gjøre det best i minitouren sammenlagt, så jeg skulle gjerne hatt de sekundene, sier Pellegrino til Dagbladet.

Sjur Røthe er ikke like kategorisk.

- Er det verdt å gå ekstra heat når man fort ender opp med bare fem bonussekunder for en 13. plass?

- Forskjellen er at man må være to timer lengre på stadion og halvfryse litt, men vi skal være så godt trent at et ekstra heat skal vi tåle, sier Røthe til Dagbladet.

- Samtidig vet vi om reglene. Skal man ha noe særlig gevinst, bør man komme til semifinalen. Det er ikke veldig mange sekunder der heller, men det hjelper og kan få deg i rett felt på jaktstarten.

Ristomatti Hakola, nr. 6 i dagens herresprint, er klar i sin tale.

- Det burde nok blitt gitt flere bonussekunder. Det gir for lite betalt, sier Hakola til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!