Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Østberg overrasket: - Det toget trodde jeg hadde gått

Kan klare andreplassen i verdenscupen.

- MIN ANDRE HATT: Foran flaggborgen i Canmore vifter Ingvild Flugstad Østberg med den første hatten hun har hatt siden første skoledag. Lørdag avgjøres Ski Tour Canada, sannsynligvis uten hatt. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- MIN ANDRE HATT: Foran flaggborgen i Canmore vifter Ingvild Flugstad Østberg med den første hatten hun har hatt siden første skoledag. Lørdag avgjøres Ski Tour Canada, sannsynligvis uten hatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE (Dagbladet): Alle trodde Ingvild Flugstad Østbergs form var på hell, men på den individuelle tikilomteren i Canmore tok Gjøvik-jenta fram superkreftene og knuste resten av feltet med et hav av tid. 

Ned til Heidi Weng på andreplass var det 23 sekunder. Distansedronninga Therese Johaug ble fragått med 40. 

- Det hadde jeg ikke trodd i min villeste fantasi, at jeg kunne vinne med tjue sekunder. Det er helt sjukt, sier Østberg til Dagbladet. 

Kanonløpet sørget også for å dytte henne opp til tredjeplass i sammendraget i Ski Tour Canada. Før den siste etappen, en klassisk jaktstart på ti kilometer i kveld norsk tid, har hun litt mer enn halvminuttet ned til Astrid Uhrenholdt Jacobsen på fjerde. 

Mens vi spaserer ned mot klubbhuset til skiklubben i Canmore trygler barn og voksne om å få autografen hennes. Noen ber om å få vesten med startnummeret på som souvenir. 

- Nei, den må jeg nesten beholde selv, ler Ingvild. 

Skjønte det ikke
Det startnummeret fortjener en plass i glass og ramme på en vegg i det østbergske hjem etter dagens oppvisning. 

- Det tok lang tid i målområdet før jeg skjønte at jeg hadde vunnet. Jeg følte jeg gikk sakte hele veien, det var det som var så merkelig, sier hun. 

Det var ikke i år Ingvild Flugstad Østberg ifølge eget hode skulle ta steget opp i den absolutte verdenseliten. Den tålmodige jenta hadde gitt seg noen år til på å bli like god på distanser som hun er i sprint. 

Men så ble det i år likevel. Først med seieren på femkilometeren i Lenzerheide, så med andreplassen på tremila i Holmenkollen, før hun kronet seg selv som distanseprinsesse med seier på en tikilometer med individuell start i går. 

- Det er det som er gøy. Jeg vet jeg har mye å jobbe med og ting som jeg skal bli bedre på i åra framover. Ting jeg gleder meg til å jobbe med, forteller hun. 

Stabilt bra
Og vel så viktig som seieren i dag er den stabiliteten hun har vist gjennom hele sesongen. Den stabiliteten gjør at hun nå sannsynligvis klarer å holde Heidi Weng bak seg i den totale verdenscupen, og blir nummer to i år. 

Det er 205 poeng mellom hun og Weng før den siste etappen, og 450 poeng å kjempe om. Mye skal gå galt om ikke Østberg holder unna. 

- Det toget trodde jeg hadde gått, men jeg har ikke finregna på det. Kanskje jeg kan klare andreplassen? Da hadde jeg blitt veldig glad, selv om jeg blir glad for tredjeplassen også, sier hun til Dagbladet. 

Oppi alle oppturene er det kanskje stabiliteten som har vært den største av dem. Den andreplassen i verdenscupen er selve beviset på at hun nå definitivt er mer enn en sprinter i langrennssammenheng. 

- Den stabiliteten som jeg har hatt i år har jeg aldri hatt før. Jeg har gått fort fra første til siste skirenn, og det viser på en måte den jobben jeg har gjort og det grunnlaget jeg har. Med i morgen så tror jeg at jeg har gått førti skirenn i år og ikke vært dårligere enn nummer ti.