ØKTE LEDELSEN: 28-åringen imponerte nok en gang, gikk inn til seier på 10 kilometeren i Oberstdorf og økte avstanden ned til annenplasserte Natalja Neprjajeva. Østberg leder nå Tour de Ski med 35 sekunder. Video: NRK Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg leder Tour de Ski

Østberg om fjorårsmarerittet: - Vil ikke at det skal skje igjen

Ingvild Flugstad Østberg økte sammenlagtledelsen i touren, men nekter å ta noe på forskudd med to etapper igjen.

OBERSTDORF (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg går igjen til de to siste etappene i Tour de Ski med ledelse i sammenlagtkonkurransen.

På jaktstarten i dag virket Østberg frisk og økte sammenlagtledelsen. Nå er differansen 35 sekunder ned til russiske Natalja Neprjajeva, mens Jessica Diggins følger på tredjeplass, 1.22 minutter bak.

Fortsatt føler Østberg at kroppen takler konkurransene godt.

- Det er egentlig overraskende bra, jeg har egentlig ikke vært sliten, sånn ordentlig enda.

- Det er tøft, men jeg har egentlig alltid takla det med å ha mange konkurranser på rad veldig bra. Jeg tåler en del, både trening på sommeren og hardøkter, så jeg vet det er noe som passer meg godt, sier Østberg.

Tapte stort

Dermed er Østberg nå den soleklare favoritten, mener trener Ole Morten Iversen.

- Hun må finne seg i å være favoritt nå, sier Iversen.

- Ingvild har jo festa et solid grep på touren, men det er ofte sånn at man har en dårlig dag i løpet av touren og det kan jo faktisk skje med Ingvild Flugstad Østberg òg, selv om hun ser bunnsolid ut nå, sier treneren.

Det var nettopp det som skjedde på den samme etappen i fjor. Da hadde hun 57 sekunder ledelse før de to siste etappene, men Østberg hadde en dårlig dag i sporet og tapte nesten ett minutt i sammendraget til Heidi Weng på fellesstarten i Val di Fiemme.

Det gjør at Østberg har vegret seg for å ta på seg favorittstempelet.

- Det var kjedelig at det gikk såpass dårlig der i fjor, og jeg har ikke lyst til at det skal skje igjen. Jeg har fryktelig lyst til å ha en god dag med både kropp og ski på lørdag. Det er veldig avgjørende, 35 sekunder som jeg leder med nå kan gå på et blunk det, hvis du har en litt «off» dag på lørdag, sier Østberg selv.

Heidi Weng husker naturlig nok også godt rennet fra i fjor, hvor hun spiste opp hele forspranget Østberg hadde skaffet seg, men mener at så lenge Østberg bevarer ledelsen før siste etappe, ligger hun godt an.

- De russerne er veldig gode i klassisk. Hun må stå på «helt inn døra», for i fjor tapte hun veldig mye i Val di Fiemme-løypa. Alt kan skje, men Ingvild er såpass mye bedre enn dem i skøyting opp bakken at hun bør ikke tape der. Hun er favoritt nå, sier Heidi Weng.

- Heidi har sagt det før også, når hun bare har vært ti sekunder bak meg. Jeg skal gjøre alt jeg kan, men den lørdagen blir ekstremt viktig, svarer Østberg på Wengs favorittstempel.

Vil ha tre minutter

Selv bare ler Østberg vekk spørsmål om hun nå «bør» vinne Touren for første gang og trekker fram de fire konkurrentene bak seg.

- Jeg gjør alt jeg kan, går så fort jeg kan på ski hver dag, har trent bra og er i bra form. Det hadde vært morsomt å fighte om det hele veien til toppen av alpinbakken. Jeg vet ikke hvor gode de russerne er, Jessica og Krista er veldig gode der. Jessica kan finne på så mye rart med den fighterviljen sin, så hun kan plutselig gå avsindig fort, mener Østberg.

- Jeg må ha si mye tid som overhodet mulig før den siste bakken, og sier latterfullt at hun føler seg komfortabel med tre minutters ledelse.

Det taler likevel til Østbergs fordel at de siste års vinnere av touren er ute av dansen. Therese Johaug går ikke, mens Weng er ute av dansen, tre minutter bak i sammendraget.

Med de to motbakketurboene ute av bildet, blir det trolig jevnere opp den avgjørende monsterbakken.

- Alle de fem i toppen, inkludert meg selv, kan gå ganske bra i den siste bakken. Før har Therese vært i en egen klasse opp bakken, Heidi på en måte neste i sin egen klasse, og så har resten vært litt mer jevnt, så sånn sett er styrkeforholdet litt jevnere nå, sier Østberg.

- Har du en dårlig dag så raser sekundene, men normalt er Ingvild stødig og bra opp den bakken sammenliknet med konkurrentene, sier Ole Morten Iversen.